Pages

utorak, 26. siječnja 2016.

KAPRI TORTA


SASTOJCI
Kora (x3):
2 belanca
2 kašike šećera
50gr blanširanih pečenih mlevenih badema
na vrh kašike (5gr) brašna


 

Vanila krem:
6 žumanaca
1 kesica (40gr) vanila pudinga
100gr šećera
1 kesica (10gr) vanilin šećera
350ml mleka
50gr putera sobne temperature
100ml slatke pavlake
1/2 kesice (5gr) želatina u prahu


 

Voćni fil:
500gr smrznutih (bez koštica) višanja
150gr šećera
1 kesica (10gr) želatina

Čokoladni preliv/ glazura:
150gr čokolade za kuvanje (40% kakao mase)
6 kašika ulja

PRIPREMA
Biskvit:
Pripremiti 2 okrugla kalupa:
1. Ø 22cm u kom ćete peći tortu.
2. Ø 20cm u kom ćete filovati tortu jer se kore (iz iskustva) prilikom hlađenja malo skupe.

1. Penasto umutiti belanca sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera, uz neprestano mućenje.
Mlevene bademe i brašno pomešati u posebnoj posudi, pa dodati u ulupana belanca i ručno sve promešati.

2. Kalup (Ø 22cm) obložiti papirom za pečenje, zatim izliti smesu i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 160°C, 5-10min (kada vidite da je kora na površini dobila lepu zlatnu boju, gotova je).

3. Koru izvatiti iz kalupa, skinuti papir za pečenje, ostaviti da se ohladi, a zatim na isti način pripremiti i ispeći još dve kore.

Krem:
1. Žumanca i pola količine šećera (50gr) izmešati.
U drugoj posudi razmutiti prašak za puding u malo mleka (oduzetog od 350ml) pa sjediniti sa žumancima, a ostatak mleka i šećera (50gr) staviti na laganu vatru i zagrevati do tačke ključanja.

2. Šerpu sa vrelim mlekom skloniti sa vatre, ulivati smesu od žumanaca i pudinga uz stalno mešanje. Zatim šerpu vratiti na vatru i kuvati, takođe uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne. Gotov krem sklonite sa vatre, pa tek onda dodati vanilin šećer, dobro promešati pa pokriti prozirnom folijom kako se na površini ne bi stvorila kožica.
Krem ostaviti da se ohladi.

3. Tek kada se krem ohladi do sobne temperature, pripremiti voćni fil, a nastavak za pripremu krema sledi....

Voćni fil:
Za Kapri tortu prednost dajem jagodama!

1. Višnje odmrznuti, ispasirati i dodati im šećer. Zgrevati na tihoj vatri tek toliko dok se kristali šećera ne otope. Skinuti sa vatre i staviti sa strane.

2. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice:
10gr želatina preliti sa 4 kašike vode, ostaviti 5-10 minuta da nabubri, zatim ga rastopiti na laganoj vatri - ne sme da proključa! Kada se želatin rastopi, umešati ga u voćnu kašu.

3. Voćni fil ohladiti do sobne temperature, a zatim staviti u zamrzivač i povremeno proveravati "stanje" uz blago mešanje. Ovo traje nešto duže 1-1.5h.

4. Tek kada voćni fil počne da se želira i kada sami procenite da izgleda kao lepa razmaziva smesa (ne dozvolite da se potpuno želira), nastavite sa pripremanjem vanila krema.

Čokoladni preliv/ glazura:
Dok se voćna smesa želira, čokoladu izlomiti na kockice, pomešati sa uljem i otopiti na pari. OstavitI na sobnoj temperaturi sve do momenta filovanja - ne brinite, neće se stisnuti.
Vanila krem - nastavak:
Penasto umutiti puter i uz neprestano mućenje dodavati kašiku po kašiku krema.
Pola kesice želatina pripremiti prema uputstvu i dodati ga u krem, dobro promešati, a zatim sjediniti sa predhodno umućenom slatkom pavlakom.

Filovanje:
Obruč kalupa Ø 20cm obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
*Ukoliko tortu budete slagali u kalup Ø22cm imaćete dosta praznog prostora jer se kora prilikom hlađenja malo skupila.
1. Kora (ukoliko je potrebno samo malo otseći krajeve kore-ja sam za koji milimetar morala)
2. Trećina voćnog fila (čim nanesete prvi sloj fila vratite ga u zamrzivač)
3. Trećina vanila krema.
4. Trećina čokoladnog preliva (sipala sam kašikom preko vanila krema, a zatim nežno razmazala silikonskom četkicom)... ceo postupak ponovite još 3x!

Tortu staviti u frižider na hlađenje, najbolje preko noći. Sutra dan otkopčati i skinuti obruč, odlepiti foliju od stranice torte i ukrasiti po sopstvenoj želji!

Savet:
*Voćni fil možete spremiti i sa gustinom, umesto sa želatinom.
*Torta je prilično "jaka" i sita. Iako je mala, dobićete 12 lepih komada ;)

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar