DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Kakav je vaš temperament?


Jeste li tip osobe koja „kuje željezo dok je vruće“, ili kažete „što bude bit će“?
Opušteni ili skloni gnjevu? Odgovor se krije u jednom od skupine sveukupne osobnosti pojedinca-temperamentu.
Temperament je jednostavno rečeno „narav“, ne odgoj, nije rezultat određenih trauma ili potisnutih sjećanja, već je pretežito uvjetovan nasljednim činiteljima i očituje se u jačini emocionalnog doživljavanja, brzini izmjenjivanja emocionalnih stanja, načinu na koji izražavamo emocije te općem stanju raspoloženja koje prevladava kod pojedine osobe. Navodi nas na određene izbore te služi kao temelj moralnog i duhovnog života.
Postoje četiri osnovna tipa temperamenta koja potječu od grčkog liječnika Hipokrata te se takvo shvaćanje održalo do danas, uz određene promjene u znanstveno osnovanijem obliku. Tipovi su: sangvinik, kolerik, melankolik i flegmatik. Temperament karakteriziraju emocionalna stabilnost naspram nestabilnosti, optimizam naspram pesimizmu, ekstrovertiranost naspram introvertiranosti.
MELANKOLIK
Od svih tipova najviše cijeni pojam ideala, bilo da je to istina, ljepota ili pravednost. Osjetljiv je i idealističan te ga duboko brinu nepravde i opačine. Veliki skladatelji, pjesnici, pisci spadaju u ovaj tip temperamenta.
Značajke melankolična temperamenta očituje se u slaboj početnoj reakciji na određeni podražaj; intenzitet se s vremenom povećava i reakcija obično traje vrlo dugo. Tako zbog sporog reagiranja uglavnom odlučuju na temelju ideala. Čeznu za savršenstvom, a mali broj ljudi može ispuniti njihova očekivanja, tako da im knjige nisu strane.
Zbog čežnje za postizanjem savršenstva, što je nemoguće, može početi gubiti samopouzdanje te kloni duhom. Gdje drugi vide izazove on vidi probleme, no zanimljivo da premda ih blokiraju i zbunjuju trivijalne stvari, sposobni su savladati velike krizne situacije i to na vrlo dostojanstven i samouvjeren način.
Zbog svoje sklonosti k pesimizmu, mogu biti pretjerano zaokupljeni sobom, trebaju nastojati biti pažljiviji prema drugima, što opet znači borbu protiv njihove sklonosti samosažaljenju.
Samosažaljenje je zamka koja melankolika može uvesti u neproduktivan način života te je dobro poticati ih od samog početka na povjerenje, optimizam i entuzijazam.
No ukoliko rade posao koji zahtijeva preciznost, dosljednost, organizaciju, netko čiji je primarni temperament melankoličan, bit će u velikoj prednosti.



SANGVINIK
Suprotno melankoliku, on ima vrlo optimističan stav prema životu te živi u sadašnjem trenutku, ne obazirući se na prošlost. O prošlosti ne razmišlja, niti „razbija glavu“ oko toga što će biti.
Sangvinik je često pustolovan, poduzetan i kreativan te izvor nadahnuća drugim osobama. Uz to je i vesela i odvažna osoba, no ovo za posljedicu može povući površnost i lakoumnost.
Sangvinici vole biti u središtu pozornosti i draža im je kvantiteta od kvalitete prijatelja. Teže ugoditi drugima ili ih barem dobro nasmijati.
Duboke emocije lako pokazuje, premda iste nemaju dugi vijek trajanja i više se mogu pridodati impulzivnosti ili nerazboritosti. Rijetko je namjerno drzak ili tvrdoglav.
Brzo uči mada može imati problema s pamćenjem, ne zato što nije intelektualno sposoban, već jer mu pozornost lako zaokuplja nešto novo.
Slabije strane ovog tipa su sklonost k površnosti i nedosljednost, često zaboravlja ono za što zna da je ispravno i čini suprotno, a sve u svrhu da se uklopi u društvo.
FLEGMATIK
Osobine ovog tipa su suzdržanost, razumnost, uljudnost i pouzdanost. Rado pružaju potporu te su vjerni i odani, izvrsni diplomati i najbolje reagiraju u stresnim situacijama gdje treba ostati miran i staložen.
Psihički su uravnoteženi te poznati po ležernoj naravi, a kad nešto kažu to biva jasno i promišljeno.
Ne vole sukobe ili ikakve tipove suprotstavljanja, a zbog suzdržane naravi znaju biti optuženi da im nedostaje oduševljenja i spontanosti.
Njegova suzdržanost može ostaviti dojam nezainteresiranosti, međutim, kada su potaknuti namjerom da ostvare neki cilj ili ideal, postaju nepokolebljivi i ustrajni.


KOLERIK
Dinamičan, izravan i oštrouman uvijek će vam dati do znanja što mu je na umu. Reakcije su mu brze i intenzivne, energija velika, a volja snažna.
Protivljenje mu nikada nije kamen spoticanja, već prije dodatan poticaj za djelovanje, a odlučnost je njegova glavna značajka. Rad mu pomaže da se osjeća ispunjeno te si postavlja visoke ciljeve.
Godi mu moć te se ne dvoumi oko svojih odluka.
Druga strana medalje kod ovog tipa je, očekivano, što brzo osuđuje i tvrdoglav je. Često je nestrpljiv i netolerantan prema onima koji su manje talentirani od njega.
Nastoji dominirati drugima, nepopustljiv je i sklon oholosti i gnjevu. Otac Conrad Hock piše: „Kolerik će radije umrijeti nego se poniziti.“

Nema komentara:

Objavi komentar