DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 3. ožujka 2016.

Kivi je savršena voćka za vaše zdravlje

kivi
Za kivi (Actinidia deliciosa) kažu da je “super voćka”. Potječe iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog stoljeća odnijeli na Novi Zeland, a odatle se proširio na čitavu planetu. Ima intenzivan okus, sočan je, s crnim sjemenkama. Nutricionisti tvrde da predstavlja jednu od najzdravijih namirnica.

Ima idealan omjer između kalorija i ljekovitih sastojaka, bogat je antioksidansima, a vitamina C ima više od naranče. Osim toga, odličan je izvor vitamina A i E, kao i vlakana. Kalija sadrži više od banane, u plodu prosječne veličine ima čak 250 mg ovog minerala.

Što kivi sve može?

Ako se redovito konzumira opskrbljuje organizam velikim količinama vitamina C iu velikoj mjeri smanjuje rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava, pojave šloga ili karcinoma. Dobar omjer natrija i kalija iz egzotične voćke dodatno pomaže da do ovih bolesti ne dođe. Istraživanja su pokazala da ako se pojede jedan kivi svako jutro, postiže se efekt isti kao aspirin, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Ovo voće smanjuje razinu triglicerida u krvi za 15 posto i tako čuva arterije i srce. Pomaže iu održavanju normalne razine šećera u krvi.

Kao dobar izvor dijetalnih vlakana, redovnim konzumiranjem smanjuje razinu kolesterola. Vlakna eliminiraju i toksine iz debelog crijeva što sprečava karcinom debelog crijeva. Osim toga, kivi pomaže u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crijevima, štiti od štetnog djelovanja enzima u završnom dijelu probavnog.

Preporučuje se i kod zacjeljivanja rana, održavanja zdravlja kostiju, zuba i desni, apsorpcije željeza. Ljekoviti sastojci ovu voćku čine odličnim saveznikom u borbi protiv respiratornih oboljenja, čak i kada je riječ o astmi. Istraživanja u Italiji, koja su obuhvatila 18.000 djece od šest do sedam godina, pokazala su da mališani koji jedu tjedno pet do sedam voćnih obroka s kivijem i drugim južnim voćem, imaju 25 do čak 44 posto manje problema s dišnim organima. Najveće poboljšanje primjećeno je oboljelih od astme.



Istraživanja su također pokazala da ovo voće djeluje i kada je riječ o dobnoj makularnoj degeneraciji, glavnom uzroku gubitka vida kod starijih. Rizik se smanjuje za čak 36 posto ako se kivi jede svakodnevno. Doprinosi zdravlju očiju jer sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se nalaze u oku.

Posjeduje i antimutageno svojstva, njegov ekstrakt može spriječiti nastanak melanoma, kao i pojavu karcinoma jetre. Inozitol, alkoholni šećer, koji se nalazi u plodu, djeluje antidepresivno. Kivi regulira i razinu šećera u krvi, povezan je i sa složenim hormonskim procesima, kao i sa neurotransmiterima. Poboljšava mišićnu aktivnost, donosi i smirenje u stresnim situacijama zbog visoke količine serotonina. Dokazano je i da poboljšava mentalnu aktivnost, ubrzava metabolizam, potiče mršavljenje, a dobar je i za trudnice jer sadrži folnu kiselinu. Međutim, s upotrebom ove voćke ipak bi trebalo biti oprezan, kada se previše jede, može izazvati alergiju.

KUPOVINA I ČUVANJE

Prilikom kupnje plod pritisnite palcem i kažiprstom. Ukoliko je blago mekan, znači da je zreo i sladak. Izbjegavajte kivi koji je gnjecav, a kora naborana, oštećena ili sadrži tamne mrlje. S obzirom na to da može sazri i stajanjem, bolje je kupiti čvrste, nezrele plodove i ostavite ih na sobnoj temperaturi tri do pet dana, dalje od sunčeve svjetlosti i topline. U hladnjaku zreli kivi čuvajte dvije do tri tjedna.

PODIŽE ENERGIJU

Osim što jača i čisti krv, kivi daje snagu i jača organizam, zbog čega se u tradicionalnoj kineskoj medicini i danas koristi kod slabosti. Sadrži zavidne količine kroma, koji je važan za bolji rad gušterače i djelovanje inzulina, pospješuje i metabolizam šećera, kao i sintezu masti i bjelančevina. Krom snižava šećer u krvi, masne kiseline i kolesterol. Zbog posebnog enzima aktinidina, kivi je idealan desert nakon jela bogatog bjelančevinama, a posebno se preporuča osobama s lošim varenjem ili kroničnom opstipacijom. Iako djelovanje ovog enzima nije do kraja istraženo, u sportskoj medicini se kivi i tablete koje sadrže sintetski aktinidin preporučuju protiv otoka i upala, kao iu prevenciji hematoma.

Izvor: zenstvena.com

Nema komentara:

Objavi komentar