Pages

ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

SNITE S COKOLADOM I SUHIM SLJIVAMA


SASTOJCI
1 - Smjesa za Snite
250 gr nasjesckanih suhih sljiva
2 zlice Grand Marnier or Cointreau
250 gr taMne cokolade (70% i 85%)


 
70 gr putra (neslanog)
2 zlice soka od narance
1 zlica golden syrup
250 gr scotch fingers (keksa)
100 ml slatkog vrhnja
125 gr przenih ljesnjaka

Ganache od mlijecne cokolade
200 gr mlijecne cokolade
60 ml slatkog vrhnja
1/2 zlicice putra

2 - Smjesa za Cokoladnu Salamu
250 gr keksa (scotch fingers)
250 gr suhih sljiva
125 gr preprzenih ljesnjaka
70 gr neslanog putra
80 gr tamne cokolade
120 mlijecne cokolade
60 ml slatkog vrhnja
2 zlice narancina soka
1 zlica meda s limunom


 
PRIPREMA
Suhe sljive preliti alkoholom i sokom od narance (ili samo sokom od narance napr ako su za djecicu)...

Otopite maslac i slatko vrhnje na laganoj temperaturi vodec' pritom racuna da vam vrhnje ne prokuha... Potom dodajte nakidane cokolade i golden syrup te sve dobro promijesajte... (maknite naraFski s vatre)... izmjesajte opet da bi ste dobili finu, glatku, gorko slatku tamnu smjesu.

Ja sam imala doma Lindt Exellence od 100gr, jedna je bila 70%, druga 85% cocoa, ostatak su bili oni ne znam kako ih zovete "cokoladni butoni".

*Ljesnjake stavite u pecnicu zagrijanu na 180 stupnjeva C oko 5 minuta ili dok dobiju bojicu, nakon toga (kad se ohlade) ih stavite u suhu kuhinjsku krpu i "trljajte" da lakse odstranite kozicu...

Kekse i prepecene ljesnjake sam stavila u najlonsku vrecicu i malo "oklagijom" istukla :) Ali samo malo, jerBo necemo mrvice vec komadice keksa i ljesnjaka u kolacu.

Kekse, prepecene ljesnjake i suhe sljive (pijane & nasjeckane) stavite u jednu zdjelu i prelijte prohladjenom cokoladom; izmjesajte i pretresite u kalup za tart te prstima utisnite.

Mlijecnu cokoladu otopite na pari sa pinkicom maslaca, i vrhnjem, sve izmijesaje i namazite preko kolaca... Ohladite i narezite kolac :)

U originalu je pisalo ovako
200 gr suhih sljiva narezanih, 2 zlice Grand Marnier, 200 gr tamne cokolade, 100 gr putra, 1 zl golden syrup, 250 gr scotch fingers, 125 gr prepecenih ljesnjaka, 1 jaje i 400 gr mlijecne cokolade.

Uglavnom postupak pripreme je isti, ja nisam stavila jaje.
Malu tepsijicu 19x19cm oblozite pekacim papirom ili plasticnom folijom, ostavite malo duzi papir sa strana - da bi vam kasnije bilo lakse izvaditi kocke vani... (meni se vise svidjalo ovako kako sam napravila).

Potom, njihov gornji sloj bio bi samo cokolada otopljena i premazana preko, meni se cinilo da ce to
pucat kad se ohladi pa sam joj dodala malo "omeksivaca"...


2 - Cokoladna Salama
Daklem, postupak isti kao i gore :)

Sljive natopiti alkoholom ili samo sokom od narance.

Maslac i slatko vrhnje staviti kuhati na vrlo laganu temp, dodati nakidanu cokoladu i golden syrup (moze i med) te sve dobro izmjesati.

Kekse, prepecene ljesnjake i suhe sljive (pijane & nasjeckane) stavite u jednu zdjelu i prelijte prohladjenom cokoladom; sve dobro izmjesajte i stavite malo hladiti (20-tak minuta).

Izvadite smjesu iz frizidera, rukama potom formirajte salamicu (ili kuglice). Salamicu i/ili kuglice uvaljajte u secer u prahu, ili u cokoladne mrvice, ili u samljevene kekse, ili nasjeckane ljesnjake (sto vam je vec lakse i pri ruci).

Vratite salamicu u frizider i sutra ju fino tanko nasjecite i posluzite :) Dobar tek :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar