Pages

četvrtak, 24. prosinca 2015.

PALAČINKE (OSNOVNI RECEPT)


Back to basics... Standardni recept za palačinke za koji je najvažnije umutiti smijesu bez grudica i peći u dobro ugrijanoj tavici. Umijesto kuhinjske vage možete koristiti šolju (200 ml/g = 1 šolja). Ja skoro uvijek pravim duplu mjeru, jer polovicu filujem sa sirom (na slatko) i zapečem u rerni.
Sastojci
2 cijela jaja
200 g glatkoga brašna
200 ml mlakog mlijeka
200 ml gazirane mineralne vode
1 žlica ulja

 
1 žlica otopljenog maslaca
prstohvat soli

Priprema
1.
Umutiti jaja, dodati polovicu mlijeka i brašna te sve lijepo sjediniti. Zatim dodati drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, ulje, maslac, sol i lagano dodavajući brašno umutiti u jednoličnu smijesu bez grudica. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta da se, ako je slučajno ostala koja, može istopiti i zadnja mrvica brašna.
2.
Tavu za palačinke podmazati sa par kapi ulja (ja koristim silikonsku četkicu za kolače) i dobro je zagrijati. To ponavljeti svaki put prije nego što sipate smijesu u tavicu.

 
3.
Istresti jednu kutlaču smijese i ravnomijerno je razliti po tavi. Peći kratko, minutu, dvije, pa je preokrenuti na drugu stranu i ispeći da porumeni.

4.
Pečene palačinke slagati na tanjur, jednu na drugu, te nakon što ste ispekli zadnju poklopiti prevrnutim tanjurom.
Posluživanje
Moji ih najviše vole slatke, ali filovati ih možete sa bilo čime. To prepuštam vašoj mašti i ukusu.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar