Pages

petak, 1. siječnja 2016.

SUNCOKRET POGAČA – NA MOJ NAČIN OSIM ŠTO JE DEKORATIVNA TIJESTO ZA OVU POGAČU JE IZUZETNO FINO I MEKANO


Sastojci:
Za tijesto:

 
-600 g brašna
-40 g kvasca
-2 dl mlijeka
-1 dl kisele vode
-1 kašičica šećera
-1 kom jaje
-1 dl ulja
-2 kašičice soli



Za premazivanje tijesta:

-100 g maslaca
-1 kom žumance
-2 kašike kisele pavlake
-za premazati pogaču
-1 kom žumance
-po potrebi susam i mak

 
Priprema:
Za tijesto:
Sa 1 dl mlakog mlijeka preliti kvasac, sipati šećer i ostaviti da nadođe. Umutiti jaje, dodati so i ulje i izmiješati, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kisele vode i izmiješati. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste duplo, malo ga premijesiti i ostaviti da još jednom naraste. Maslac sobne temperature umutiti sa žumancetom i pavlakom. Naraslo tijesto premijesiti, dvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane, to je za u sredinu.


Ostatak tijesta podijeliti na 2 jednaka dijela, svaki istanjiti u pravougaonik, što duži (ako i ne bude dovoljno dužine može se i u plehu valjak razvući koliko treba) Premazati ih umućenim maslacem i svaki saviti u rolat. Prvi rolat prenijeti u pleh, moj je 28 cm,  uz ivicu i sastaviti krajeve. Drugi rolat na isti način prenijeti u pleh sa unutrašnje strane uz prvi rolat. Unutrašnji rolat sjeći makazama (makaze držati u odnosu na tijesto pod uglom od 45 stepeni) oko 1 cm debljine i prebacivati ih preko vanjskog rolata. Tako sve u krug. Uzeti lopticu i utisnuti je u sredinu. Pogaču premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti sa makom i susamom.

Preuzeto sa: www.coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar