DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 24. siječnja 2016.

NAJBOLJE KNEDLE OD KROMPIRA U DVIJE VERZIJE


SASTOJCI
Za knedle
900 g krumpira
3 žumanjka
prstohvat soli
75 g Gussnela Dolcela
50 g rastopljenog maslaca


 
Za slatku verziju
2 žličice šećera u prahu
1 štapić vanilije
3 vrećice Vanilin šećera Dolcela

Za umak od šljiva
500 g šljiva
70-100 g šećera
200 ml crnog vina
1 Vanilin šećer Dolcela
1 štapić Cimeta u kori Podravka
1 žlica Gussnela Dolcela


 
Za posluživanje
100 g maslaca
80 g krušnih mrvica
1 žlica šećera
3 Vanilin šećera Dolcela
1 žlica Cimeta mljevenog Podravka

PRIPREMA
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Kuhane krumpire ogulite i posložite u vatrostalnu posudu.

Stavite u zagrijanu pećnicu na 150 °C (koju potom isključite) i pustite 15-ak minuta da se ''isparavaju''. Ovaj dio pomaže da krumpir izgubi što više tekućine koju je pokupio tijekom kuhanja, što čini knedle rastresitima.

Zatim krumpir izvadite i protisnite kroz prešu krumpira. Ako je nemate, koristite običnu spravu za gnječenje krumpira (ali radite jedan po jedan krumpir, ne sve odjednom), ne smije biti komadića, pire mora biti jednoličan i kremast.

Žumanjke lagano razmutite i dodajte pireu. Zatim posolite te dodajte prosijani Gussnel i rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješajte da se dobije jednolična smjesa. U ovom dijelu ovisno o verziji koju radite dodajte i dodatne sastojke. Za slatke šećer, vaniliju i vanilin šećer, a za slane sol i muškatni orašćić.

Dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte valjak debljine otprilike 5 cm. Nožem podijelite na 14 komada.

Vlažnim rukama oblikujte kuglice.

U veću posudu stavite vodu da zakipi, spustite jednu po jednu knedlu (prvo pola, pa onda drugu polovicu, ne sve odjednom) i smanjite temperaturu. Voda ne smije jako kuhati, već lagano ključati. Kuhati 10-15 minuta, a gotove su kad isplivaju na površinu.

Kuhane knedle izvadite šupljikavom žlicom i slažite na pladanj. Ovisno o namjeni, servirajte u slatkoj ili slanoj verziji.

Umak od šljiva
Šljive operite, očistite od koštica i ostavite u polovicama. Šećer stavite u posudu s debljim dnom i zagrijavajte da se napravi karamel. Zalijte vinom ili sokom od višanja.

Miješajte da se šećer potpuno otopi. Dodajte vanilin šećer, cimet i šljive. Sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.

Cimet izvadite, a Gussnel razmutite u malo hladne vode te dodajte umaku. Kratko miješajte dok se umak ne zgusne.

Za slatke knedle možete ih umiješati u popečene krušne mrvice. Potrebno je rastopiti maslac u tavi, dodati krušne mrvice, šećer, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok mrvice ne dobiju zlatnu boju.

POSLUZIVANJE
Na tanjur stavite umak od šljiva, zatim knedle i sve pospite šećerom.
Savjet
Za knedle je bitno da koristite vrstu krumpira koja je brašnaste strukture i sadrži veliki postotak škroba te ne ''pije'' puno vode prilikom kuhanja.

NAPOMENA
ZA SLANU VERZIJU
Prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
1 žličica soli

SLANI UMAK
400 g cherry rajčica
2 žlice aceto balsamica
¼ žličice origana
¼ žličice bosiljka
3 žlice SMS Maslinovog ulja
1 žličica Vegeta bilje Mediterana mix
Cherry rajčice nasjeckajte i stavite pirjati na prethodno zagrijanu tavu s uljem. Pirjajte dok ne dobijete strukturu umaka (10 minuta). Zatim dodajte aceto balsamico, origano, bosiljak i Vegetu bilje Mediterana mix. Poslužite na tanjuru zajedno sa slanim knedlama.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar