DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 3. ožujka 2016.

KROMPIRUŠA


Djeca ce rado jesti vani, ali ako znaju da je pita za rucak, onda ce zasigurno doci kuci za rucak…
Sastojci
ZA KORE:
500 gr brasna za pite i kolace
1/3 kasikice soli
2 – 3 kasike ulja
325 ml mlake vode
ZA NADJEV:
1200 gr sitno sjeckanog krompira
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
alternativno:
1 zelena paprika sitno isjeckana
ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
ZALJEV:
150 provrele vode
pinch soli
pinch bibera
1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
PREMAZ:
50 gr domaceg milerama (u SAD – Sula)

Priprema
1.
Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.
2.
Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.
3.



Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.
4.
Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati…….

Nema komentara:

Objavi komentar