DOBRO DOŠLI

....

ponedjeljak, 29. veljače 2016.

STRACCIATELLA TORTA


SASTOJCI
Tijesto
3 jaja
250 g šećera
50 g otopljene čokolade
1 žlica ruma
100 ml stracciatella ili običnog jogurta


 
150 ml ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice (razom) kakaa u prahu

Preljev za biskvit
150 ml mlijeka
1 veća žlica čokolade u prahu

Krema
500 ml stracciatella jogurta
2 vanilin šećera
150 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
200 ml kiselog vrhnja
1 vrećica instant želatine
50 g nasjeckane čokolade ili čokoladnih listića


 
PRIPREMA
Otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati, dodati otopljenu čokoladu, rum i jogurt pa dobro promiješati da bude kremasto. Zatim dodati ulje i brašno pomiješano sa prosijanim kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.

Biskvit ispeći u okruglom kalupu promjera 26 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.

Za kremu miksati slatko vrhnje u čvrsti snijeg, dodati instant želatinu, šećer i vanilin šećer. U dobiven šlag dodati kiselo vrhnje i jogurt, a na kraju lagano umiješati nasjeckanu čokoladu.

Biskvit prerezati jednom. Obje kore natopiti preljevom. Prvu koru staviti na pladanj, oko nje staviti obruč kalupa, nafilati polovinom kreme, prekriti drugom korom i nafilati preostalom polovinom kreme.

Ukrasiti po želji. Ohladiti pa maknuti obruč.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ČOKOLADNA ROLADA S KOKOSOM GOTOVA ZA 20 MINUTA


SASTOJCI
rolada
4 jaja
4 v.ž vruće vode
16 dag šećera
1 vanilin šećer
12 dag brašna
1 m.ž praška za pecivo
4 dag kakao



krema
1/2 l slatkoga vrhnja za šlag
15 dag kokosa
malo likera po želji(kokos,rum,amaretto....)

ukras
čokoladna glazura,kokos



PRIPREMA
Za kremu zagrijte slatko vrhnje s kokosom-ne smije zavrijeti.Dodajte amaretto ili liker po želji,promiješajte i dobro ohladite.Kad se ohladi,izmiksajte i kremom premažite roladu.Uvijte je.

Za roladu izmiksati žutanjke s šećerom i vrućom vodom,pa dodati vanilin šećer,brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.Na kraju lagano umiješati snijeg od bjeljanjaka.Peći roladu u velikoj tepsiji na 180 minuta oko 15 minuta(pazite da vam ne bude presuha).Vruću roladu istresite na krpu i zarolajte ,te ohladite.

Prelijte čokoladnom glazurom,i nakon par minuta kad se čokolada počne hladiti obilno posipajte kokosom.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ČOKOLADNA TORTA KOJA ME OSTAVLJA BEZ DAHA BOLJA NEGO FERRERO


Sastojci
Biskvit
5 kom jaja
100 gr čokolade
150 gr šećera
70 gr. brašno
1 kom. pecilnog praška
1 kom vanilin šećera



30 gr. krušne mrvice
3 žlice mljevenih lješnjaka
70 gr maslaca
Krema
50 dag sira mascarponea od Vindije
1/2 l slatkog vrhnja Sania
40 dag nutele original
100gr mljevenih lješnjaka(na krupnije)
100gr lješnjak napolitanki izmiksane u multipraktiku Kraš
i još
200 gr čokolade za kuhanje
2-3 žlice ulja
1 dl toplog mlijeka
4 žlice nesquk-a original
za kalup
malo maslaca ili margarina
malo krušnih mrvica za posipanje kalupa

Priprema
1.
Pripremiti kalup promjera 26 cm.
Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi.
2.
Kalup namastiti s maslacem ili margarinom , posuti sa mrvicama (pogledaj u sastavu ” za kalup ” .
3.
Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, pecilni prašak , vanilin šećer , mrvice, pržene lješnjake samljeven na sitno , otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Pripremljenu smjesu staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta .
4.
Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja ( misli se na šlag istučen pa onda dodan u kremu od mascarponea i nutele ) .Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču.
5.
Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje.
6.



Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru malo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore.
7.
Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom, koja se mora malo opustiti na sobnoj temp.ali ne previše, tek toliko da se može motati oko torte.
Ja sam je napravila u dva djela, jer nemam tako veliki zamrzivač,pa sam je spojila.
8.
Još jedan jako važan detalj,svaki puta kora koja se nalazila u pečenju dole…kod slaganja torte…staviti je na vrh , jer je ravna i tako neće biti neravnina na vrhu torte kada se završi postupak slaganja.
Posluživanje
Poslužiti je uz fino crno desertno vino, svijeće i eto romantike..
P.S.
malo sam prepravila recept sa postupkom i koracima u odnosu na prvotnog..postoji puno upita na “mrvice” koje su u postupku,pa sam to malo korigirala…ispričavam se svima kojima nije jasno da se kalup mora namastiti i posuti sa nečim,a ja to radim sa mrvicama..pa se nadam da sam svima sada razjasnila taj misterij

Evo šta je čovjek konzumirao i izliječio dijabetes bez lijekova

šta-je-čovjek-jeo
Jednom mladiću je dijagnosticiran dijabetes i hipertenzija prije četiri godine. Dakle, uzimanje pilula za hipertenziju i inzulina bilo je neophodno.
On je uspješno prevazišao pilule i inzulin konzumiranjem samo sirovog voća i povrća!

Nije očekivao, da će mu biti postavljena ova dijagnoza prije 4 godine. Često je bio žedan. A, kada je posjetio svoga doktora, šokirao se. Njegov šećer je bio 29, i rečeno mu je, da mu ni pankreas ne funkcionira i da mora uzimati inzulin, ako želi da živi.



Odlučio je da živi s tim dijabetesom. To je prihvatio s oklijevanjem, ali je ipak uzimao inzulin pravilno i bio aktivniji. Ali, kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve više i više zdravstvenih problema. Njegovi trigliceridi su se podigli do 16 i krvni pritisak mu je bio oko 150/100. Počeo je uzimati sve više i više pilula …
Ali, uoči Nove 2013. godine, donio je odluku da započne novo poglavlje svog života. Gledao je TV emisiju “The Edge of Science”(Na rubu znanosti), u kojem je dr John Zirdum objasnio, kako je živio 12 godina samo na sirovoj hrani.
Mladić je odlučio da odmah preduzme neke korake, nakon emisije. Kupio je novi blender i započeo novi režim ishrane.

Imao je dosta poteškoća u prvoj nedjelji, ali se borio s tim i savladao ih je. Vrlo brzo je postigao prve pozitivne rezultate. Njegov nivo šećera u krvi je, bio oko 5.
Bilo je nevjerovatno. Odlučio je da odbaci inzulin i nastavio sa svojim režimom ishrane. Mislio je da, ako se njegov nivo šećera u krvi poveća iznenada, uzet će svoju dozu inzulina. Ali nije imao nikakvih zdravstvenih problema i čak je počeo da gubi na težini, što je bilo sjajno!
Dnevno je gubio kilogram. U 25 dana, izgubio je 11 kg. Četiri mjeseca kasnije, nakon što je donio odluku da počne sa režimom sirove hrane, bio je novi čovjek. Nije više koristio insulin i njegov krvni pritisak je bio 120/60, kao u bebe. Trigliceridi su mu bili 1,4 i težio je 20 kilograma manje. Više ne koristi nikakve tablete.

Recept za njegov omiljeni sok
Šačica kelja
5 kivija
2 banane
2 jabuke
Pola litra vode
Trošite pola litre ovog soka ujutro i zadržate ostatak za ostatak dana. Osim toga, trebate jesti voće, voćnu salatu ili tunu (bogata vitaminom B12 koji je potreban za naše tijelo), kada osjećate glad.
Nikada ne trebate osjećati glad, jer vaš mozak nikad ne zna da li je želudac prazan ili ne. On prima te informacije iz krvi, a krv sadrži sve što je potrebno vašem tijelu.
Nemojte zaboraviti da podijelite ovaj članak sa porodicom i prijateljima na Facebooku, jer možda možete pomoći nekome!

Izvor: domacin.ba

NAPOKON RAVAN STOMAK: PIJE SE 4 DANA, SKIDA 10 CM SA STRUKA!


Sassy voda ključni je sastojak ‘dijete za ravan trbuh’ (‘Flat Belly Diet’) koju je osmislila nutricionistica Cynthia Sass. Taj ukusni napitak, koji je dobio ime po svojoj kreatorici, osvježava i vitalizira, sadrži minimalni broj kalorija, ima blagotvorno djelovanje na organizam, jako smanjuje nadutost i umiruje probavni trakt.
Cynthia tvrdi da se pijenjem ovog napitka obim struka može smanjiti za čak 10 centimetara i to u samo 4 dana!
Koncept Sassy vode počiva na činjenici da je ljudskom tijelu potrebno minimalno osam čaša vode kako bi ono moglo normalno funkcionirati. Naravno, ta količina je samo orijentir i početna točka jer potrebe za tekućinom variraju od osobe do osobe te o ovise o razini tjelesnih aktivnosti.
Iz tog razloga, tijekom četiri ‘ključna’ dana, na početku ‘dijete za ravan trbuh’ (Flat Belly Diet) preporučljivo je popiti cijelu receptom određenu porciju. Također, preporučljivo je konzumiranje voća i povrća koji sadrže veliku količinu vode. Pravilna hidratacija tijela, pomaže održavanju nivoa tekućine u tijelu te sprječava zatvor i nadutost crijeva.
Kako bi vam ovaj “plan” uspio, važno je da tokom četiri dana konzumiranja napitka izbjegavate slatkiše, grickalice, masnu i kaloričnu hranu, a okrenete se zdravijim namirnicama, malo manjim porcijama i kretanju.

 
Morate imati na umu da je sama ‘ceremonija’ pripravka Sassy vode i njezino serviranje podsjetnik da će se stvari uskoro promijenit na bolje te se onda bez ikakvog problema možete fokusirati na zacrtani cilj: ravan trbuh jednom za svagda!

Sastojci
8 čaša vode (minimum, a vi možete i više staviti ako pijete više vode tokom dana)
1 čajna žlica naribanog korijena đumbira
1 svježi krastavac srednje veličine, oguljen i narezan na tanke ploške
1 limun srednje veličine, narezan na tanke ploške
12 listića zelene metvice
Priprava
Sve sastojke promiješajte u vrču.
Stavite u hladnjak preko noći.
Procijedite.
Konzumacija
Čim ustanete počnite s konzumiranjem ove moćne tekućine, popijte sve kroz dan, a uvečer napravite novu dozu za sutra.
Kako bi vidjeli rezultate, vrlo je važno piti ovaj napitak bar 4 dana i ne piti ništa drugo.
Nakon četiri dana, toliko će vam se svidjeti ukus i rezultati da nećete ni pomisliti prestati piti ovu vodu!
Naturala.hr

AKO DOBIJETE SINUS GLAVOBOLJE ILI KONSTANTNO ZAGUŠENJE,TREBATE PROVJERITI OVU SKRIVENU KONEKCIJU


Da li pate od hronične upale sinusa? U ovom stanju ćete imati upale sinuse. Vaš nos će ostati redovno zagušljivo ili ćete imati kašalj koji ne dozvoljavaju da spavati.

Ovo je uporan infekcija koja pogađa više od 32 miliona ljudi.

Postoji mnogo znakova koji mogu reći da imate hronične upale sinusa:

– Konstantna bol u čelo

– Konstantna bol u obrazima

– Bol u zubima

– Bol u nosu

– Bol oko očiju

– Bol u gornjoj vilici

Ali to nije sve. To ponekad može biti praćen vrtoglavicom, loš zadah, umor, ekstremne mučnine, postnazalnog kap po kap i razdražljivost.

Mnogo puta je doktor propisuje antibiotike za sinusa infekcija. Ali, umjesto da rade mnogo dobro, oni mogu postati uzrok iza bol. To je zato što sinusa može dovesti u biofilma.

Dakle, ono što su biofilma? Oni su patogena pramenovima koji uzrokuju više od 80 posto infekcija. Ako uzimate oralne antibiotike, ne postoji sigurnost da oni mogu tretirati ove patogen pramenovima.

Candida albicans je veoma složen i uporne gljivične biofilma da je prilično teško kada je u pitanju tretiranje. Ovo je posebno zbog toga što će se formirati ljigavi premaz koji nije lako probiti.

 
Antibiotici nisu u stanju napraviti razliku između dobrih i loših bakterija u našem tijelu. To dovodi do stvaranja okruženja oko Candida kvasac, koji se dalje razvija bez ikakve kontrole i štetno za naše tijelo. Ovaj kvasac je već prirodno prisutan u našem tijelu.


Iako antibiotici ne štete ovaj kvasac, oni će negativno utjecati na prirodnu pH ravnotežu u vašem tijelu. Sve ovo znači da je imunitet slabi i idealno okruženje je stvoren kako bi se omogućilo štetne bakterije i kvasci da se razmnožavaju.

Ona može doći kao iznenađenje za vas da skoro svaki 1 u 3 žene u SAD-u pate od kandidijaza (ili simptomi hronične gljivične infekcije.

Kandidijaza nije samo zapušen nos i sinusa bol. To može dovesti do mnogih drugih problema previše, kao što su:

– Loša probava

– Vaginalni problemi

– Urinarni problemi

– Krvarenje desni

– Sore desni

– Acne

– Kože osip

– Umor

– Kandidijaza (bijele mrlje u grlu ili ustima)

Rizik od Candida kvasac rastinje je vrlo visok u žena u sljedećim slučajevima:

– Nakon rođenja kada su koristili estrogena ili antibiotika

– Nakon rođenja, ako su konzumirali hranu koja sadrži visok nivo šećera

Kako spriječiti Pretjerani rast kvasca?

Zbog svih gore navedenih razloga, bitno je da je kvasac iza hronične upale sinusa je uništena. Ali kako da to učinite?

Trebalo bi dodati zdrave masti u hranu. Također morate početi uzimati više i više proteina i povrća. Neki od najboljih izvora proteina uključuju organske grah, divlje ribe i besplatno opseg mesa.

Još jedna stvar koju treba učiniti je da prestanete da uzimate sve vrste šećera koje su nezdrave. Još jedna stvar koju treba smanjiti ili zaustaviti uzimanje su visoko-glikemijski ugljikohidrata. Ovo posebno uključuje zrna imaju kalupe ili kvasca.

Da li znate da gljive se zna da proizvede gotovo 300 vrsta mikotoksina u namirnicama i oni su štetni. Jer postoji vrlo visok rizik od gljivične kontaminacije žitarica, morate smanjiti unos pšenice kada postoje kvasac infekcije. Drugih štetnih namirnica uključuju kikiriki i kukuruz.

Prema nedavnom istraživanju iz Južne Koreje, obećavajući rezultati su pronađeni u slučaju bundeve kože. Koža je utvrđeno da ima vjerovatno antifungalna protein koji pomaže u inhibirajući gljivične infekcije, kao što su Candida. Protein je već poznat naučnicima kao PR-2 i za svoju imovinu sprečavanje gljivica iz napada biljnih usjeva.

Kokosovo ulje je također poznat po svojim snažnim antifungalna svojstva. Ima kaprilna kiselina, koja ima snažnu antifungalni ulogu u probavnom traktu. Ona pomaže regulisanjem rastinje kvasca, ali u isto vrijeme ne uzrokuje nikakvu štetu organa (posebno jetra). Ali kada koristite droge kao što su nistatin, morate biti zabrinuti jetru.

Zatim, tu je ekstrakta lista masline. Ovo je snažna antimikrobna.

Pobrinite se da daju odgovarajuću negu u probavnom traktu. Trebalo bi uzeti dovoljno količine probiotika i prebiotika.

Čišćenje sinuse

Soli također može raditi kao veliki tretman za probleme sinusa. U stvari, možete očekivati ​​da će vam dati bolje rezultate u odnosu na antibiotike. Možete ih koristiti na sljedeći način.

– Uzmite 1 šolja mlake vode (kuvana, a zatim hladi Nije samo topla voda iz slavina.).

– Dodajte pola kašičice podzemnih ružičaste himalajske soli i miješati

– Dodajte pola žličice sode bikarbone

Koristite Neti pot ili sterilna pipeta.

Možete dobiti zdravstvene koristi od aromaterapija ulja, posebno onih koji imaju antifungalna svojstva. Pare od njih mogu očistiti sinuse. Možete koristiti bilo ulje, uključujući čajevac, timijan, origano, i eukaliptusa u sobi difuzor. Najbolja stvar je da možete dodati nekoliko kapi u kadu.

Možete dobiti osloboditi od sinusa zagušenja i redovne glavobolje pomoću ove metode, i tretirati vaše probleme sinusa.

SULTAN LOKUMU


SASTOJCI
180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer



fil
po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

i još
kokosovo brašno
1 kašika= 21 g



PRIPREMA
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri.

Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

POSNE VANILICE! OVO JE RECEPT MOJE SESTRE. SVI IH VOLE JER SE OVE VANILICE TOPE U USTIMA….


Sastojci
500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
250 gr prah secera
1 ceo limun
2 kesice vanilin secera
100 gr oraha



oko 1 kg brasna
dzem od kajsija
jos malo prah secera

Priprema
1.
Penasto umutiti margarin i prah secer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil secer i orahe. Postepeno dodavati brasno da se zamesi ujenacena, ne previse tvrda masa.
2.



Razoklagijati testo i vaditi okruglom modlom vanilice.
3.
Poredjati na pek papir u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi racuna da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah secer.
Prijatno
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!

KINDER OBLATNE KOJE SU GOTOVE ZA SVEGA 20 MINUTA


Sastojci
Potrebno je:
 3 lista većih oblandi
 800gr šećera
 2dcl vode
 250gr margarina



 600gr mleka u prahu
 100gr crne čokolade

Priprema
Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu.


Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.

Uz pomoć smokvi možete smršati kao od šale ako znate kako (RECEPT)


Zbog brzog načina života, loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti povišena masnoća u krvi je bolest današnjice. Ukoliko patite od viška masnoća, ovo je prava stvar za vas.

Ukoliko imate povišen nivo masnoća u krvi, preporučujemo ovaj lijek, jer je mnogima pomogao, i ne samo to nego se pokazao odličan i kod mršavljenja.



Sastojci: suhe smokve i jabukovo sirće

Lijek napravite uveče, a pijte ga ujutro. Uzmite 3 suhe smokve i dobro ih izbockajte čačkalicom sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste stavili 2 dcl jabukovog sirćeta.
Neka odstoji preko noći i ujutro pojedite te tri ukiseljene smokve. Ostatak sirćeta nemojte baciti, već u njega naredne večeri ponovo stavite 3 smokve pripremljene na isti način.

Ta dva decilitra sirćeta koristite 7 dana, a većinu će smokve upiti. Osmi dan promijenite sirće i postupak ponovite još nedelju dana. Kura, dakle, traje 14 dana.

( Express)

OVO PIJTE NA PRAZAN ŽELUDAC MJESEC DANA! REZULTATI ĆE VAS ZADIVITI!


Kada se čini nemogućim da riješi taj tvrdoglavi želuca masnoće, počnete u potrazi za alternativnim rješenjima.
Vaš odgovor za ovaj problem je u ovom članku ispod. Čitajte …
Ovaj napitak čudo mršavljenja ima nevjerojatan efekte mršavljenja:
To pomaže vašem tijelu da raspolaže viška vode,
To eliminira nadutost.
Potrebno je samo 5 minuta za pripremu, pa ako ste lijeni osoba koja ne uživa treninga, ne duže čekati! Ovaj napitak je za vas!
Trebat će vam:
1 limun
peršun (60 grama)
2 oz vode
Uputstva:
Stisnite sok od limuna i iseckati peršun.
Stavite ih u čašu i sipati vodu nad njima.
Koristite:
Uvijek ga piti na prazan želudac. ovo
Troše ga za 6 dana i nakon toga napraviti pauzu od 10 dana.
Pa, da ne gubimo vrijeme, probajte i dobiti svoje telo fit!
Ako želite saznati više težine tips gubitak i zdravi recepti, pogledajte u Svakodnevni Roots knjiga.


Sa 350+ stranica, moći ćete zamijeniti sve toksičnih proizvoda i lijekova u vašem domu sa zdravijim, sve-prirodne alternative. Vi ćete biti sigurni u znajući točno ono što je u proizvodima svojoj porodici koristi i zadovoljan s novcem koji će spasiti svaki mjesec.

OVO RADITE JEDNOM SEDMIČNO,I IZGLEDAT ĆETE 10 GODINA MLAĐE!!!


Da bi vaše bore nestaju koristiti ovaj recept koji je vrlo lako i to će dati vašoj koži lijep izgled i zdrav ten.
Riječ je o riže masku.
Sastojci
Priprema maske

Morate kuhati rižu i nakon toga procijediti ga na standardni način. Potrebno je da zagrejati kašiku mlijeka i zatim dodajte kašiku meda. Pomiješajte sastojke zajedno i možete koristiti masku.



 
upotreba
Na čistu i suhu kožu je najbolji način da se primjenjuju masku. Ostavite masku da se osuši na licu i zatim oprati masku sa vodom u kojoj ste skuhali rižu, nakon primjene.


SMJESA OVA DVA SASTOJKA UBIJA CISTE I MIOME


Sa ova dva sastojaka ćete uspješno boriti razne velike zdravstvenog stanja, posebno ciste i fibroids.Greeks i Rimljani su porasle prvu komponentu pod nazivom Čuvarkuća, ali i neke druge biljke, kako bi ih izbjegli iz gusjenice i bube. U Čuvarkuća je vrlo jaka biljka koja može izdržati bilo kojim uvjetima. To zapravo dolazi od latinskog naziva, što ukazuje na: “stalno živi”, a to je potpuno istinito za Čuvarkuća.

To je izuzetno bogata u medicinskim hranjivih tvari, posebno kada se sprečava i leči tretman cisti i mioma.

Folk tretman u odnosu na Ciste i Miomi

 
komponente:

10.5 oz / 300 g ostavlja od Čuvarkuća
17.5 oz / 500 g meda

Tehnika izrade:

Kriška lišća Čuvarkuća i stavio med u njoj. Ostavi ga za 2-3 dana dok se dobro natopljena.

Upotreba:
Ovaj tretman treba konzumirati prva stvar ujutro, prije nego što konzumiraju nešto u stomaku, i što je najvažnije, ne jedu ništa u narednih 2 sata.

Ovo rješenje će povećati svoj proces metabolizma i čišćenje toksina iz vašeg tijela što ga efikasno tokom hladnog vremena. Zimi, mnoge opasne droge prikupljaju u našim tijelima tako ovi tretmani su bitne vrijednosti.

Osim toga, ruski lekari su predložili ovu metodu u slučajevima srčanih problema, kao i.

Posljednje, ali ne i najmanje važno: ovaj tretman će pomoći u liječenju mioma i ciste na jajnicima.

GURMANSKE PLJESKAVICE


SASTOJCI
400 gr mesano mleveno meso ( pola junece pola svinjsko ili po zelji )
50 gr dimljene slanine
2 kom manjih paprika ( lepse su kad su razlicite boje )
1 kom srednja glavica crnog luka
1 kom jaje


 

2 kasike prezle
1 kasika tucane paprike ( srednje ljuta )
so , biber , mlevena slatka crvena paprika
svezi listovi persuna i celera
1/2 sveza ljuta papricica ( ona mala )


 

PRIPREMA
1. Sitno , ali ne mora bas jako sitno ( ja nisam jer ce malo svenuti przenjem  ) iseckati crni luk , paprike  i slaninu i staviti na desetak minuta da se przi u tiganju . Ja ne dodajem nikakvu masnocu za pecenje jer slanina pusti dovoljno da nece zagoreti samo treba cesce promesati . Ne treba isprziti nego sacekati da povrce malo svene pri kraju dodati tucanu papriku ,polovinu male ljute papricice ( sitno iseckane ) , soli i mlevenu slatku papriku ( u malo vecoj kolicini nego sto je to potrebno za to sto pecemo jer ovo treba da zasoli i malo ( vise )   oljuti sve ostalo sto cemo posle dodati )   .. i vec ovde sve fantasticno mirise pod uslovom da imate domacu slaninu :-)

2. Ukljuciti rernu na 190 C. Sipati povrce u drugi sud ( malo dublji )  da bi se sto pre prohladilo .. sacekati desetak minuta ( otprilike ) pa dodati mleveno meso , jaje , prezlu , sitno seckani persunov i celerov list i dobro izmesati.

3. Praviti pljeskavice velicine i debljine po zelji .. Od debljine zavisi i vreme pecenja ali recimo od 20 do 30 minuta .. Stavljati na papir za pecenje i na svaku staviti malu kockicu putera ( ja imam tecni puter za pecenje zato je ovako na slici )
Treba da budu pecene ali i socne .. ni slucajno prepeci !

Izvor: coolinarika.com

MALO DRUGACIJE TUFAHIJE


SASTOJCI
9 jabuka, srednje velicine
120 gr mljeveni ljesnika
20 gr putra
2 s. kasike secera
1 kesic vanilin secer
1 c. kascica cimeta
0,7 dcl mlijeka


 
ZA SOS
3.s kasike kiselog vrhnja
1. s. kasika secera
½ kesice v.secera
1 k.kascica cimeta

JOS POTREBNO
malo vode
2 s.kasike secera
½ s.kasike cimeta


 
PRIPREMA
Prvo pripremiti nadjev.
Staviti mlijeko u serpu pa na sporet, u mlijeko dodati, secer, v.secer, cimet i putar, kad mlijeko provrije dodati mljevene ljesnike i sve dobro izmjesati.
Skinuti sa sporeta i pustiti da se hladi, dok se pripreme jabuke.

U jednom tanjiru izmjesati one 2 kasike secera sa ½ kasike cimeta

Jabuke oguliti i izbusiti, puniti sa smjesom ljesnika, zatim svaku jabuku premazati vodim, najbolje cetkicom, pa posuti sa svih strana mjesavinom secera i cimeta.
Redati ih u vatrostalnu tepsiju, koju smo premazali sa uljem, ali skroz malo, sa papirom ili cetkicom.
Staviti u rernu i peci oko 20 min na 190*C

ZA SOS
U dubljoj zdjelici izmjesati sve sastojke.
Ja sam jos dodala malo slatkog vrhnja sa okusom vanilije.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

CRNE I BIJELE TABLERONE 2 RECEPTA ZA SAMO 20 MINUTA


SASTOJCI
TAMNI TOBLERONE
8 žlica šećera u prahu
4 žumanjka
250 g margarina ili maslaca
100 g tamne čokolade
100g krupno sjeckanih oraha ili lješnjaka
100g mljevenog keksa


 
BIJELI TOBLERONE
8 žlica šećera u prahu
4 žumanjka
250 g maslaca ili margarina
100g bijele čokolade
100 g sjeckanih žele bonbona
100g mljevenih keksa


 
PRIPREMA
Žumanjke i šećer dobro izmutiti i kuhati na pari. Čim se zagrije dodati maslac ili margarin i 100 g čokolade.
Čim se masa ujednači a to je otprilike 15 ak min dodati krupno nasjeckane orahe ili lješnjake ili kod bijelog toblerona žele bonbone i 100 g mljevenog keksa.

Istresti u obložen kalup u obliku trokuta i ostaviti preko noći u frizideru. Drugi dan izvaditi iz kalupa i ostaviti da se suši

Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/

RIJEDAK I NEVJEROVATNO KORISTAN RECEPT: Zašto treba sisati beli luk?

beli_luk_u_trudnoći
U kineskoj medicini beli luk se koristi za potpuni oporavak organizma.

Uzimaju mali čen belog luka, stavljaju ga u usta i natapaju pljuvačkom,“šetajući“ po usnoj duplji. Ova procedura se radi ujutro tokom 30 minuta, kada je u našim ustima „đubrište“.

Efekat sisanja belog luka zaista je zapanjujući. Pljuvačka, zajedno sa hranljivim korisnim materijama dospeva u krv, čisti krvne sudove i limfu. Takođe, beli luk jača usnu duplju i desni prestaju krvariti.

Nakon procedure, beli luk treba ispljunuti i oprati zube. Ako se, i nakon pranja zuba, oseća miris, ubaciti u usta zrno kafe, ili malo peršunovog lista. Nekoliko gutljaja mleka će potpuno ukloniti miris belog luka iz usta.

Zašto stavljati beli luk u usta?

– Beli luk odlično čisti krv
– Stimuliše apetit
– Štiti od epidemije gripa i drugih respiratornih bolesti
– Neverovatna ojačava imunitet
– Koristan kod anemije
– Leči hronični bronhitis
– Pomaže kod bolesti bubrega i bešike
– Čisti kožu

Ako vam predstavlja problem staviti ceo čen belog luka u usta, počnite sa četvrtinom čena ili manjim komadićem, i polako povećavajte količinu.
Sa ovim receptom se ranije nisam susretala. On je zaista veoma delotvoran. Proverila sam ga na sebi:



Pošto sam jedno vreme bila anemična (posledica kursa agresivne hemioterapije), koristila sam dosta industrijskih preparata koji sadrže gvožđe.

Dakle, ukinula sam ih i počela sam sisati beli luk, svako jutro. Nakon mesec dana odradila sam laboratorijske nalaze krvi. Zamislite moje iznenađenje kada sam uvidela da je moj hemoglobin 130 jedinica, pre je bio samo 90!

Ispričala sam za ovaj recept svojoj prijateljici, koja svake jeseni i proleća počinje sa „magarećim“kašljem. Znate na šta mislim, kašljete, poput psećeg laveža, i mislite da ćete dušu povratiti. Počela je sisati beli luk i postala fanom ove metode, jer kašalj je postepeno nestajao.

Njen muž je imao probleme sa bubrezima (mislim da je imao kamen, sada se ne sećam), u urinu je bilo krvi.

Počeo je sisati beli luk, urin je postao čist, očistila se i koža.

Ovakvih slučajeve isceljivanja je mnogo. Upornim korišćenjima ovog recepta ljudi postižu veoma dobre rezultate.

Probajte i vi ovaj način, i podelite svoja iskustva, koja će biti dragocena kako za vas, tako i za sve naše čitaoce. Jer znanje je kao ljubav, deljenjem se umnožava.

Izvor: uspesnazena.com

Kako liječiti Diskus herniju prirodnim putem

gd
Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u djetinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina.S druge strane, nakon pedesete diskovi gube znatnu količinu vode, pa su manje šanse da „iscure“.

DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

– Simptomi diskus hernije se razlikuju kada se radi o lumbalnom ili o vratnom dijelu kičme.
– Bol u donjem dijelu leđa
– Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu
– Bol u glutealnom regionu
– Trnjenje ili bol u listovima
– Bol u koljenu ili oko njega
– Držanje tijela je iskrivljeno
– Trnjenje u stopalima – žarenje
– Slabija kontrola mokrenja
– Slaba kontrola stopala
– Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tijela,naginjanje,savijanje,rotiranje)
– Seksualna disfunkcija
– Žarenje nogu ili osjećaj hladnoće u nogama

U slučaju kontakta sa kičmenom moždinom javljaju se problemi sa cijelim tijelom.

STA JE DISKUS HERNIJA I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA ?

Međupršljenski disk se sastoji od fibroznog prstena što okružuje želatinozno jezgro, koje sadrži dosta vode.S vremenom dolazi do slabljenja tog prstena, malih naprsnuća i pucanja,kada želatinozni sadržaj iscuri – diskus hernija i pritisne živac, što dovodi do poznatog stanja zvanog išijas.

Osim nasljednog faktora, na koji ne možemo uticati, hernija diska može biti prouzrokovana i preteranim opterećenjem i nedovoljnim rasterećenjem kičme.

Naime,ishrana diskova funkcioniše po principu sunđera (pošto nemaju krvne sudove) – u uspravnom položaju povećava se pritisak u njima i istiskuju se štetne materije, dok se pri ležanju ili sjedenju s naslonom pod uglom od 45 stepeni taj pritisak smanjuje i hranljive materije ulaze u diskove.



Savremeni način života nosi sa sobom previše opterećenja (prvenstveno sedenja i stajanja), a malo rasterećenja, što dovodi do loše ishrane i bržeg propadanja diskova.

Tome kumuju i loše držanje tijela, gojaznost,pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti,usljed čega mišići postaju slabi, a oni,pored diskova, daju potporu kičmi.

DISKUS HERNIJA LIJEČENJE

U slučaju pojačavanja tegoba ,diskus hernija se mora operisati.

Međutim, nije lako otići “pod nož” pa prije toga možda je bolje da isprobate PRIRODNO LIJEČENJE

Isjecite na kolutove jedan osrednji krompir,pa prvijte bolna mjesta.Takođe umjesto toga možete propžiti na ulju deset čenova od bijelog luka(koje ste prethodno izgnječili) i kao toplu smjesu privijte na bolna mjesta i držite naredna 3 h.

Isto tako preporučuje se uzimanje,pored kalcija i magnezija vitamini B kompleksa koji pomažu u regeneraciji eventualno oštećenih nerava

Izvor:dijetamesecevemene.com

Znate li šta dobijete ako pomiješate hren sa malo sirćeta? Iznenadit će vas! (RECEPT)

vd3
S prvim jakim vjetrom i hladnim danima vraćaju se muke svima onima koji pate od čestih upala sinusa.

Glavobolje su obvezni pratilac sinusitisa, kod kojeg često ne pomažu ni najjači lijekovi. Zbog toga je pametnije okrenuti se prirodnim metodama za ublažavanje bolova, nego se kljukati kemijskim proizvodima. Dobar saveznik u ovoj borbi je – ljuti i jaki hren.

Stara grčka poslovica kaže: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata“.

RECEPT:

Preporuka je da svježi hren naribate i prelijete vinskim octom, a potom stavite u bocu od pola litre i zatvorite.



Smjesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje.

Kada istekne ovaj rok, nekoliko puta tijekom dana preko otvorenog grlića boce udišite smjesu po pet minuta.

Istom tekućinom natopite tkaninu i držite je tijekom noći na čelu ili potiljku.

Terapija traje pet dana, što je dovoljno da vas ljut i jak miris hrena u octu riješi sinusitisa i neugodnih glavobolja.

Jedno od rješenja je i da naribate 50 grama hrena, ubacite ga u pet decilitra vode i stavite da provrije. Nakon toga, stavite glavu iznad lonca, prekrijte je ručnikom i udišite paru.

Izvor: narodnamedicina.com

BAKLAVA SA PLAZMOM:MORATE JE PROBATI JER JE STVARNO PREDOBRA!!


Moji ne ljube orahe, otud i ova sa plazmom, za nju se otimaju..socna i nama najbolja :).
SASTOJCI:
1 pakovan je kora za pite, od 500 gr
300 gr mlevene plazme
3 jaja
5 kasika secera
5 kasika ulja



ulje za prskanje kora
Preliv:
1 l vode
800 gr secera
1 limun

PRIPREMA:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta. Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim).



Cvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).
Posluživanje:
Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se napravi

OBLATNE ZA 7 MINUTA...JEDNOSTAVNIJE NE MOŽE


Sastojci
1/2 l mlijeka
1/2 kg šećera



4 kašike brašna
1 jaje
100 gr čokolade
1 margarin

Priprema



Sve ove sastojke zajedno kuvati 7 minuta. Ravnomjerno filovati oblatnu.
Prijatno!

UKUSNA I SOČNA POHOVANA PILETINA ZA 20 MINUTA!


Jednostavno, kako ja pripremam pohanu piletinu i kako je moji, najviše obožavaju.
Sastojci
1/2 kg čiste piletine
2 jaja
krušne mrvice



ulje za prženje
vegeta

Priprema
1.
Meso čiste piletine, izrezati na tanke šnicle. Pažljivo, zarežite dugačkim nožem, dok drugom rukom pridržavate meso.
Sve šnicle posložite na dasku za rezanje ili u plitki tanjur, posolite i začinite vegetom-original, ili nekom drugom vegetom po vašem izboru.
2.
U drugi tanjur istucite jedno ili dva jaja, ovisno o količini mesa koje pripremate.
3.



U treći tanjur, pripremite krušne mrvice.
4.
Piletinu namočimo u jaje, s jedne i s druge strane, a zatim u mrvice. Tako se može pripremiti cijelo meso i odložiti u frižider, za kasnije prženje.
5.
U tavu dodamo ulje.  I stavljamo pripremljene panirane šnicle na prženje.
6.
Ispržene komade, slažemo na kuhinjski papir, da upije suvišnu masnoću. Nakon papira, složimo ih u zdjelu koja održava toplinu, dok ne završimo pripremu cijelog obroka.
7.
Gotovo! I u slast!

KAKO DA SE OSLOBODITE ZUBNOG KAMENCA UZ POMOĆ SAMO JEDNOG JEDNOSTAVNOG SASTOJKA!


Tartar je mineral nagomilavanje koji je obično manifestuje žute ili smeđe boje zuba ili desni.
Iznos od kamenca zapravo govori o tome kako upaljene desni tkivo. Medicinski, tartar se naziva gingivitis i to je normalno manifestuje upala desni i krvarenje. Najbolja prevencija za tartar je pravilno održavanje oralne higijene. Dobra oralna njegu mogu preokrenuti ovo stanje, ali ako se ne liječi može čak i napredovati do parodontopatija – ozbiljan upala tkiva okolnih zube koji vodi do povlači desni, kao i gubitak zuba.

Kako da biste dobili osloboditi od zubnog kamenca jednu jednostavnu SASTOJAK

Iako moderne stomatologije nudi efikasne tretmane protiv kamenca naslage, te može biti prilično skupo. Na sreću, prirodna medicina može efikasno ovo pitanje sa jednostavnim DIY tretman. Osim što sasvim sigurno, zahvaljujući prirodnim sastojcima koristi, ovaj dom metoda za uklanjanje kamenca je lako pristupačan. Stoga, ako se odlučite da probate, nećete dobiti samo iste rezultate, naravno, ali ćete se štedi novac.

Kako je ovo dom tretman, imati na umu da će možda biti potrebno više vremena da se preokrene kamenca u odnosu na stomatološke zahvate. Ali, budite strpljivi i ne odustajte; zube će biti zahvalni!

Kako da biste dobili osloboditi od zubnog kamenca jednu jednostavnu SASTOJAK


 
Ovaj DIY metoda anti-tartar će donijeti svoj osmijeh nazad.

Sta ti treba:

40g Nutshells
1 čašu vode
Šta radiš:

Kuhati na Nutshells u vodi oko 20 minuta.
Procijedite mešavine nakon što ohladi.
Potopite četkicu za zube u ovom tečnost.
Oprao zube temeljito za 5 minuta.
Da li tretmana 3 puta dnevno tjedno ili dva ili dok tartar nagomilavanje nestaje.

TAJNA SMANJIVANJA KRVNOG PRITISKA ZA 15 MINUTA


S obzirom na to da vodimo prilično stresan način života, naš krvni pritisak stalno varira.

Ove česte promene, a naročito visok krvni pritisak, znaju da budu prilično opasne jer mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Srećom, postoji način da se kontroliše krvni pritisak i to putem eliminacije stresa, zdravije ishrane i umerenog vežbanja.

Morate uzeti u obzir da nekontrolisan krvni pritisak može dovesti do hipertenzije, koja zatim može dovesti do ozbiljnih oštećenja srca i krvnih sudova. Stoga uzmite ovaj članak za ozbiljno i počnite da kontrolišete svoj način života.

Za početak, potrebno je da regulišete ishranu. Krvni pritisak je usko povezan sa nivoom insulina i nivoom šećera u krvi. Oni su proporcionalni, što znači da jedan ide gore kada drugi ide dole i obrnuto.

Ukoliko vaša ishrana podrazumeva samo brzu hranu – čips i slatkiše – onda se nalazite na pravom putu da obolite od hipertenzije i dijabetesa. Studija objavljena 1998. godine je potvrdila da su insulin, nivo šećera u krvi i krvni pritisak povezani i da treba voditi računa o ishrani.

Kako oni zapravo rade? Insulin skladišti magnezijum, ali ukoliko se njegovi receptori oštete ili ćelije postanu otporne na insulin, magnezijum se ne skladišti i odlazi van organizma. Kada je nivo magnezijuma u vašem organizmu nizak, krvni sudovi ne mogu da se opuste, te krvni pritisak raste.

Ukoliko dođe do toga, natrijum počinje da se nakuplja u vašem organizmu, što može da dovede do zadržavanja tečnosti, a zatim i do srčanog udara.

Ukoliko niste znali, fruktoza takođe može da povisi krvni pritisak. U istraživanju sprovedenom u Americi, otkriveno je da prosečni Amerikanac unosi 70 g fruktoze dnevno. To je veoma rizično jer unos od 74 g fruktoze povećava rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 77%. Stoga pripazite koliko fruktoze unosite dnevno.

Još jedan problem s fruktozom je taj što se ona razlaže na mnoštvo otpadnih materija koje su loše po vaš organizam, uključujući i mokraćnu kiselinu. Mokraćna kiselina povećava krvni pritisak tako što inhibira azot-oksid u vašim krvnim sudovima.

 
537fdhfvnie764985rhb kldio

Azot-oksid pomaže krvnim sudovima da održe elastičnost, što znači da njegovo suzbijanje dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Ograničite svoj unos fruktoze na najviše 25 g dnevno, a ne bi bilo loše da ga ograničite i na 15 g dnevno. Poređenja radi, dve banane sadrže 15 g fruktoze, dok konzerva gaziranog soka sadrži 40 g.

Takođe je važno da normalizujete svoj odnos omega masnih kiselina. Omega 3 i omega 6 masne kiseline su veoma važne masti. Omega 6 masne kiseline se nalaze u kukuruzu, soji i suncokretu, dok se omega 3 masne kiseline nalaze u ribi.

Nažalost, mnogi ljudi unose više omega 6 masnih kiselina iako je odnos ovih masnih kiselina jako važan za zdrav krvni pritisak.

Izbacite kafein iz svoje svakodnevice. Jeste da mnogi od nas piju kafu čim se probude ujutru, ali činjenica je da je kafein legalna droga i velik neprijatelj jer znatno povećava krvni pritisak. Najbolje je izbaciti kafu u potpunosti, ali pošto je to jako teško, počnite sa postepenim izbegavanjem kafe.

Obavezno unosite fermentisanu hranu. Crevna flora je značajan faktor koji utiče na krvni pritisak i krvotok uopšte. Pokušajte da optimizujete svoju ishranu tako što ćete unositi fermentisanu hranu poput jogurta, kefira, fermentisanog povrća itd.

Dodatna pogodnost fermentisane hrane jeste unos vitamina K2 koji sprečava nagomilavanje naslaga na arterijama i srčane bolesti.

Umereno vežbanje je takođe od velike važnosti. Ukoliko želite da vaše telo i organizam budu zdravi, potrebno je da vežbate barem 5-10 minuta na dan. Ne samo da ćete se osećati bolje već ćete i izgledati mlađe i vitkije.

Vežbanjem ćete održavati i nivo insulina na normalnom nivou.

Najbolje je da pronađete obučenog trenera koji će vam pomoći da pronađete program vežbanja koji vam najviše odgovara.

dfsuihfh73254

Ne zaboravite na redovan unos vitamina D

Da li ste znali da je krvni pritisak generalo veći u zimskim mesecima nego na leto? To je zato što nismo toliko izloženi suncu.

Izlaganje suncu utiče na stvaranje vitamina D u vašem organizmu, dok nedovoljno izlaganje suncu umanjuje zalihe vitamina D u vašem organizmu, usput povećavajući proizvodnju paratiroidnog hormona koji povećava krvni pritisak.

Nedostatak vitamina D je povezan sa otpornošću na insulin i sindromom X (poznatom i kao metabolički sindrom), grupom zdravstvenih problema koji uključuju otpornost na insulin, povećanim nivoima holesterola i triglicerida, ali i povišenim krvnim pritiskom.

Vitamin D je takođe inhibitor renin-angiotenzin sistema (RAS), koji reguliše krvni pritisak. Ukoliko dođe do nedostatka vitamina D, može doći do aktivacije RAS-a, što zatim može dovesti do nastanka hipertenzije.

Smatra se i da izlaganje ultraljubičastim zracima podstiče oslobađanje endorfina, hemikalija koje su odgovorne za osećaj euforije i olakšanja bolova. Samim tim, endorfini igraju veliku ulogu u sprečavanju hipertenzije.

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina u organizmu jer pomaže našem telu da pravilno funkcioniše. Ukoliko imate problema sa nedostatkom ovog vitamina, probajte da unosite suplemente vitamina D3. Nemojte unositi previše vitamina D. Najbolje je da se direktno sunčate, umesto da unosite suplemente.

Kontrola stresa je takođe jako važna. Mnogi ljudi imaju problema sa krvnim pritiskom upravo zbog stresa. Otklanjanjem stresa, istovremeno ćete se rešiti problema hipertenzije.

Suplementi i ostale alternative

Kada uspostavite pravilnu ishranu i program vežbanja i počnete redovno da ih praktikujete, moći ćete da isprobate neke od suplemenata koji će vam pružiti dodatnu energiju. Morate imati na umu da se ovi suplementi ne mogu koristiti kao zamena za redovnu ishranu.

vitamini

Ovo je lista suplemenata koje vam preporučujemo:

Kalcijum i magnezijum – Ovi suplementi su odlični za snižavanje krvnog pritiska pogotovo povišenog. Potrudite se da ne preterujete sa njihovim unosom i podešavajte ga u skladu sa svojom ishranom i načinom života.

Vitamini C i E – Ovi vitamini su dobri za ceo organizam, a ne samo za krvni pritisak. Jedino morate voditi računa da koristite samo suplemente koji su 100% prirodni. Pilule i ostale zamene su sintetsko rešenje i mogu imati nuspojave. Ove vitamine prirodno možete naći u brojnom voću i povrću.

.
Ekstrakt lista masline – Studija iz 2008. godine je pokazala da konzumiranje ekstrakta lista masline može znatno uticati na krvni pritisak. Ovaj ekstrakt možete i sami napraviti tako što ćete staviti veću kašičicu sušenog lišća masline u šolju prokuvale vode. Ostavite da se ohladi 10-15 minuta i konzumirajte sveže.

Električna akupunktura – Električna akupunktura je nešto sasvim novo i u fazi testiranja. Međutim, dosadašnji rezultati su pokazali da postoji znatna promena u krvnom pritisku kod životinja nakon njene primene.

Dojenje – Ukoliko želite da vaša beba bude zdrava i da smanjite njen rizik da oboli od hipertenzije kasnije u životu, potrebno je da je dojite 12 meseci. Ovaj efekat potiče od dugih lanaca polinezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u majčinom mleku.

Pored navedenih suplemenata, postoji i par trikova koje možete isprobati, kao npr. povećanje nivoa azot-monoksida u krvi tako da dođe do opuštanja krvnih sudova i smanjenja krvnog pritiska.

Količinu ovog jedinjenja možete povećati tako što ćete se opustiti u toploj kupki, tako što ćete raditi vežbe disanja ili tako što ćete pojesti gorku dinju, koja je bogata aminokiselinama i vitaminom C.

Visok krvni pritisak je ozbiljna bolest i treba joj ozbiljno i pristupiti da ne bi izazvala ozbiljna oštećenja krvnih sudova i srca. Prirodni pristup koji podrazumeva zdravu i izbalansiranu ishranu, vežbanje i izvesne promene u načinu života je najbolje rešenje za kontrolu krvnog pritiska i održavanja zdravog organizma.

Webtribune.rs

ISKUSTVO ČOVJEKA KOJI JE SAM IZLIJEČIO PARADONTOZU!


Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostale noseće strukture zubi. Upala rubnog dijela zubnog mesa (gingivitis) rani je stadij oboljenja, kod kojega je oštećen samo dio tkiva.

Paradontoza-3

U tom slučaju se parodont može potpuno izliječiti. Ako se ne liječi može doći do upale potpornog sustava zuba (periodontitis). To je kasniji nivo parodontne bolesti, gdje su zubno meso i ostale strukture koje drže zub u kosti ozbiljno oštećene. To zahtjeva intenzivno liječenje, ali svejedno može uzrokovati gubitak jednog ili više zubi.

 
Iskustvo čovjeka iz Njemačke

“Izliječio sam se od parodontoze i htio bih to podijeliti s vama. Moj je zubar ostao vrlo zapanjen napretkom koji sam ostvarivao. Lijek je vrlo jednostavan, jeftin i prirodan – sok od limuna.

Zadnjih šest mjeseci sam pio sok od limuna s vodom, oko 2-3 ili 4 limuna svaki dan. Samo sam pio, nisam ga zadržavao u ustima. To čini tijelo više alkalnim, što je prilično neobično, jer je limun kiseo.

Bakterija koja je odgovorna za parodontozu ne voli alkalnu okolinu i nestaje, a time se bolest zaustavlja. Zubno meso postaje svjetlije, čvršće, a “džepovi” postaju sve manji i manji.

Parodontoza je vrlo gadna bolest i normalan tretman je stvarno skup, a ne jamči uspjeh. Ovaj je tretman jeftin (iako je limun u trgovinama sve skuplji) i zdrav – i zaista djeluje!”

Izvor: aura.ba

nedjelja, 28. veljače 2016.

SANTA BARBARA KOCKE...


SASTOJCI
6 bjelanjaca
100gr. secera
200 gr. mljevenih orasa
4 zlice brasna
1/2 praska za pecivo


 

KREMA:
700ml. mlijeka
5 zlica secera
6 zumanjaca
2 vanilla puding
230gr. putera
2 rebra kuhinjske cokolade
1-2 slag pjene


 

PRIPREMA
Pjenasto izmiksajte bjelanjca sa secerom da dobijete gustu masu.
U to dodajte brasno,mljevene orase i prasak za pecivo i mijesate sa spatulom dok se smjesa ne sjedini.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 20tak min.
Peceni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.

KREMA:
Od 700ml. mlijeka oduzmite malo mlijeka i pomijesajte sa jajima i vanillom puding.
U ostatak mlijeka dodajte 5 zlica secera i stavite da se kuha.
U kipuce mlijeko dodajte smjesu pudinga i jaja i zatim mijesajte da se smjesa zgusne.
Skinite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
 U hladnu kremu dodajte omeksali maslac i izmiksajte dobro.
Kremu podijelite na dva dijela.
U jedan dio kreme dodajte 2 rebra otopljene kuhinjske cokolade.
Na hladan biskvit stavite prvo zutu kremu,zatim cokoladnu kremu i na kraju slag pjenu.

Izvor: coolinarika.com

JOŠ JEDNA BRZA NEPEČENA VOĆNA TORTA ZA VAŠE UKUĆANE I IZNENADNE GOSTE: NEPEČENA TORTA SA VIŠNJAMA


SASTOJCI
ZA KORU
300 gr plazma keksa
125 gr margarina
7 kašike šećera
1 dl vode ili soka


 
ZA KREM
7 dl mleka
2 pudinga od vanile
8 kašike šećera
125 gr margarina

I JOŠ
300 gr višanja bez koštica
8 kašike šećera
2 kašike gustina
2 kesice šlag pene
5 kašike prah šećera
1 kisela pavlaka
1 dl kisele vode


 
PRIPREMA
U sud stavite vodu, 7 kašike šećera i pola margarina da se sve otopi i nakon 2-3 min. kuvanja, dodajte mleveni keks. Sklonite sa vatre i sve dobro sjedinite pa masu stavite na odgovarajuću tacnu. Rukama je dobro utapkajte da napravite koru okruglog ili četvrtastog oblika.

Za krem razmutite puding u malo mleka a ostatak mleka stavite da provri sa 8 kašike šećera. Zakuvajte puding stalno mešajući. Sklonite sa vatre i kada se prohladi dodajte mu umućen ostatak margarina i sve dobro mikserom umutite. Stavite krem na koru od keksa. Višnje stavite da se otope sa 8 kašike šećera, zatim izvadite višnje a u sok dodajte gustin i čim počne da se zgušnjava vratite višnje i kuvajte još minut. Sklonite sa vatre, kratko prohladite i stavite preko krema.

Mikserom umutite šlag sa kiselom vodom i 5 kašika šećera u prahu, pa dodajte kiselu pavlaku, muteći još oko minut-dva. Umućen šlag stavite preko višanja.

Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi, pa je poslužite. Prijatno!,

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JASTUČIĆI S MILKOM


SASTOJCI
40 dag glatkoga brašna
12 dag šećera
2 m.ž začina za medenjake
2 prstohvata soli
20 dag maslaca ili margarina
2 jaja
oko 20 dag milke( obične,punjene,čokoladna jaja,bonboni-bilo šta od milke...)


 
PRIPREMA
Od brašna,maslaca,jaja,šećera,soli i začina za medenjake zamijesite tijesto.Stavite ga u frižider na pola sata.Tijesto razvaljajte što tanje (3-5 mm) i okruglim kalupom izrezujte krugove.


 
Na sredinu svakoga kruga stavite komadić čokoladice,pa preklopite tijesto i rubove pritisnite vilicom da bi dobili jastučiće.

Pecite ih oko 10-12 minuta na 180 stupnjeva.Čim dobiju boju ih izvadite(moraju ostati svijetli).Kad se ohlade ih uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Prirodno balansiranje hormona

hormoni
Pitanje ravnoteže hormona u organizmu dobiva sve više pozornosti kao veliko zdravstveno pitanje. Iako se to nekada nije ni spominjalo, danas sve više ljudi pati od hormonalne neravnoteže što je uvelike uvjetovano izlaganjem raznim otrovima iz okoliša. Ovaj problem posebno pogađa žene, kojima se od strane konvencionalne medicine savjetuje uzimanje sintetičkih nadomjestaka koji dolaze uz brojne nuspojave. No za održavanje zdrave ravnoteže hormona mogu pomoći i razne prirodne tvari kao i bio-identični hormoni, i to učinkovitije i bez popratnih nuspojava.

Što su hormoni?

Riječ hormon dolazi od grčke riječi “potaknuti, pokrenuti”, što je glavna funkcija hormona. Njih stvaraju nakupine stanica, odnosno, žlijezde čija je funkcija lučenje kako bi ciljale stanice koje čekaju funkcionalne naredbe u ostalim tkivima i organima. Ukoliko su te naredbe blokirane ili pomiješane, onda poruke ili nema ili se šalje netočna poruka prema tkivima i organima zahtijevajući pomoć u uspostavi homeostaze, metaboličkog balansiranja unutarnjih sustava tijela.

Postoje dvije glavne vrste endokrinih hormona: steroidi i peptidi. Steroidi su uglavnom spolni hormoni, poput estrogena i testosterona. Stvaraju ih kolesteroli u jajnicima i testisima, a njihova neravnoteža može stvoriti probleme sa raspoloženjem, stavom, zdravljem, sterilnošću, sazrijevanjem, pa čak i rodnom identifikacijom.

Peptidi su više bave reguliranjem šećera u krvi i ciklusima spavanja. Primjeri su inzulin za regulaciju šećera i melatonin za regulaciju sna. Hormoni štitnjače su također peptidi koji imaju tendenciju regulacije metabolizma u cjelini. Njihova neravnoteža dovodi do manjka energije, depresije te problema s težinom, između ostalog.

Kako započeti regulaciju hormona?

Dva su puta do hormonalnog balansa – jedan je izbjegavanje tvari koje truju organizam i ometaju rad hormona, a drugi je unos biljaka i dodataka koji će potaknuti pravilan endokrini sustav.

Potrebno je izbjegavati tvari zvane hormonalni disruptori, koje uzrokuju hormonalnu ravnotežu i zbunjuju organizam poput Biphenol-A (BPA) i ftalata. Oni oponašaju stvarne hormone, najčešće spolne, ali i druge, poput inzulina, te zamijenjuju stvarne blagotvorne hormone s otrovnim otpadom.

Također treba izbjegavati fluor, iz raznih pripravaka, kao i bromid jer oboje ugrožava hormone štitne žljezde.

Osim toga, treba izbjegavati i  rafinirane žitarice, šećer i visoko fruktozni kukuruzni sirup jer su oni glavni krivci za rezistentnost leptina, hormona koji je odgovoran za osjećaj sitosti. Također izbjegavajte rafinirana ulja, koja se nalaze velikim dijelom i u prerađenoj hrani, ta hrana potiče stvaranje upala stvaranjem neravnoteže između omega-3 i omega-6 kiselina.

Dodaci i biljke za optimalno hormonalno zdravlje

Teško je zadržati hormone u ravnoteži u današnjem ubrzanom svijetu s obiljem prerađene hrane, kemijski pretrpanih proizvoda i lijekova. Sve to izaziva pustoš u tijelu. Čak i prije nego što djevojka dosegne pubertet, potrebno je održavanje funkcije endokrinog sustava zdravim jedući prvenstveno cjelovite namirnice, zdrave masti (avokado, orašasti plodovi i sjemenke, djevičansko kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje) i kvalitetne proteine.

Cjelovita hrana daje prijeko potrebne hranjive tvari, omogućujući tijelu održavanje dobrog hormonalnog zdravlja. Prehrana bogata prerađenom i rafiniranom hranom, kao i vrlo fitoestrogenskim namirnicima poput soje, uvjetuje hormonsku neravnotežu, što može dovesti do zdravstvenih problema povezanih s estrogenom, poput raka dojke ili mioma, teških mjesečnih ciklusa, i iznimno neugodnih menopauza. Postoje neke namirnice i bilje koje su fitoestrogenske, kao što su mahunarke i lišće crvene maline, koje imaju određenu podržavajuću ulogu u tijelu i stoga trebaju biti uključene u prehranu. Kod većine fitoestrogenskih namirnica koje koriste endokrinom sustavu to je zato što one imaju hranjivu ulogu umjesto da potiskuju estrogen, što dovodi do izgradnje estrogena.

Crvena malina

U obliku čaja, vrlo je korisna za ukupno žensko zdravlje. Pomaže ojačati reproduktivni sustav, posebno zidove maternice. Također smanjuje teška krvarenja tijekom mjesečnice. Može pomoći u sprečavanju pobačaja, izljeve krvi tijekom poroda, jutarnje mučnine tijekom trudnoće, kao i povećanje proizvodnje mlijeka tijekom dojenja.

Cimicifuga racemosa (Cimicifugae racemosae, crni Cohosh)

Ova biljka ima prirodni estrogen koji ne daje nuspojave kao sintetički estrogen. Čest problem valunga u menopauzi rješava se jednostavno uz pomoć ove biljke. Ona također regulira krvarenje tijekom menstruacije. Ako se uzima zajedno s đumbirom, cimicifuga također pomaže oslobađanjem od bolnih grčeva kod menstruacije. Također koristi drugim sustavima u tijelu. Poboljšava sekreciju iz limfne žlijezde, bubrega i jetre, te pomaže u razgradnji sluzi u sinusnim šupljinama i plućima. Neke žene mogu dobiti glavobolju od uzimanja cimicifuga, koje obično nestaju čim se smanji količina unosa biljke.

Sarsaparilla

Biljka koja djeluje izvrsno i za muškarce i žene. Ima prirodni progesteron, testosteron i kortizon. Pomaže u stimulaciji estrogena za žene. Također se koristi za liječenje psorijaze i drugih kožnih bolesti, reumatoidni artritis (RA), bolesti bubrega, za povećanje mokrenja, kao i za povećanje znojenja. Koristi se i zajedno s konvencionalnim lijekovima za liječenje gube i za sifilisa.

Dong quai

Dong Quai (Angelica sinensis) je poznata u tradicionalnoj kineskoj medicini kao “graditelj krvi.” Ona služi kao tonik za žene u manjkavu stanju. Može koristiti ženama koje gube velike količine krvi tijekom ciklusa ili prolaze kroz menopauzu. One koje imaju suhu sluznicu, suhu kožu, ili imaju zatvor tijekom ciklusa ili dok prolaze kroz menopauzu, ova vlažeća, hranjiva biljka može pomoći ublažiti te simptome. Također je pokazala da može pomoći sa ženskim reproduktivnim poremećajima kao što su nepravilna menstruacija, amenoreja (izostanak menstrualnog ciklusa) i dismenoreja.

Ulje noćurka

Ulje noćurka (Oenothera biennis) je dodatak koji sadrži oko 25% esencijalne masne kiseline, uključujući i linolne kiseline i gama-linolenske kiseline. Pokazalo je da ublažava simptome PMS-a, kao što su bolovi grčevi, bolovi u prsima, bol donjeg dijela leđa i promjene raspoloženja. Neke žene koje su u peri ili postmenopauzi se također doživjele olakšanje zbog ovog ulja. Žene koje osjećaju simptome PMS-a obično imaju više omega-6 i malo drugih esencijalnih masnih kiselina, kao što su linolne kiseline.

Riblje ulje



Bogato je omega-3 masnim kiselinama. Kvalitetno riblje ulje će sadržavati adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina, EPA i DHA. Omega-3 masne kiseline su neophodne za plodnost i pomažu u iznošenju trudnoće do kraja.Uzimanje ribljeg ulja u prvom tromjesečju trudnoće je pokazalo da povećava bebinu mentalnu oštrine, vizualni i motorički razvoj. Anti-upalni učinci omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane endometriozom. Što se tiče menstrualnih bolova i simptoma menopauze, ono pomaže u smanjenju neugodnih simptoma.

Maca

Biljka maca, botaničkog naziva Lepidium meyenii je vrlo otporna biljka iz porodice Cruciferae, crvenkastog korijena sličnog rotkvici. Bogata je proteinima, složenim ugljikohidratima i željezom. Jača snagu, libido i dobra je za povećanje plodnosti. Ublažava simptome menopauze, PMS-a i hormonalnih poremećaja, može liječiti i sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermija, jača spolnu moć, sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze, podiže energiju i jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv sindroma kroničnog umora. Maca se ne smije uzimati za vrijeme trudnoće i dojenja.

Kopriva

Kopriva ili Urtica dioica, je nježna biljka za svakoga. Hormonalna je potpora zbog svoje visoke prehrambene vrijednosti. Bogata je mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, a posebno vitaminima C, B, K i mineralima kao što su kalcij, magnezij, kolin i silicij. Žene reproduktivne dobi i one koji su u peri ili postmenopauzi smatraju da se mogu bolje nositi sa stresom, imaju bolje imunološko zdravlje i više uravnotežen hormonalni sustav ukoliko je njihova prehrana nutritivna i stabilna. Kopriva upravo ima takav učinak kod žena. Za trudnice i dojilje, koprive ne služe samo kao tonik, već pomaže osigurati energiju nakon poroda, a može pomoći stimulirati proizvodnju mlijeka.

Kadulja

Osušeno lišće Salvie officinalis pomaže ženama koje prolaze kroz menopauzu pateći se s valungama. Smanjuje noćno znojenje i nalete vrućine kada se suho lišće konzumira u obliku čaja.

Jod

namirnice bogate jodom koji je važan za pravilan rad štitne žljezde su: alge, posebno kelp, grah, organski uzgojen jogurt, organski ne zaslađeni sok od brusnice ili svježe brusnice, neprerađena himalajska sol i svježe organske jagode.

Križonosan povrće, luk, korijen maslačka

Pomoć za jetru pri razgradnji viška hormona daju brokula, kupus, kelj, cvjetača. Sumpor iz češnjaka i luka također pomaže u radu jetre. Korijen maslačka potiče rad jetre.

Bio-identični hormoni

Bioidentična hormonska nadomjesna terapija (BHNT) je pojam koji se odnosi na korištenje hormona koji su identični, na molekularnoj razini, s endogenim hormonima u hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Bioidentični hormon se definira kao molekula identična hormonu koji proizvodi ljudsko tijelo. Postali su sinonim za sigurnije hormone jer su izrađeni od prirodnih tvari koje su biokemijski identični ženinim prirodnim hormonima. Iako su prirodni, oni su još uvijek hormoni i uzimanje prevelike količine uvijek može stimulirati rast stanica raka. Najbolji pristup za balansiranje ženskog hormonskog sustava je ravnoteža drugih sustava u tijelu, a ako je hormonska nadomjesna terapija potrebna, to će biti u tako malim količinama da se to neće izazvati nastanak stanica raka.

Mnoge studije vežu konvencionalnu hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT) s povećanim rizikom od raka dojke, te su mnoge žene prestale uzimati hormonske lijekove. Premda su njihove stope raka dojke smanjene, njihova kvaliteta života je također smanjena, zbog brojnih simptoma koji dolaze s  hormonskom neravnotežom. To je uzrokovalo da žene potraže moguće sigurnije alternative za hormonske nadomjesne terapije. Tada je BHNT stupio na scenu kao mogući način za vraćanje života u normalu. Bioidentični hormoni su izrađene od prirodnih tvari, umjesto od urina ždrebne kobile.

Postavilo se pitanje, ako HNT nije sigurna onda kako to može biti BHRT ? Estrogen je hormon rasta, on smanjuje apetit, poboljšava mentalne sposobnosti, stabilizira raspoloženje, djeluje kao antidepresiv, promiče seksualni nagon, prevenira bore, pomaže u sprječavanju osteoporoze, srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Ovo sve zvuči dobro, da se žena od 50 osjeća kao da joj je 20. No postoji jedan problem – kada je tijelo stimulirano da čini sve to na previsokoj razini kada je 50 godina staro, rizik od povećanja rasta stanica raka se također povećava.

Jedino sigurno uzimanje bioidentičnih hormona bez povećanja rizika od raka leži u ravnoteži tjelesnih sustava. Postoji pet glavnih sustava zajedno s biokemijskim i mentalno/emocionalnim stanjima koji kontroliraju zdravlje i život: nervni, hormonski, probavni, eliminacijski i spolni.

Kada ovih pet sustava radi normalno uz uravnoteženo biokemijsko i mentalno/emocionalno stanje, promiče se ukupno zdravlje. Hormonsko zdravlje se ne razlikuje od neurološkog ili zdravlja probavnog sustava. Svi su međusobno povezani, pa ravnoteža estrogena i progesterona u krvi ne leži samo u uzimanju potencijalno sigurnijih bioidentičnih hormona, već u balansiranju svih sustava.

Znači, u balansiranom, zdravom tjelesnom zdravlju, uzimanje bioidentičnih hormona bi trebalo biti sigurno, uzimajući male doze koje će služiti tek kao mala pomoć  u ženskom hormonskom području.

Komparativna studija objavljena 2009. pod nazivom “Debata o bioidentičnim hormonima: jesu li bioidentični hormoni (estradiol, estriol, i progesteron) sigurniji i više efikasni od uobičajeno korištenih sintetičkih verzija u hormonskoj nadomjesnoj terapiji?” je obuhvatila radove identificirane iz PubMed/Medline, Google Scholara, i Cochrane baze podataka, koji uključuju ključne riječi povezane s bioidentičnim hormonima, sintetičkim hormonima, i HNT-a. Odabrani su radovi koji uspoređuju učinke bioidentičnih i sintetičkih hormona, uključujući i rezultate kliničkih ishoda i in vitro rezultata.

U zaključku studije stoji:

“Fiziološki podatci i klinički ishodi ukazuju da su bioidentični hormoni povezani s nižim rizicima, uključujući i rizik od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti, te su učinkovitiji od njihovih sintetskih i animalnih verzija. Dok dokazi ne potvrde suprotno, bioidentični hormoni ostaju preferirani način HNT-a. Daljnje nasumične kontrolirane studije su potrebne kako bi se jasnije razgraničile ove razlike.”
Istražujući ovu tematiku, mi možemo zaključiti da nije dovoljno ispitana, te da se konvencionalna medicina i farmacija zalažu za sintetske verzije (i zbog profita, naravno), dok alternativna medicina, holističari i homeopati uglavnom imaju pozitivno mišljenje.

Ukoliko se odlučite za BHNT, svakako je potrebno da o tome nađete više informacija (na interenetu ima dovoljno informacija na našem jeziku) te da potražite savjet educiranih liječnika specijaliziranih za to područje.

Svo bilja i sve dodatake najbolje je uzimati pod nadzorom dobrih, educiranih travara ili holističkih zdravstvenih stručnjaka. Nisu sva bilja ili dodaci za svakoga, niti će na sve djelovati jednako, a kombinacija bilja ili dodataka može djelovati bolje nego samo jedan. Educirano osoblje će najbolje znati procijeniti što se događa s vašim tijelom i koje bilje ili dodaci bi mogli imati najbolje učinke.

izvor:zdravljeipriroda.org

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta!

gavez
Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka: Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena, pospješuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Gavez je nezamjenjiv kod zapaljenja tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzija (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podljevi), tromboflebitisa (upala vena) i drugog.

Gavezova tinktura zauzima počasno mjesto u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu (posebno bore oko očiju).



Nakon duže uporabe tinkture koža lica i ruku se sasvim regenerira. Za vanjsku upotrebu protiv gihta nema boljeg lijeka od tinkture gaveza koja se kod teškog gihta lagano utrljava.

Tinktura od gaveza se izvrsno pokazala u liječenju upale živaca – gdje god su na tijelu bolna mjesta osjetljiva na pritisak, to se odražava na periferne živce.

“Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koji su bezuspješno godinama liječili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći.“, tvrdi Maria Treben u knjizi Biljke iz Božje ljekarne.

Recept za tinkturu od gaveza

Staviti 100 gr korijena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu bocu i položiti vodoravno da ‘odleži’ na tamnom mjestu 14 dana.

Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj boci na hladnom mjestu. Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto 3 puta dnevno. Homeopati tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla.

Čisti alkohol umjesto rakije daje tinkturu bez mirisa. Gavez s rakijom vrlo neugodno miriše. Ova tinktura je vrlo ljepljiva.

Izvor: mis-elixir.blogspot

PRESKAČE VAM SRCE ILI VAS PROBADA U GRUDIMA? LEK STAR 800 GODINA REŠIĆE SVE VAŠE TEGOBE KATEGORIJA


Recept za čuveni lijek napravila je opatica Hildegard fon Bingen, još prije 800 godina kada je bila živa.

Ona je umrla u svojoj 81. godini, ali iza nje ostao je prirodni lijek za srce.

Ovaj lijek za srce pokazao se veoma djelotvorno kod svih srčanih slabosti i pravih srčanih oboljenja. Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe poput probadanja, treperenja, preskakanja.. Pokazao se kao dobar i kod angine pektoris.

Potrebno je:

– 10 svježih stabljika peršuna (bez korjena)
– litar domaćeg crnog ili bijelog vina
– dvije kašike vinskog sirćeta
– 300 gr prirodnog meda

Priprema:



10 svježih stabljiki peršuna zajedno sa listovima staviti u litar čistog prirodnog vina i dodati 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.

Kuha se 10 minuta na tihoj vatri (PAŽNJA, pjeni se !). Poslije se doda 300 grama pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuha još četiri minute. Vruće vino za srce procediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. DOBRO ZATVORITI! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti. Svakome se prepušta odluka da li će med kuhati ili ne.

Upotreba:

Napitak se koristi svakodnevno po supena kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.



www. novi.ba

NAJJEDNOSTAVNIJA BINGO TORTA BEZ PEČENJA SAMO SLAŽI I MAŽI


Sastojci
5 pudinga vanilije
3 pudinga čokolade
2,5 l mlijeka
25 dkg šećera



3 margarina
30 dkg petit keksa
30 dkg jaffa keksa
30 dkg piškota

Priprema
1.
5 pudinga od vanilije i 15 dkg šećera ukuhati u 1,5 l mlijeka.Kada se ohladi dodati 2 izrađena margarina.
2.
3 pudinga od čokolade i 10 dkg šećera ukuhati u 1 l mlijeka.Kada se ohladi dodati 1 izrađeni margarin.
3.



Petit keks posložiti po tacni.Premazati mlakim mlijekom te filovati žutim filom.
4.
Na žuti fil stavti jaffa keks-čokolada okrenuta dolje,a biskvitić premazati mlijekom. Jaffa keks filovati čokoladnim filom.
5.
Na čokoladni fil slagati piškote,također premazane mlijekom.Njih filovati preostalim žutim filom.

VEOMA JEDNOSTAVNA I BRZA TORTA: MUNCHMALOW- UKUSNA JE I DECA JE OBOZAVAJU A I ODRASLI NISU RAVNODUSNI. PROBAJTE, NADAM SE DA CE VAM SE SVIDETI.


Sastojci:
-2 pakovanja piskota
-200ml mleka za piskote
-1l mleka za fil
-12 kasika secera
-3 Puding vanilin Dolcela



-1 kasika brasna
-1 margarin
-24 komada munchmalowa
-2 vece banane
-200g slaga

Priprema:
800ml mleka sa 12  kasika secera staviti na sporet da provri. 3 pudinga od vanile i 1 kasiku brasna umutiti sa 200ml mleka i dodati u prethodno prokuvano mleko sa secerom i skuvati fil. Kada se fil ohladi dodati margarin koji je prethodno omeksao na sobnoj temperaturi i umutiti. Odvojiti donji deo tj biskvit od belog dela munchmallowa.



Tako uraditi za sva 24. Fil podeliti na 2 dela Jedan deo ostaviti zut, a u drugi deo staviti izmrvljen biskvit od sva 24 munchmallowa i umutiti fil. Piskote namociti u mleko i redjati na tacnu, zatim redjati braon fil pa banane iseckane na klutice, zatim zuti fil i onda poredjati munchmallow u 6 redova po 4. Umutiti slag i staviti izmedju munchmallowa  i oko torte.