DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 12. studenoga 2015.

Kako odgojiti sretno dijete

Kako bi roditelji imali razumijevanja za svoje dijete, te se adekvatno ponašali u svakodnevnim situacijama koje im se događaju sa njihovim djetetom, trebali bi se spustiti na razinu djeteta i komunicirati sa svojim djetetom, te od njega inati očekivanja u skladu sa njegovim godinama. U nastavku vam donosimo neke od primjera.


mala djeca 

 

Vaše oči i oči djeteta svijet gledaju na potpuno drugačiji način, pa pokušajte ne sputavati svoje dijete u njegovom istraživanju svijeta i pomozite mu da ga što više otkrije.

Osjećaji djeteta su vrlo osjetljivi pa pokušajte ne zanovijetati svome djetetu po cijeli dan, posebice ako je razlog vašem zanovijetanju radoznalost djeteta. Morate pustiti dijete da bude radoznalo i odgovarati mu na pitanja koja ga zanimaju.

Kako bi osposobili svoje dijete da nauči kako u životu donijeti odluku, trebate ga pustiti da pogriješi. Nemojte sputavati dijete i braniti ga od pogrešaka, jer će samo putem pogrešaka moći naučiti.
Ukoliko se brinete ostaviti svoje dijete na čuvanju, dok vi za vikend odete sa svojim partnerom na odmor, brinete bez razloga. Potreban vam je odmor, isto kao i vašem djetetu. Vaše dijete neće patiti, nego će se odmoriti od vas, a kada se vratite bolje ćete funkcionirati obostrano, te ćete biti zadovoljniji.

Vaše dijete vas voli najviše na svijetu i vi ste njegov centar svemira, pa pripazite kako se ponašate ili ne ponašate prema svom djetetu, jer svaka sitnica ostavlja trag na njemu.

Ruke djeteta su male, pa ne očekujte od njega da stvari radi na isti način kao i vi odrasli, isto tako njegove noge su kratke u usporedbi sa vašima, pa usporite kako bi vaše dijete uhvatilo korak sa vama.

Nikada, ali baš nikada svoje dijete ne uspoređujte sa nikim drugim, posebice ne sa njegovom braćom ili sestrama! Svaka osoba je jedinka za sebe, i tako se trebate i ponašati.

Svakom djetetu je potrebna podrška njegovih roditelja prilikom odrastanja. Na vama je da mu je pružite u potpunosti, te da što manje prigovarate. Ako već morate prigovarati, nemojte prigovarati djetetu, nego prigovarajte njegovim postupcima.

Nema komentara:

Objavi komentar