Pages
▼
nedjelja, 10. siječnja 2016.
ĆUFTE U PARADAJZ SOSU
SASTOJCI
400 g junećeg mlevenog mesa
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 parče starog hleba(samo sredina)
1 kašičica vegete
soli po ukusu
2 kašičice mljevene paprike
1 jaje
malo seckanog peršuna, bibera
za sos
300 ml soka od paradajza
400 ml vode
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
seckani peršun
PRIPREMA
1. U posudi pomešajte sve sastojke za ćufte. Crni i beli luk iseckajte vrlo sitno, sredinu od hleba natopite sa malo vode pa istiskajte medju dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrite prianjajućom folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vreme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte, mada možete i malo veće, kako volite. Meni je od ove količine izašlo 17 komada
2. Ćufte možete pržiti u tiganju, pa ih izvaditi na tanjir i onda kasnije spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ja sam to malo pojednostavila pa ako vam se svidja ovaj način vi uradite kao ja, ovako: odmah uzmite dublju šerpu u kojoj ćete krčkati ćufte u sosu i sipajte ulje za prženje, da oblije dno pa još malo. Ćufte pržite u zagrejanom ulju, okrenite i ispržite sa obe strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gde ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima mešajte, propržite ga malo pa dodajte alevu papriku, promešajte zajedno i nalite paradajz iz flaše. Ja koristim domaći paradajz, mleven svež i ostavljen za zimu u flašama, ali svakako može da posluži i kupljen.
3. Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promešate uz dolivanje vode malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li redji ili gusti sos. Na kraju dodajte seckan peršun
Posluživanje
Uz ćufte poslužite krompir pire i salatu po izboru.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar