DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 13. ožujka 2016.

KAKO STRES UBRZAVA RAK I KAKO DA ZAUSTAVITE TO!

Live-with-Someone-Who-Has-PTSD-Step-26-690x518
Da li ste uhvatili sebe kako noću ležite i razmišljate, kako ne mozete iz glave izbaciti zabrinjavajuće ili tjeskobne misli? Ako je tako, niste jedini.Prema istraživanju koje je proveo American Psychological Association (APA), 40% Amerikanaca imaju poteškoća sa spavanjem zbog stresa.

Osjećaj koji se pojavi u neko vrijeme zbog naporne sedmice je normalan dio života.Ponekad, stres može biti čak i dobra stvar jer to može povećati produktivnost i dati vam potrebnu energiju koja vam je potreba da prodjete kroz neke situacije. Međutim, ako se pojavljuje u velikim količinama to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. To se naziva “kronični stres”.

Šta je kronični stres?

Kronični stres je različit od akutnog stresa, što je prirodna ljudska reakcija na neugodne ili nepredvidive situacije, kao što je pisanje testa. Kronični stres, međutim, nastaje kada ste u više navrata izloženi stresnim situacijama do točke gdje počinje imati uticaj na vaš um i tijelo.

Uzroci i simptomi

Stres se može pojaviti zbog različitihrazloga. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na:

Problemi na poslu
Nezadovoljni ste svojim poslom
Financijski problemi, kao što je dug
Smrt voljene osobe
nepredviđene bolesti
Odnos pitanja, kao što je razvod
Traumatski događaj
Velike promjene u vašem životu
Osjećaj straha ili nesigurnosti zbog nečega
Kada naiđemo na štetne ili prijeteće situacije, naše tijelo otpušta kortizol – hormon stresa – što nam uzrokuje da imaju različite emocionalne i fizičke znakove i ponašanja:
Nemogućnost da se opustite
jednostavno uznemireni
Izbjegavate druge
želučani problemi
Bol u prsima
ubrzan rad srca
Promjene u apetitu
Zdravstveni rizici

Ako često pod stresom  dugo vrijeme, tijelo proizvodi veće količine kortizola nego što je normalno, što može imati negativne posljedice na vaše zdravlje. Do hroničnog stresa može doći zbog sljedećih stvari:

Anksioznost
Nesanica
bol u mišićima
Visoki krvni tlak
Oslabljeni imunološki sustav
Srčana bolest
Depresija
gojaznost
Kronični stres i rak
Osim gore navedenih zdravstvenih rizika, nedavno istraživanje pokazalo je da kronični stres može ubrzati širenje raka. Istraživanja pokazuju da je adrenalin – još jedan hormon koje tijelo proizvodi kao odgovor na stres – uzrokuje limfne žile u i oko tumora zbog čega se on brže razvija.

Jedan od autora studije, rekao je da  kronični stres aktivira simpatički živčani sustav (SNS), koji pak utječe na limfni funkciju i širenje stanica raka.



Budući da je dijagnosticiran, rak je svakako jedan od glavnih uzroka stresa. No, postoje načini koji će vam pomoći da minimizirate učinke kroničnog stresa.

5 načina da se oslobodite od stresa:

Get-Rid-of-Stress-Balls-on-Your-Neck-Step-12-690x5181. Meditirajte

Razmišljajući nekoliko minuta na dan možete smanjiti anksioznost i bićete otporniji na stres. Sjedeći mirno sa zatvorenim očima fokusirajte se na um, na pozitivne misli, kao da nemate brige. Slušanje zvukova iz prirode ili smirujuća glazba je također korisna i može poboljšati vaše meditacije.

2. Yoga

Joga je dobro poznat za smanjenje stresa. To je korak od čiste meditacije jer kombinira praksu disanja s tjelesnim pozama. Ova praksa um-tijelo pomaže da se opustite i osjećate bolje.

3. Dišite

Duboko disanje je poznato da se usporiti broj otkucaja srca i niži krvni tlak. Uzimajući 2 minute pauze polako udisati kroz nos i izdahnite kroz usta to može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje i preokrenuti učinke stresa.

4. Hobiji

Hobiji su veliko oslobađanje od stresa. Uključivanjem u aktivnosti ćete uživati, kao što su čitanje ili kuhanje, možete ne razmišljati ni o cemu bez obzira što je uzrok stresa. Sudjelovanje u aktivnosti poznato je da opušta, poboljšava san i snižava stres

5. Vježba

Kada radite van, vaše tijelo otpušta endorfine, dobre hormone. To vam pomaže da se oraspoložite i bolje osjećate. Vježbanje ne mora biti visokog intenziteta vježbanja. To može biti jednostavno kao npr. šetnja.

Nema komentara:

Objavi komentar