Pages

utorak, 5. siječnja 2016.

CARSKA ČAROLIJA


Sastojci
biskvit
165 g oštrog brašna
1/2 žličice soda bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
60 g tamnog kakaa (nezaslađenog)
215 g šečera u prahu
165 g otopljenog maslaca
2 veća jaja (umućena vilicom)
325 ml kiselog vrhnja

 
krema
1 puding od čokolade
500 ml mijeka
3 pune žlice šećera
100 g tamne čokolade s narančom
250 ml vrhnja za šlag
3 lista želatine ili pola vrečice mljevene želatine
glazura
100 g čokolade sa narančom
150 g vrhnja za šlag
krokanat ili čokoladne mrvice/listići za ukras

Priprema
1.

 
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2.
Brašno,šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i  kakao prosijte i dodajte im maslac,jaja i kiselo vrhnje. Miksajte da dobijete glatku masu
3.
Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. U kalup izlite smjesu za biskvit. Pecite oko 20 minuta. Par minuta prije kraja pečenja provjerite čačkalicom da se ne prepeće.Izvadite i ostavite 10 minuta u kalupu, pa ga izvadite i ohladite na rešetci. Kad se potpuno ohladi oprezno ga prerežite da dobijete dvije kore.
4.
Za kremu stavite kuhati 400 ml mlijeka i dodajte mu šećer. U ostatku mlijeka razmutite puding da nema grudica.Puding ukuhajte u kipuće mlijeko i mješajte minutu dvije da se zgusne. Maknite sa vatre i odmah dodajte natrganu čokoladu na kockice i mješajte da se rastopi. Ohladite uz povremeno mješanje da se ne stvori korica.
5.
Kad se krema ohladila pripremite želatinu po uputama. Izmiksajte vrhnje u šlag i dodajte mu otopljenu želatinu i dobro izmješajte. U šlag dodajte i izmiksanu kremu od čokolade te dobro izmiksajte.
6.
Na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu stavite prvu koru te oko nje montirajte obruć. Kremu izlijte na biskvit i poravnajte. Na kremu stavite drugu koru i lagano pritisnite.
7.
Zagrijte vrhnje za šlag , ali nesmije zakipiti. Maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu i mješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite 5 minuta da se ohladi i prelijte po biskvitu. Pospite krokantom ili čokoladnim mrvicama/listićima.
8.
Tortu ostavite u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći. Prije serviranja lagano zagrijanim nožem odvojite tortu od obruća i ukrasite obod torte po želji ili ga ostavite takvog...
9.
Evo može i ovako posipana krokantom ...

10.
Ili čokoladnim listićima...

Posluživanje
Količina šečera ovisi o vrhnju za šlag... ako je to biljna zamjena za šlag onda je u kremi dovoljno 3 žlice, ali ako koristite pravo slatko vrhnje koje je nezaslađeno morate povećati i količinu šećera...
Biskvit je jako sočan pa ga pažljivo prerežite.
Ja sam koristila Dorininu čokoladu fifty sa narančom... To je tamnija čokolada sa aromom naranče...

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar