DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 7. siječnja 2016.

Bijeli čaj – najzdraviji čaj na svijetu


Rastući na blagoj klimi brdovitog predjela kineske pokrajine Fuijan, mladi listovi i tek propupali pupoljci prekriveni nježnim, bijelim dlačicama beru se tek nekoliko dana u godini. Zahvaljujući njihovu srebrno- bijelom izgledu ova vrsta čaja dobila je naziv bijeli čaj.
Iako njegovi listovi ni približno nisu popularni kao neki drugi ubrani sa drveta čaja, kao što su crni ili zeleni, bijeli čaj je zahvaljujući posebnom procesu branja i sušenja, jedan od najskupljih, a takođe i najzdravijih čajeva na svijetu

Iako unutar svoje vrste ima podvrste koje se razliku po ubranim dijelovima čajevca, najpoznatije i najskuplje među njima su Bijeli božur i Srebrna igla. Nakon pažljivog ručnog branja listići se suše na zraku nekoliko puta prije no što ih se podvrgne sušenju u sušari, a nakon miješanja postaju spremni za upotrebu.

Kako tijekom pripreme nije osjetljiv na temperaturu vode kao primjerice zeleni, svoj nježni, trpkošću osiromašen okus u šalici će otpustiti već nakon 3 minute namakanja u vodi temperature od 80 do 90 stupnjeva. A zdravstvene dobrobiti ovog ukusnog napitka su mnogobrojne.

Bijeli čaj, naime, u odnosu na druge sebi srodne čajeve, ima najmanju količinu kofeina što ga možda i ne čini najboljom zamjenom za razbuđujuću šalicu kave, ali se ista po količini antioksidanasa s njime ne može mjeriti. Budući da se tek neznatno obrađuje, a time i fermentira, sva ljekovita svojstva ostaju zarobljena u listićima. Osim osvježavajućeg utjecaja na organizam, preventivno djeluje na brojne vrste raka, sprečava srčani i moždani udar, regulira razinu inzulina, jača zube i kosti, osnažuje imunitet i poboljšava mentalnu bistrinu te raspoloženje, ali i umanjuje štetne učinke zračenja, pa može biti izvrsna potpora organizmu tijekom ove vrste liječenja od raka. S razlogom stoga nosi naziv kineskog eliksira dugovječnosti na čije ispijanje su u povijesti privilegij imali tek carevi.

Danas se u bogatstvo njegovog carskog okusa uvjeriti imamo priliku svi, ispijajući ovaj čarobni napitak uz dodatak meda ili limuna, jer pravi čajoljupci tvrde da mu šećer diskretno krade okus.
– See more at: http://porodica-zdravljeiljepota.blogspot.ba/2015/10/bijeli-caj-najzdraviji-caj-na-svijetu.html#sthash.4wUWbOvm.dpuf

Nema komentara:

Objavi komentar