DOBRO DOŠLI

....

srijeda, 10. prosinca 2014.

Malokrvnost: Kako je spriječiti?

Malokrvnost ili anemija, najčešće nastaje usljed smanjene koncentracije željeza u hemoglobinu krvi. Dijete sa anemijom se brže zamara i ima česte promjene u ponašanju.Koža je blijeda,najčešće.Od ostalih simptoma se često javlja i vrtoglavica,titranje pred očima,aritmija,bolovi u grudnom košu,razdražljivost i sl. Djeca sa anemijom usljed nedostatka željeza mogu biti gojazna ili mogu biti slabije uhranjena. Za teže oblike anemije je loš apetit, pa malo dijete često odbija čvrstu hranu, a veće dijete sužava jelovnik na malo nekvalitetnih namirnica, čime se zatvara krug - loše jede pa i dalje nema dovoljnog unosa željeza što produbljuje anemiju. Neka djeca imaju želju da jedu neobične materije kao što je zemlja,prašina,zid,led.Anemija dovodi i do smanjene pažnjeili živahnosti kod male djece i adolescenata.

Željezo
Organizam novorođenčeta sadrži oko 0,5 gr. željeza, a organizam odrasle osobe oko 5 grDnevna potreba organizma je 0,8 mg. željeza, tokom prvih 15 godina života. Željezo se apsorbuje u tankom crijevu i to u količini oko 10%, pa je za optimalan unos željeza iz hrane potrebno da hrana sadrži 8 - 10mg željeza dnevno. Željezo iz majčinog mlijeka se dva do tri puta bolje apsorbuje nego iz kravljeg mlijeka što potvrđuje dojenje kao optimalan način ishrane dojenčeta. Tokom prve godine života zbog uzimanja hrane koja sadrži relativno male količine željeza, često je teško održati dovoljnu količinu željeza za dobru krvnu sliku. Općenito djeca i adolescenti su osjetljiviji na nedostatak željeza zbog velikih zahtijeva rasta i deficitarne ishrane.

Dragi roditelji, imajući u vidu potrebe vašeg djeteta, možete jednostavnim kombinacijama namirnica obezbijediti dovoljan unos željeza za izgradnju krvne slike. U obroke uključite povrće i voće bogato C vitaminom, što će omogućiti bolju iskorištenost željeza iz namirnica. Na primjer servirajte:

-voće sa žitaricama za doručak
-povrće ili salatu uz obrok
-voće za desert
-malu čašu soka uz obrok.



Izvor: Babybook pedijatar dr. sc. Arnela Fejzić

Nema komentara:

Objavi komentar