DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 14. siječnja 2016.

SOCNE I MNOGO UKUSNE KOCKE SA SIROM


SASTOJCI
Za tjesto
300 g brasna
100 g secera
1 jaje (55 g)
200 g butera (na listove)
1/2 male zlice cimta
1 mala zlica praska za pecivo (5 g)



Sir smjesa
4 jaja
1 kg Quark sira (ili neki drugi kremasti sir Rikota...)
200 g kiselog vrhnja
200 g secera
2 pudinga od Vanile (kesica)
30 g brasna
30 g griza
50 ml soka od narandze
ribana kora limuna (4 g)
malo soli

Za gus
130 g secera u prahu
2 velike zlice soka od narandze (20 g)
4 velike zlice Pekmeza od sljiva Podravka



PRIPREMA
Sve sastojke za tjesto staviti u vecu podusu i izraditi u fino glatko tjesto,da se sve dobro sjedini.Oblikovati sad tjesto u kuglu,zaviti u prozirnu foliju i ostaviti da stoji na hladnom dok se sve ostalo ne spremi.

Zumanca odvojiti od bjelanaca.
Sir sjediniti zajedno sa kiselim vrhnjem,zumacima,secerom,sokom narandze,korom limuna,grizom,brasnom,puding prahom i to dobro izmjesati da se ljepo sjedini.
Bjelanca sa malo soli izraditi elektricnom mjesalicom u snjeg smjesu te to dodati sir smjesi cjelo vrjeme mjesajuci da se fino sjedini.

Pripremiti pleh (dublji 30x40 cm)obloziti sa papirom za pecenje.
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
Tjesto na malo brasna razviti velicine pleha,u pleh staviti i premazati sa pekmezom.
Preko usuti sir smjesu i staviti kolac da se pece 60 minuta.
Iskljuciti pecnicu i pustiti kolac da stoji jos 10 minuta u iskljucenoj pecnici.
Izvaditi i dobro ohladiti.

Ohladjeni kolac sarati secernom glazurom:Secer u prahu izmjesati dobro sa sokom narandze,da se dobije fina gusca smjesa.
Ukrasiti po zelji bjelim cokoladnim mrvicama.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar