DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 10. siječnja 2016.

PITA BEZ KORA


Evo jedne ideje koju možete da pripremite za vašu mamu ili doručak za vas i vaše ukućane i može da vam bude i večera.
SASTOJCI
2 kašike maslinovog ulja
1 struk praziluka
350 g svežeg ili smrznutog spanaća
400 g šampinjona


 

100 g feta sir
6 jaja
150 g rendanog parmezana i gouda ili ementaler
po ukusu so, biber, mediteranski vegetin mix
250 ml pola mleka pola pavlake za kuvanje


 

PRIPREMA
1. Praziluk oprati i iseckati na tanke listiće.
U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje ( ako hoćete, može i puter, meni je lepše sa maslinovim uljem ) i na zagrejanom ulju dodati praziluk i pržiti na osrednjoj temperaturi da luk omekša, dodati šampinjone, koje ste oprali i isekli na deblje listiće, ako su veliki, prepoloviti ih i njih pržiti dok skoro sva tečnost ne uvri.
Dodati očišćen i opran spanač, ja sam koristila baby, ako koristite običan spanač,očistiti od debljih drški i iseći ga na krupnije komade i dodati u tiganj i pržiti samo dotle dok ne omekša. Ako koristite smrznuti spanać, prvo ga odmrznuti i ocediti od vode i onda propržiti zajedno sa šampinjonima.
Dodati po ukusu biber, so i mediteranski mix,promešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

2. Pripremite okruglu tepsiju, veličine 25cm, podmazati je sa uljem.
U zdelu staviti jaja, dodati polovinu izrendanog sira dodati pavlaku i mleko, posoliti i pobiberiti i sve to umutiti sa žicom, da se sjedini.

3. U ohlađenu masu od spanaća dodati krupnije izmrvljen feta sir, smesu od jaja i sve izmešati.
Sipati u podmazanu tepsiju.
Peći u prethodno zagrajanoj rerni na 175°C oko 45 minuta, ali posle pola sata,proveriti sa čačkalicom i smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 10 do 15 minuta.
Pečena pita bi trebala da se odvoji od stranica tepsije, ali i ne mora.
Izvaditi pitu,posuti sa preostalim izrendanim sirom i vratiti nazad u rernu samo da se sir otopi.
Ostaviti da se pita ohladi, iseći na parčiće i poslužiti sa paradajz salatom.

4. Obično se za brunch ( nešto što se služi nedeljom ili praznikom i to je vreme između doručka i ručka...na primer weekend-om ljudi ne doručkuju tako rano i ne ručaju ranije pa onda se spremi brunch a to je oko 10-11 sati ujutru )posluži  i mim oza piće, koje se sprema ovako:

500 ml dobro ohlađenog soka od pomorandže
500 ml dobro ohlađenog šampanjca

U bokal sipati dobro ohlađen sok od pomorandže ( mogu i drugi sokovi; ananas, grejpfrut, brusnica, ali se onda obično naglasi da je mimoza sa ananasom,kad se samo kaže mimoza, onda se podrazumeva da je pomorandžin sok ) i preko sipati dobro rashlađen šampanjac, po želji možete staviti jagode u čaši pre nego što sipate piće i poslužiti hladno u čašama za šampanjac.

Prijatno!!!!!

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar