DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 6. ožujka 2016.

Hljeb sa zobenim pahuljicama.


Sastojci
1 1/4 solje kljucale vode
1 solja zobenih pahuljica
1/2 solje melase (ako nemate moze javorov sirup ili med kao zamjena)
80g putera
1 kasika soli
2 jaja
5.5 do 6 solja brasna
2 kasike Instant kvasaca
*solja je od 250ml
Priprema
1.
Sastaviti kljucalu vodu, zobene pahuljice, puter, melasu i so u zdjeli u kojoj ce se zamjesiti tjesto. Ostaviti da se ohladi malo. Izmiksati brasno sa germom sa zicom za mucenje kolaca(ili prosijati). Prvo dodati 2 solje brasna u smjesu, dobro umutiti pa dodati umucena jaja. Umutiti pa dodati ostalo brasno koliko je dovoljno da se formira tjesto. Prebaciti na lagano pobrasnjenu povrsinu; pokriti i ostaviti 10 minuta. Mjesiti malo da se formira fina lopta a zatim prebaciti u pomascenu zdjelu, pokriti i ostaviti da nadodje 1.5 – 2 sata.

Pomastiti 2 pleha 20cm x 10cm posuti malo sa zobenim pahuljicama. Podijeliti tjesto na dvije polovine, formirati hljebove i prebaciti u plehove. Pokriti i ostaviti da naraste 1 sat. Namazati smjesom od umucenog bjelanca i 1 kasike vode, posuti lagano zobenim pahuljicama; Peci na 190C 40 minuta.

Izvor: Coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar