Pages

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

MANTIJE


Sastojci
1 kg mljeveno meso( juneci but)
250 gr maslaca
pola solje ulja ( za maslac)
pola solje ulja( u fil)
2 glavice luka

 
so
b

  iber
pola case vode( ja nekad koristim kiselu)

Priprema
1.
postupak je skoro pa isti kao i za svaku pitu, ali evo nekih “sitnica” koji mantije ipak izdvajjau od “obicne” pite i po izgledu i po okusu
2.
ja kupujem svjezi juneci but i fasiram dva puta
u fil dodajem fildzan ulja( tako da luk ne bude kuhan) i dodam pola case kisele vode
fil ostavim najmanje sat vremana da stoji da bi se sjedinili okusi
i pitu tj jufku ” ne uljim” vec koristim pretopljen puter (s kojeg skinem hmmmm kako se to zove…ona pjena, tj voda-mlijeko, od toga bude zgaravica)
i pita se pece relativno kratko u prethodno max zagrijanoj nekih 25-35 min

na kraju preliti mjesavinom pavlake,jogurta i cehnom bijelog luka...neki ce reci:bez ovog mantije nisu mantije :)
medjutim,koliko god bilo ukusnije sa prelivom..uvijek od djece uzmem koju hrskavu :D ,tako da je ovaj finis stvar ukusa
cesto da bi zadovoljila sve strane,pola tepsije premazem pola ostavim da budu "suhe" ili u  vecu ciniju pa ko voli,sam prelije

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar