DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 14. siječnja 2016.

COKO-GRIZ KOLAC


SASTOJCI
Za tjesto
100 g maslaca
50 g smedjeg secera
160 g brasna
40 g zobenih pahuljica
1 mala zlica praska za pecivo (5 g)
1 jaje (60 g)



Za griz smjesu
50 g butera
60 g secera
400 ml kondens mljeka (moze i obicno)
40 g griza
1 vanilin secer

Glazura
150 g cokolade
30 g butera
2 velike zlice sjeckanih ljesnika za ukrasiti



PRIPREMA
Pripremiti okrugli kalup u kome cete peci kolac promjera 26 cm,oblozen sa papirom za pecenje.
Maslac i secer izraditi elektricnom mjesalicom toliko da se sav secer istopi.Dodati jaje i miksati jos pola minute,sad iskljuciti mikser.
Smjesi dodati brasno pomjesano sa praskom i zobenim pahuljicama,te drvenom kuhacom dobro izmjesati da se svi sastojci fino sjedine.
Tjesto na vrlo malo brasna razviti (kao kad razvijate smjesu za kekse)oblika kalupa i staviti da se pece u vec zagrijanoj pecnici na 180°C 25 minuta.

Ispecenu koru ostaviti da se hladi.
Dok se kora hladi pripremiti punjenje:
Mljeko pomjesati zajedno sa secerom,grizom,vanilinim,buterom narezanim na sto sitnije i staviti na stednjak.
Na laganoj vatri cjelo vrjeme zicom mjesati da se kuha do 10-tak minuta,da se fino pocne zgusnjavati.
Pripremljenu punjenje smjesu premazati preko ohladjenog biskvita,da stane 10 minuta.

Glazura
Cokoladu sjeci na sto sitnije pa je zajedno sa buterom istopiti (najbolje iznad pare)tim premazati kolac preko i ukrasiti odmah dok se glazura nije stegla sa sitno sjeckanim ljesnicima.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar