DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 27. prosinca 2015.

VOĆNI KOLAČ BEZ BRAŠNA


Ako ste se zasitili prazničnih poslastica ili, jednostavno, volite da se zasladite malo zdravijom varijantom kolača, ovaj desert je stvarno odličan - bez brašna, jaja, maslaca ili ulja, a tako sočan i ukusan!

SASTOJCI
Za podlogu:
200 gr ovsenih pahuljica
100 gr mlevenih oraha (ili lešnika)
100 gr smeđeg šećera
1 puna kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
pola kašičice kardamoma
sok od jedne pomorandže (oko 1 dl)
1 dl vode


 

Za voćni nadev:
800 gr šljiva (ili nekog drugog voća iz zamrzivača)
5 kašika smeđeg šećera
1 kašičica vanilin-šećera
1 kašika gustina


 

Za posip:*
70 gr ovsenih pahuljica
70 gr badema
50 gr maslaca

PRIPREMA
1. Voće (najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok) odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti da se dinsta. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne.
Ja sam na pola kuvanja šljive usitnila štapnim mikserom jer su bile krupne ali ne sasvim, da bi ostalo i malo većih komada.

2. Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.

3. Smesu, koja će biti žitka, usuti u manji pleh (20x27), podmazan ili obložen pek- papirom.

4. Preko te smese, polako, kašikom rasporediti voćni fil, protresti pleh da se fil poravna.
Kolač se može peći i ovako, bez posipa - ja sam imala mrvice koje su mi ostale od crumbla, pa sam njih iskoristila za posip.

5. Dakle, posuti mrvicama napravljenim od pahuljica, badema i maslaca.
* Ili, ako želite da izbegnete masnoće, posuti samo mešavinom mlevenih badema i ovsenih pahuljica.
Peći u rerni, na 180 stepeni, oko 20-ak minuta.

Posluživanje
Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći.
Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice.
Fantazija! Toliko je sočan i ukusan, jedva čekam da ga napravim i sa jagodama ;)

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar