Pages
▼
subota, 20. veljače 2016.
EKLERI. Probajte ovaj neobičan desert.
Sastojci
Fil:
2 šolje mleka
1/2 šipke vanile
6 žumanceta
2/3 šolje šećera
1/4 šolje gustina
1 kašika putera
Pecivo:
šolja vode
113 g putera
1/2 kašičice soli
1 1/2 kašičica šećera
šolja brašna
3 jajeta
Preliv od jajeta:
1 jaje
1 1/2 kašičica vode
Glazura:
1/2 šolje slatke pavlake
120 g čokolade
Priprema
Fil:
Na umerenoj vatri kuvajte mleko i vanilu dok ne proključa. Čim proključa skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi oko 15 minuta. U posudi dobro promešajte šećer i žumanca dok se ne stvori lagana pena. Zatim dodajte gustin i mešajte jako dok ne nestanu grudvice. Dodajte u smesu sa jajima 1/4 mleka sa vanilom i dobro promešajte. Zatim polako dodajte i ostatak mleka. Smesu procedite u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri stalno mešajući dok se ne zgusne i ne počne polako da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte puter. Ostavite sa strane da se ohladi i prekrijte plastičnom folijom, ali neka blago dodiruje površinu smese kako se ne bi stvorila korica. Hladite najmanje 2 sata.
Pecivo:
Rernu zagrejte na 220 C. Na pleh postavite papir za pečenje. U šerpu sipajte vodu, puter, so i šećer i kuvajte na umerenoj vatri dok ne počne blago da ključa, a zatim sklonite sa vatre. Konstantno mešajući, dodajte brašno i mešajte dok se smesa ne ujednači. Vratite na ringlu i kuvajte mešajući oko 30 sekundi. Zatim smesu prebacite u posudu i dodatno promešajte mikserom. Dok mikser još radi dodajte 3 jajeta, jedno po jedno. Kada smesa postane homogena, ukoliko je previše gusta, dodajte još jedno jaje. Špricem nanesite smesu na papir za pečenje oblikujući eklere.
Premaz od jaja:
U posudi promešajte jaje i vodu i tom smesom premažite svaki ekler. Kolače pecite oko 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu rerne na 180 C i pecite još 25 minuta, dok ekleri ne dobiju zlatnu boju-
Filovanje
Ohlađene eklere probušite sa jedne strane, pa ih špricem punite ohlađenim filom. Ukoliko vam je takav način komplikovan, eklere možete jednostavno preseći na pola i onda filovati.
Čokoladni preliv
U šerpi zagrejte slatku pavlaku dok ne provri, a zatim sklonite sa ringle. Izlomljenu čokoladu stavite u posudu, pa prelijte zagrejanom slatkom pavlakom. Mešajte dok se čokolada skroz ne otopi. Glazuru prelijte preko eklera, a zatim ostavite da se hladi bar sat vremena pre služenja.
Izvor: stvarukusa.rs
Nema komentara:
Objavi komentar