DOBRO DOŠLI

....

subota, 7. studenoga 2015.

Kako djetetu očistiti nos?


                   Kako djetetu očistiti nos?


 
Zdravoj djeci nije potrebna svakodnevna toaleta i vlaženje sluznice nosa. Čišćenje je potrebno tek da se očisti prljavština ili ako postoji iscjedak u nosnim šupljinama.
O čišćenju nosa kod bolesnog djeteta mišljenja su podvojena i različita od strane ORL specijalista i pedijatara. Ako je dijete bolesno nos je potrebno čistiti toliko da se održi prohodnim (prije obroka kod dojenčadi koja doji i prije noćnog počinka).
Ako postoji iscjedak, najbolje je nos očistiti malim tuljcem izrađenim od vate, koristeći novi tuljac za svaku stranu nosa. Tuljac se namoči u fiziološku otopinu ili prokuhanu vodu (u prvom mjesecu života). Može se koristiti i sprej s morskom vodom. Ukoliko se na taj način ne uspije ukloniti iscjedak može se koristiti pumpica sa uskim završetkom.

Čišćenje nosa uz pomoć usisavača

U dogovoru s liječnikom možete koristiti i nosni set za aspiraciju iscjetka (aspirator). Nosni set sadrži dva nastavka za čišćenje nosa (0-6 mjeseci i iznad 6 mjeseci) te četkicu za čišćenje nastavka. Pogodan je za primjenu od dojenačke dobi.





 
Uklanja sekret stalnim, stabilnim pritiskom od 0,02 bara, neovisno o namještenoj jačini usisavanja na usisavaču i ne uzrokuje oštećenje sluznice nosa. Poslije upotrebe aspirator treba rastaviti i isprati pod mlazom vrele vode te očistiti nastavak za nos s priloženom četkicom. Prije upotrebe aspiratora potrebno je detaljno proučiti upute za primjenu.
U slučaju postojanja obilne ili gnojne nosne sekrecije uz koju dijete ima poteškoće sa disanjem ili hranjenjem obavezno se javiti liječniku.

Nema komentara:

Objavi komentar