Pages

subota, 2. siječnja 2016.

ZAPEČENI GRAH SA ĆUFTAMA


SASTOJCI
600g bijelog graha
4 glavice crvenog luka
3 kom pečene crvene paprike
4 čehna bijelog luka
ulje ,so ,biber ,lovorov list
pire od pečene paprike
ili kašikica tucane ljute paprike


 

za ćufte
300g mljevenog mesa
1 jaje
2 čehna bijelog luka
1-2 kašike brašna
1-2 kašike ulja
so ,biber


 

i još kao zaprška
1 kašika mljevene crvene paprike

PRIPREMA
1. Grah oprati i potopiti  noć prije kuhanja . Sutra ga doliti vodom i staviti da prokuha ,a zatim tu vodu baciti i grah ponovo oprati i naliti vode ,posoliti ,dodati 1-2 kašike ulja i neka se kuha.Treba paziti da zrna ostanu cijela.

2. Luk isjeći na trakice i dinstati na jačoj vatri ,kada se dobro zažuti dodati mu bijeli luk isječen na listiće i pečene paprike ,isto isječene na trake.Sve to raditi na jakoj vatri pa umiješati i kašiku pirea od paprika ili ljutu tucanu papriku.Kratko prodinstati pa skinuti sa vatre.

3. U duboku zemljanu posudu staviti pola skuhanog graha ,bez vode ,pa poredati udinstane paprike i luk i ostatak graha .Povegetiti i pobiberiti  ,staviti lovorov list, nasuti vode u kojoj se kuhao grah da se pokrije sadržaj u posudi i staviti peći u rernu koju sada upalimo na 200 stepeni.

4. Čim smo grah stavili da se peče ,pravimo ćufte. Mesu dodamo jaje ,usitnjen bijeli luk ,začine i brašno pa zamijesimo sve zajedno da se masa lijepo poveže.Pravimo ćufte ,uvaljamo ih u brašno i pržimo da porumene .Ćufte zapržimo jednom kašikom crvene paprike izvadimo posudu sa grahom iz rerne i istresemo ih preko graha .Poklopimo i vratimo nazad u rernu .

5. Smanjimo temp na 180 stepeni i pečemo sve još jedno 30 do 40 minuta .

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar