DOBRO DOŠLI

....

nedjelja, 17. travnja 2016.

LIJEK ZA TOPLJENJE KAMENA U BUBREGU I ŽUČI

lek_1389299665_670x0

Jedan od čestih problema u našim krajevima predstavljaju pjesak ili kamen u bubrezima ili žuči.

Problem je najčešće uzrokovan vodom i ishranom. Kako bi pokušali izbjeći teške i invenzivne metode konvencionalne medicine donosimo vam oprobani narodni recept za topljenje i izbacivanje kamenčića iz organizma.

 
Sastojci:

– 250 g šećera u prahu,
– 0.25 l maslinovog extra djevičanskog (eko) ulja,
– 250 g limuna sa korom
– 250 g peršunovog korjena (samljevenog) i
– 250 g meda
(ili jednake količine svih sastojaka)

Uputstvo:

Limun dobro operete i ukoliko je prskan očistite od hemikalija. To možete uraditi mješavinom za čišćenje voća od hemiklaija. Recept za smjesu i proceduru možete naći na našem linku ovdje. Nakon što limun očistite, isjecite ga na komadiće i sameljite u blenderu ili nekoj drugoj mašini što sitnije. Korijen peršuna ogulite isjecite na komadiće i sameljite ga kao i limun. Sve pomješajte i dodajte med, maslinovo ulje i šećer u prahu. Sastojke mješajte tako dugo dok se masa potpuno ne izjednači.
Za probleme sa kmenčićima u bubregu i žuči potrebno je uzimati jednu supenu kašiku smjese ujutro na tašte i navečer pred spavanje. Smjesu je potrebno držati u frižideru svo vrijeme u staklenoj boci jer je kvarljiva.

 
Za riješavanje većine problema sa pjeskom ili kamenčićima u bubrezima i žuči potrebno je da popijete dvije navedene mjere. (Nakon što potrošite prvu napravite još jednu smjesu jer je kvraljiva te se pravi po mjeri od 250 g. po sastojku). Smjesa je osmišljena i isprobana u svrhu otapanja kamnčića i vrlo je djelotvorna.


Njen sastav je vrlo prijatnog ukusa i jako je zdrav i za druge namjene te ga i drugi ukućani mogu koristiti uporedo sa osobom koja boluje od kamena u organizmu. Važno je napomenuti da se za vrijeme korištenja terapije trebaju piti što veće količine tekućina , najbolje vode

Revolucionarni recept ruske travarke dr Irine Stefanovske: Svaki dan 1 cm manje u struku



Ovaj revolucionarni recept predstavila je dr Irina Stefanovska, poznata travarka, u emisiji o zdravom načinu života na jednoj ruskoj televiziji.

Dr Stefanovska otkriva: “Zahvaljujući ovom receptu, grupa žena je uspešno smanjivala obim struka za 1 cm dnevno!” Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz tela, poboljšava funkciju mozga, pamćenje, sluh i vid.

Glavni sastojci ovog recepta je sveži ren, med i neprskani limun sa korom. Blagotvorno dejstvo meda i limuna je opšte poznato, dok renu nije posvećeno dovoljno pažnje.

 
Ren (lat. Armoracia rusticana) je biljka sa višegodišnjim zelenim listovima, belim korenom i oporim ukusom. Dolazi iz Mediterana i zapadne Azije. U ishrani se najčešće koristi koren rena, ali često su veoma ukusni i mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđa, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor …) ren je izuzetno dobar kao lek.

Njegova lekovita svojstva su poznata još iz antičke Grčke. Čak i 1500 godina pre nove ere ljudi su ga koristili za ublažavanje bolova u leđima.




Neophodan je kao dodatak drugim jelima, posebno u masnoj hrani, jer pomaže u varenju. Ren čisti organizam, poboljšava metabolizam, smanjuje umor, a najviše se preporučuje za dijabetičare. Stimuliše reprodukciju i razvoj korisnih bakterija u radu creva.

Sok od rena uništava bakterije koje izazivaju dizenteriju i tuberkulozu, salmonelu, kao i mnoge gljivice. Pospešuje funkciju varenja stimulacijom izlučivanja želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Ren stimuliše jetru, stimuliše srce i cirkulaciju i pored toga je odličan diuretik, a pomaže i kod reumatizma.

Kako sačuvati svež koren?

Svež koren rena može da se koristi tokom cele godine, ako se blagovremeno stavi u vlažan pesak ili se čuva u podrumu.

Ako imate veći koren rena, možete ga umotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru. Ako želite da ren ostane svež i posle tri nedelje, pomešajte kašiku šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru 3 nedelje.

 
Recept za mršavljenje (dr Stefanovska)

Kako napraviti melem od rena?

Sastojci:

125 g rena
3 neprskana limuna
3 kašike meda
Priprema:

Pripremite 125 grama rena i blenderom ga usitnite. Uzmite tri limuna, isecite ih, izvadite semenke iz njih i zajedno sa korom ih usitnite blenderom, a zatim pomešajte sa renom. Nakon toga dodajte tri kašike meda i sve dobro sjedinite.

Držite ovu smešu u zatvorenoj tegli u frižideru.

Uzmite jednu kašiku melema dva puta dnevno uz obrok. Ovu smešu koristite 3 nedelje i videćete kako se smanjuje obim vašeg struka!

Webtribune.rs

Zapanjujući učinak napitka: Uklanja migrenu u roku od 3 minuta! – Recept



Zаštо dа sе truјеte rаzličitim lekovima protiv bоlоvа i da nеpоtrеbno rаsipаte nоvac, аkо mоžеtе da nаprаvite efikasan nаpitаk zа 5 minutа? So i limun predstavljaju kombinaciju kојa je vеоmа еfikаsna prоtiv migrеne.

Ljudi kојi pаtе оd migrеnе znaju koliko je jak bol u pitanju. Мigrеnа vam može zagorčati život, а pоnеkаd čak ni lekovi ne pomažu. Меđutim, pоstојi mеtоd koji pomaže svim ljudima. То је mеtоd trаdiciоnаlnе mеdicinе kојi оdmаh nеutrаlišе bоl (za nеkоlikо minutа), аli je malo neobičnog ukusa.

 
Prеdlоžеni nаčin lеčеnjа migrеnе је vrlо јеdnоstаvan – svе štо је pоtrеbnо је:

himаlајska sо,
sоk оd dva limunа,
mаlо kоrе od limunа.



Prvо, potrеbno je dа izаbеrеtе kvаlitеtnu sо. Nајbоlје је dа kоristitе himаlајsku kristаlnu sо јеr је оbоgаćеnа minеrаlimа. Оvа sо sаdrži čаk 84 еlеmеnаtа! Ona vаs mоžе spаsiti оd glаvоbоlје, migrеnе, može pоvеćаti nivо sеrоtоninа u krvi, oјаčаti imuni sistеm i nоrmаlizovati аlkаlnu rаvnоtеžu u оrgаnizmu.

Priprema:

Dаklе, оnо štо trеbа dа urаditе је dа iscedite sоk оd dva limunа, nаrеndаtе koru od limuna i dоdаte 2 kаšičicе himalajske soli. Promešajte, stаvite u vеću pоsudu i dоdајtе čаšu vоdе (2 dl).

 
Pоpijte nаpitаk odjednom.

Ukus је nеpriјаtan, аli оvа fоrmulа rаdi u roku od nеkоlikо minutа.

VАŽNА NАPОМЕNА: Аkо pаtitе оd pоvišеnоg krvnоg pritiskа, potrеbno je dа sе kоnsultuјete sа svојim lеkаrоm prе nеgо štо sе оdlučitе zа оvај trеtmаn.

Webtribune.rs

Magično seme koje leči rak debelog creva: Čini čuda unutar vešeg tela



Iаkо stе možda tеk nеdаvnо čuli zа ovo seme, ono pоstојi i koristi se vеć hilјаdаmа gоdinа.

Čia sеmе sаdrži оmеgа mаsti, prоtеine, аntiоksidаnte i diјеtеtska vlаkna. Оno imа blаgu аrоmu оrаhа, a pošto upija tečnost, idеаlаno je jer daje оsеćај sitоsti kојa trајe sаtimа!

Маје i Inkе su isticale korist od ovog sitnog, аli hrаnlјivog sеmеnа. U stvаri, “chiа” је rеč Маjа štо znаči “snaga”. Dobićete mnogo snаgе iz čia sеmеna, kоје sаdrži dоstа hrаnlјivih mаtеriја.

 
Čia sеmеnkе su оdličаn izvоr zdrаvih еsеnciјаlnih mаsnih kisеlinа, one sаdrže оsаm putа višе оmеgа-3 mаsnih kisеlina u odnosu na losos! Čiа sеmе sаdrži i оmеgа-6 mаsnе kisеlinе, аntiоksidаntе (јеdаn grаm čiа sеmеnа је bоgаt аntiоksidаntimа, sadrži čаk čеtiri putа višе antioksidanata nеgо svеžе bоrоvnicе) i prоtеine kојi su nеоphоdni zа vаšе zdrаvlје.




Studiје su pоkаzаlе dа kоnzumirаnjе čiа sеmеnа tаkоđе utiče nа zdrаvlје kоsе i nоktiјu, zbоg činjеnicе dа je čia vеliki izvоr prоtеinа (20%).

Čiа sеmеnkе su tаkоđе izvоr nајlаkše svаrlјivih prоtеinа, оdličаn izvоr vlаkаnа, vitаmina, minеrаla, аminоkisеlinа i аntiоksidаnata. Čiа sеmеnkе su оdličnе zа rеgеnеrаciјu kоžе, one tope mаsti, јаčаju tеlо i pоzitivnо utiču nа оrgаnе zа vаrеnjе.

Nutriciоnisti sе slаžu dа je čiа sеmе nešto nајbоlје štо mоžеtе kоnzumirаti аkо sе оsеćаtе slаbо, ako imate mаnjak еnеrgiје, јеr ono utičе nа rad mišića i оslоbаđа еnеrgiјu u vаšеm tеlu. Zato ga sportisti čеstо kоristе. Оvо sеmе sаdrži 37% nutritivnih vlаknа kоја pоdstiču rаd crеvа.



Diјеtаlna ishrana ili strоga diјеta zаsnоvаna nа kоnzumirаnju sеmеna pоkаzаla sе sјајnom u lеčеnju rаkа dеbеlоg crеvа kао i u prеvеnciјi kаncеrа.

Čiа imа doprinosi hidrаtаciјi, obezbeđuje prоtеine i vlаknа, i time оdržаvа оsеćај sitоsti sаtimа. Pоtrоšnjа čiа sеmеnа utičе nа smаnjеnjе аpеtitа, ubrzаvа mеtаbоlizаm, аktivirа glikоgеn, kојi је nеоphоdаn zа dоbrо sаgоrеvаnjе mаsti.




Kаkо kоristiti оvo mаgično sеmе?

Čiа sеmе lako mоžе dа sе iskоristi u priprеmi zdrаvog ručka ili užine.

Dоdајtе ga u sаlаte zbog prоtеinа. U žitаrice, kао štо su smеđi pirinаč, kinоа, аmаrаnt i prоso, ubacite čiа sеmе nа krајu kuvаnjа i dоbrо prоmеšајtе. Kоristitе ovo seme u supama, mеsnim knеdlama ili prilikom pоhovanja pilеtine i ribe njime zamenite prеzlе.

 
Zа dеsеrt, mоžеtе napraviti puding оd čiа sеmеnа.

Pоmеšајtе sеmе sа kоkоsоvim ili bаdеmоvim mlеkom i dоdаjte mаlо sušеnоg kоkоsа, bоrоvnicе, mаlinе, оrаhe, mlеvеnе bаdеmе, kаkао, nаrеndаnu јаbuku, pistаće, šipаk ili brusnicu. Ostavite u frižideru da odstoji 10 minuta.

Webtribune.rs

SLATKA PITA SA JABUKAMA



Vrlo ukusne, hrskave a mekane rolnice od jabuka

SASTOJCI
500 gr kora
4 veće jabuke
250 gr maslaca
250 gr oraha
1 šolja riže
1 šoljica šećera
griza po želji


 

Saft
2 šolje vode
4 šolje šećera
1 kriška grejpfruta


 

PRIPREMA
Oguliti i izjerendati na krupno jabuke.
Orase iseckati na sitni nožem.
Rižu oprati , prokuvati na malo vode , dobro je iscediti i ostaviti da se ohladi.

Sjediniti izjerendane jabuke, iseckane orahe, rižu, šolju šećera, 200 gr sitno iseckanog maslaca i promešati kasikom.

Izdvojiti 5 kora, svaku premazati istopljenim maslacem ( 50 gr maslaca ,što nam je osatlo).
Na zadnju  5 koru staviti fil a preko fila jedanko posuti griz. ( Griz će upiti vodu od jabuka).Kore motati u rolnu i seći na delove. Postupak ponoviti dok se kore ne potroše.

Rolnice ređati u podmazan pleh i peci na srednjoj temperaturi dok ne porumene.
Pečenu pitu  preliti sa haldnim saftom.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

HIT DIJETA U SVIJETI: za 14 dana skida 10 kilograma ..!



Ako želite u potpunosti da izmjenite svoj izgled i smršate 10 kilograma, pored dobre volje, potreban vam je i limun! Ova dijeta brzo topi kilograme i masti, ali jača organizam i čisti krv i limfu.
Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji će za 14 dana izvršiti detoksikaciju tijela i pomoći da izgubite i do 10 kilograma
Neki bi mogli reći da limun nije najbolji izbor voća za zdravu ishranu i gubitak težine. Uprkos svojoj popularnosti u kulinarstvu i za sokove, teško je zamisliti nekog da jede cijeli limun.
Srećom, ne morate da jedete limun tokom ove limun dijete. Umjesto toga ćete koristiti osobine limuna za sagorijevanje masti, što će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma.
Mnogi profesionalni dijetetičari i nutricionisti tvrde da limun sadrži sve potrebne elemente da razbije masti i zbog toga olakšava mršavljenje.
Pored svega ostalog, limun sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže da se sagore masti, ubrza metabolizam, a pored toga i smanjuje apetit. Limunska kiselina doprinosi intenzivnijoj proizvodnji želučane kiseline, i, kao rezultat toga, poboljšava varenje. Zdrava limunova kora sadrži pektin koji pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi.
Postoji mnogo različitih vitamina koji se nalaze u limunu, uključujući i vitamin C, po kome je najpoznatiji i koji jača imuni sistem, što je takođe važan faktor u procesu gubljenja težine. Generalno, limun je nevjerovatno voće sa kojim možete da očistite svoje tijelo, očistite krv i limfu, ubrzate metabolizam i pored toga da izgubite kilograme i spriječite neke bolesti.



Limun dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti određenu količinu limunovog soka pomiješanog sa vodom.
Savjet: isperite usta sa svježom vodom odmah nakon ispijanja soka od limuna zbog sprečavanja oštećenja zubne gleđi od limunske kiseline.
Dan 1: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.
Dan 2: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.
Dan 3: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.
Dan 4: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.
Dan 5: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaše svježe vode.
Dan 6: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.
Dan 7: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i piti smjesu tokom cijelog dana.
Dan 8: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.
Dan 9: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaša svježe vode.
Dan 10: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.
Dan 11: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.
Dan 12: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.
Dan 13: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.
Dan 14: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i pijte mješavinu tokom cijelog dana.
Ako vam je teško da pijete sve to odjednom, pijte koliko god možete, a ostatak ostavite za kasnije. Samo pazite da ga pijete najmanje sat prije obroka.
Ova dijeta se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim problemima.
Limun dijeta je posebno efikasna u jesen ili proljeće, u vrijeme kada su našem tijelu potrebni dodatni vitamini i detoksikacija.
Ako kombinujete limun dijetu sa niskim unosom kalorija dobićete još bolje rezultate! Jedite pet malih obroka ali zaista malih, nemojte se prejedati, nemojte jesti bilo kakve tjestenine, peciva ili bijeli hljeb.
Zaboravite na gazirana pića, slatke sokove ili alkohol. Grickalice čips, flips, slatkiše i slično izbjegavajte.

GENIJALAN RECEPT ZA ČUPAVCE A DOSTA IH DOĐE



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
Biskvit:
2 kom jaja
6 dag šećera
6 dag brašna
na vrh noža praška za pecivo
pola žlice vode (+ može malo ulja)
Krema:
2 kom jaja
10 dag šećera
10 dag čokolade
20 dag maslaca (ili margarina)
Za umakanje:
2 dcl mlijeka
20 dag čokolade



10 dag šećera
15 dag maslaca (ili margarina)
20 dag kokosovog brašna

PRIPREMA
1. Peku se dva ovakva biskvita.
Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
2. Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 – 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
3. Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
4. Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
5. Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.



6. Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac.  Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
7. Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi. Dobar tek!
Posluživanje
Sigurna sam da ćete ovim čupavcima oduševiti sve koji će ih probati �� … i izgledom i okusom.
Veličina pleha u kojem pečem biskvite je 30 x 40 cm. Od ove količine ispadne 40 – 50 rolica.

Prije pranja kose, obavezno isprobajte ovu masku koja I NAJOŠTEĆENIJU KOSU VRAĆA U ŽIVOT




Postoje mnogi kozmetički proizvodi za izabrati i koristiti za kosu kako bi nam bila po želji, živahna, lijepa, sjajna, zdrava prije svega.Bilo je mnogo špekulacija o pojedinim sastojcima, u šamponima kao što su sulfat i paraben za koje je poznato da uzrokuju oštećenja i suhoću na kožu, i mnogi ljudi su upozorili da ostanu daleko od tih kemikalija jer žele zadržati zdravu kosu.



Koristeći ovu masku možete vratiti u život svoju kosu i kožu, odnosno tjeme, podariti joj sjaj i učiniti je zdravom i nahranjenom.
Treba vam:
3 žlice meda
3 žlice cimeta
5-6 kašika jogurta



Umiješati sastojke i staviti na kosu i držati 15 minuta i isprati.
Nakon prvog korištenja osjetit ćete razliku.
Ukoliko imate masniju kosu, dodajte malo limuna.
Efekat zagarantovan.

OVO JELO JE TAKO UKUSNO I TAKO LAKO SE SPREMA ZA MENE JE OVO KAO SLANA BAJADERA



Sastojci
 1 kg pileće belo meso
 2 kašike semf
 200 ml pavlaka


 
100 gr kačkavalj
 200 gr suvog vrata ili šunkarica
 2 kom jaja
 3 čena belog luka
 1 kašika so

Priprema
Iseči i izlupati snicle belog mesa, posoliti i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu. Tako pripremljeno belo meso



premazati semfom i posuti sitno seckanim belim lukom. Preko toga narendati kačkavalj. Poređati suvi vrat ili šunkaricu premazati semfom i ponovo poređati snicle. Iseči kačkavalj na lističe i staviti preko snicle. Umutiti jaja sa pavlakom i preliti preko svega. Peči u rerni na temperaturi 200 C da porumeni.
Posluživanje
Ostaviti da se dobro ohladi i seći kao bajadere.Prijatno!

SA SUPRUGOM SMO NEDAVNO KUPILI AUTO. VELIKI. LEPI. BELI. ONA SVAKOG JUTRA PRIMA INEKCIJU...

1865574i.png

Sa suprugom smo nedavno kupili auto. Veliki. Lepi. Beli. Ona svakog jutra prima injekciju, kad je odvezem i dok je čekam ja uzmem krpicu pa prebrišem stakla a perem je na česmi koja je na 15-tak metara odatle. Jutros je samo zarosila kiša i samo zamazala stakla na autu. Brišem, perem krpicu, Vraćam se, nastavljam. Nisam do tada primetio kako su brisači različite veličine, brisač na strani vozača je duplo veći od onog za suvozača.


Podignem ih da lepo obrišem i ispod njih.
Prelazim do prozora vozača i na moje veliko iznenađenje na krovu tog dela auta stoji mali znak “Taxi”! Zbog ljudi koji su sedeli na 3 koraka od mene u bašti obližnje pekare nastavio sam da brišem prozor tog vozila a onda nonšalantno (kao da znam šta radim) prešao iza i krenuo da brišem prozore mog auta koji je potpuno isti kao Taxi vozilo koje sam fino obrisao.


Vrati se supruga sa bockanja, pitam je “Jel ti se sviđa ovaj auto ispred nas? A jel vidiš kako su mu čisti prozori? ” … Smejala se sve do posla.

MOJ DANAŠNJI RUČAK SOČAN I UKUSAN...PONOVIĆU GA I SUTRA

NAJBOLJA LAZANJA

Ovaj recept pravim već 35 godina i još se nije desilo da nije bio obožavan!
Sastojci
CRVENI SOS
malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čena belog luka
250 gr svinjskog mesa
250 gr goveđeg mesa
1 šolja je 250 grama
1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
1/2 šolje narendanih šargarepa



Vegete i bibera po ukusu
malo peršunovog lista – sitno iseckanog
BELI SOS (Bešamel)
4 kašike ulja
3 kakašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mleka ili više ako treba
soli i bibera po ukusu
2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje

Priprema
1.
U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
2.
Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje. Ovo nije gibanica!



3.
U pleh za pečenje, staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.
4.
Prijatno!
Posluživanje
Pošto za ovo jelo treba dosta truda, ja uvek napravim duplu meru, jednu ispečem a drugu stavim u zamrzivač i bude odlično! Zamrzne se NE ispečeno, naravno. Dobro prekriti folijom da se lazanja u zamrzivaču ne osuši.
U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nadjete sveže testo dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.

Nešto fino, lagano, ne previše slatko a ukusno.Znam da će se i vama svidjeti, zato vam i preporučujem.



Nešto fino, lagano, ne previše slatko a ukusno.Znam da će se i vama svidjeti, zato vam i preporučujem.
Sastojci
KREMA:
600 ml mlijeka
5 kašika šećera
4 kašike gustina
1 kašika maslaca
1 kom. Limun šećer Dolcela



1 kom Vanilin šećer Dolcela
50 gr kokosovog brašna
GLAZURA:
1 kom čokolada za kuhanje
2 kašike ulja,malo tople vode
kakao keksi petit ili po želji
đem od marelice(par kašika za premazati kekse)

Priprema
1.
Skuhati kremu.Odvojiti 2 dl mlijeka i dodati gustin.Umutiti ga .U ostatak mlijeka staviti šećer, vanilin šećer, limun šećer, kašiku maslaca i staviti da provre.U provrelo mlijeko dodati umućeni gustin, skuhati kremu.Malo je prohladiti i izliti u kalup od srnećih leđa, u koji smo prethodno stavili prozirnu foliju.Poravnati kremu i složiti jedan red keksa, premazati ih đemom od marelice.Složiti drugi red keksa, previti foliju i zategnutu  još jednim komadom folije.Kada se kolać ohladi , staviti ga u frižider, da se dobro stegne.(2-3 sata)



2.
Izvaditi kolač iz kalupa, skinuti foliju i staviti ga na tacnu.Napraviti glazuru i preliti kolač.Posuti ga kokosom i ukrasiti.Kolač držati u frižideru.

OVE PLJESKAVICE ĆE VAS RASPAMETITI SVOJIM OKUSOM (RECEPT)




Potrebni sastojci
-Mleveno meso 500 grama
-Jaja4 kom.
-Brašno4 kašike
-Kisela pavlaka200 grama
-Prašak za pecivo1 kom.
-Crni luk mala glavica



-Beli luk1-2 čena
-Ulje
Potrebni zacini
-Mešavina začina
-Kuhinjska so
-Biber u prahu.

Priprema jela
1
Mikserom umutiti jaja, brašno, pavlaku i prašak za pecivo, beli i crni luk, mleveno meso pa dodati začine. Zatim od mase praviti, oblikovati pljeskavice.



2
Pljeskavice vaditi kašikom i pržiti ih na vrelom ulju.

JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA



SASTOJCI
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa
Krema:
12 žumanjaka



8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode

PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.



Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.

Bolesti Štitnjače Potiče Od Ogorčenja I Zaleđenih Emocija!URADITE OVO I OZDRAVIT ĆETE!




Navečer, prije odlaska u krevet uzmite glavicu crnog luka i prerežite je na dvije polovice, tako da sok curi iz njih. Laganim, kružnim pokretima, izmasirajte vrat na području štitnjače ovim polovicama crnog luka – prvo jedan režanj za jedan režanj pa onda drugi. Zatim, bez ispiranja vrata, lezite u krevet, da ovaj sok djeluje preko noći. Ovo je je dnostavan način, kojim se potpuno prirodno potiču funkcije štitnjače.

 
Savjet dr. Torsunova – Pjevajte!
Doktor Oleg Torsunov savjetuje svima, koji imaju problem sa štitnjačom, a posebno pacijentima sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde, da pomognu svom oboljelom organu tako što će – pjevati (grlena čakra!) On kaže da su štitna žlijezda i uopće, cijeli endokrini sustav, tijesno povezani s ljudskim emocijama, posebno s emocijom ljubavi. Štitnjača boluje kod osoba koje snažno proživljavaju sve što im se događa, koje na loše postupke drugih odgovaraju sa osjećajem duboke povrijeđenosti i ogorčenja. Negativne emocije ostaju kao zaleđene u organizmu, sakupljaju se u štitnjači i ona počinje bolovati. Emocije moraju biti pokretne.


Oslobodite se nagomilanih negativnih emocija – pjevanjem. Zvuk ih vrlo lako iznosi iz organizma. Doktor Torsunov kaže:”Pjevajte. Pjevanje će učiniti da popuste emocionalne stege u štitnoj žlijezdi. Čvorići u štitnjači nestat će sami od sebe. Pjevajte vesele pjesme, bez obzira kakve probleme imate i kako ste raspoloženi.

 
milionrecepata.com

21 SUPER KORISTAN SAVJET DA KORISTITE ALUMINISKU FOLIJU




Gotovo da nema kuće koja nema aluminijumsku foliju u nekoj fioci u kuhinji !


Ovo je jedna od najpraktičnijih stvari koje je čovečanstvo izmislilo,  a mi vam otkrivamo 21 nov način da je koristite !

1. Sprečite ivice kora za kolače da zagore tako što ćete ga pokriti aluminijumskom folijom. Folija će sprečiti da se ivice prepeku, a ostatak kolača će lepo porumeneti.

 

2. Kreirajte poseban oblik svojih torti za dečji rođendan. Foliju presavijajte i pravite čvrste savitljive trake od kojih ćete formirati željeni oblik tako što ćete ih slagati na dno pleha za pečenje.
3. Omekšajte stvrdnuti braon šećer i vratite ga u njegovo peskovito stanje tako što ćete odlomiti komad, zaviti ga u aluminijumsku foliju i peći 5min u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.
4. Dekorišite tortu uz pomoć folije tako što ćete je upotrebiti umesto kese za dekoraciju. Urolajte komad folije u fišek, ostavljajući rupu kroz koju ćete istiskivati fil i praviti svoje šare na torti. Dobra stvar je što po završetku jednostavno samo bacite foliju ! Nema pranja !
5. Zadržite toplotu svom sveže spremljenom peciva ili mesa. Zamotajte tek ispečene kiflice, hleb ili pile u salvetu, pa u aluminjumsku foliju. Folija će zadržati toplotu i svežinu, a salveta upijati vlagu od kondenzacije.

6. Sprečite curanje sladoleda iz korneta koji jedu vaša deca tako što ćete ga umotati u komad aluminijumske folije.
7. Očistite srebro pomoću folije tako što ćete je iskoristiti za molekularnu reakciju u kojoj folija deluje kao katalizator. Sve što treba da uradite jeste da ubacite komad foliju tiganj, sipajte hladnu vodu i 2 kašičice soli, pa ubacite srebro koje želite da očistite (nakit, escajg, svećnjake i sl...) i sotavite da stoji 2-3 minuta. Nakon toga isperite i osušite srebro.

  * Za još načina da očistite srebro posetite
8. Očistite zagorelo dno šerpe uz pomoć folije. Ako se zadesilo da u kući nemate metalni sunđer za ribanje neuspešnog ručka sa dna šerpe, jednostavno zgužvajte komad aluminjumske folije i upotrebite je za istu stvar !
9. Poboljšajte efikasnost radijatora. Ako želite da maksimalno iskoristite toplotu koju emituju vaši stari radijatori, zalepite komad deblje aluminujumske folije na komad kartona, tako da sjajna strana folije bude spolja, pa stavite karton između zida i radijatora. Naravno, strana sa folijom treba da bude okrenuta ka radijatoru. Ovako će se toplota ,,odbijati'' o površinu folije i vraćati u vaš dom, umesto da je ,,upiju'' zidovi.

10. Sakrijte pohabana mesta ogledala. Ove mrljice starinskim ogledalima mogu dati određeni retro šarm, ali su vrlo često smetnja. Taj problem možete rešiti tako što ćete komad aluminujmske folije, zakačiti za zadnju stranu ogledala,okrećući mu sjajnu stranu. Nemojte lepiti foliju selotejpom već prbajte da je fiksirate koristeći ram.
11. Naoštrite makaze ! Imate otupele makaze i aluminumsku foliju ? Smatrajte svoj problem rešenim ! Presavijte komad folije nekoliko puta, pa ga jednostavno isecite makazama bar 3-4 puta. I to je to !

 
12. Pomerajte nameštaj bez muke i oštećivanja podova ako što ćete pod nogicestaviti aluminijumsku foliju okrenutu mat stranom ka gore. Mat strana je zapravo klizavija od sjajne !
13. Fiksirajte baterije. Daljinsk iupravljač, baterijska lampa ili džojstik za igrice rade povrmeno ? T oje verovatno zbog toga što je olabavljen kontakt baterija. OVaj problem se lako rešava uz pomoć alu folije. Savijajte komad folije po polovini nekoliko puta dok ne dobijete mali jastučić koji ćete staviti između baterije i kontakta.
14. Ubrzajte peglanje odeće tako što ćete aluminijumskufoliju staviti direktno na drveni deo daske za peglanje, preko navucite navlaku i peglajte 3 puta brže ! Zašto ? Drvo iz daske za peglanje upija polovinu toplote koju emituje pegla. Aluminijumska folija će vam je vratiti i ubrzati peglanje.

Još jedna upotreba folije kada je u pitanju peglanje jeste učišćenju pegle. Ako su počele da se hvataju čestice tkanine na ploču, pa se lepi za garderobu, jednostavno vrelom peglom pređite preko komada folije.
* Pogledajte još neke načina za čišćenje pegle
15. Imate probleme sa insektima koji napadaju povrće u vašoj bašti ? Jednostavno ubacite komade aluminujmske folije između biljaka i problem će biti rešen + vaša bašta će dobijati više sunčeve svetlosti zbog refleksije sa folije !
16. Druga upotreba folije u bašti jeste da zaštitite mlada stabla svojih sadnica. U kasnu jesen umotajte stabla pri tlu sa dva sloja deblje alu folije, ali ne zaboravite da je skinete na proleće.
17. Zaštitite roštilj, tačnije sprečite masnoći iz mesa da curi u žar i stvara vatru koja će vam spržiti kulinarski trud tako što ćete preko rešetke staviti komad alu folije. Takođe, aluminijumskom folijom možete i očistiti rešetku.
18. Improvizovani tiganj za odlazak u prirodu ! IDete na kampovanje i ne biste baš da nosite tiganj od kuće ? Ne brinite, aluminijumska folija će vam pomoći da napravite improvizovani tiganj ! Uzmite račvastu granu koja formira slovo V, pa dva kraka spojite sa nekoliko slojeva deblje alu folije i dobile ste tiganj !
19. Napravite praktičan levak ! Kada ne želite da vaš suprug/dečko upropasti jedini levak koji imate u kući tako što će kroz njega sipati ulje u motor svog dvotočkaša ili četvorotočkaša, napravite mu levak od alu folije tako što ćete je presaviti na pola da bude čvršća, a onda urolati u višek . Ovakav levak može i vama poslužiti u kuhinji !
20. Napravite paletu za boje. Imate u kući malog umetnika koji volida slika  temperama ? Kako ne biste svaku put morale da perete njegovu paletu jednostavno je zaštitite folijom, koju ćete nakon upotrebe brzo skinuti i baciti. Folija može poslužiti i kao zamena za paletu ako nema te pravu. Samo je zalepite za komad kartona !
21. Kao poklopac - Nemate odgovarajući poklopac za šerpu ili vok ? Nema problema ukoliko imate alu foliju ! Jednostavno je namestite preko šerpe/voka i stisnite uz rubove !

HVALA BOŽE! AKO UDIŠETE SVAKI DAN 5 MINUTA MIRIS OVE BILJKE, MOŽETE POVEĆATI PAMĆENJE ZA 75 POSTO!

HVALA BOŽE! Ako udišete svaki dan 5 minuta miris ove biljke, možete povećati pamćenje za 75 posto!

Ružmarin je nevjerojatno zdrava biljka koja se kao tradicionalni lijek koristi stoljećima. Ona je predivan Božji lijek za mnoge bolesti a ponajviše za one ljude koji imaju problema s pamčenjem.


  U Grčkoj je popularno da studenti često stavljaju ružmarin u kosu tijekom ispita. Studije su pokazale da ružmarin sadrži karnozičnu kiselinu koja se bori s toksičnim elementima koji zahvaćaju mozak, piše livingtraditionally.com.

 
Ružmarin je poznat od davnih vremena a spominje se kao lijek za mozak i u Hamletu kad Ofelija izjavljuje: ‘Evo ružmarina, on je za molitvu, ljubav i sjećanje.’ U suvremenoj medicini on se koristi kao analgetik i pri migrenama, kao i kod probavnih problema, piše Dnevno.


Ružmarin sadrži prirodne sastojke koji pružaju protein našem mozgu, što pozitivno utječe na rad mozga, te mozak brže razmišlja i brže donosi odluke. Studije pokazuju da ružmarin također obnavlja oštećene DNK stanice. Istraživanje provedeno na ružmarinu, gdje su ljudi udisali eterično ulje ružmarina, pokazalo je da su rezultati izuzetni, prva skupina ljudi je imala 60 do 75 posto veće šanse zapamtiti stvari za razliku od skupine koja nije udisala eterično ulje ružmarina. Istraživanje je pokazalo postojanje kemijskih spojeva odgovornih za naše pamćenje. Glavni element koji povećava našu memoriju je cineol. Ovo istraživanje pokazuje da ljudi koji su koristili ružmarin u određenim dnevnim zadacima, imaju bolje rezultate.




    Ružmarin je učinkovit u borbi protiv promjene raspoloženja, stresa, pamćenja i poboljšava brzinu razmišljanja. Što se više apsorbira cineol, više ćete postići pozitivnih rezultata.

DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE Koje Od Ova Tri Žumanceta Vam Izgleda Normalno? Nije Svejedno...



Boja žumanceta mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.

Većina nosilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti "domaća proizvodnja" ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.

 

Većina jaja kupljenih u prodavnici izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumance otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši, piše distractify.com.dim

Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumance je itekako poželjan.

"Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak", objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, direktorica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.


Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.

U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi.

 
Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.

Zlatna mješavina, najjači prirodni antikancerogeni lijek

zlatna mješavina

Naša želja i težnja za prirodnim zdravstvenim riješenjima dovela nas je do preporuke za još jedan sjajni recept koji možete lako napraviti i isprobati.

Riječ je o “zlatnoj mješavini” prirodnom lijeku koji izgledom ali i djelovanjem asocira na na zlato. Zlatna mješavina preporučuje se kod baketrijskih i virusnih upala, kod alergijskih problema posebno sezonskih, kao izuzetno sredstvo za jačanje imunog sistema te na kraju kao sjajan sastojak za prevenciju kancerogenih oboljenja.

 
Iako vam sve nabrojano možda zvuči pretenciozno ako se osvrnemo na nove naučne studije te osnovicu sastojaka postaće vam jasno zašto je zlatna mješavina uistinu tako moćna kao što smo naveli. Prije svega tu je sprega dva super moćna sastojka i to meda i kurkume čija mješavina daje zlatnu boju po čemu je ovaj recept i nazvan.

>> Čaša zlatnog mlijeka – Piće koje mijenja život

Med je u narodu stoljećima poznat kao jedan od najboljih prirodnih lijekova a isto se može reći za kurkumu samo što se to odnosi na područje Azije, posebno Kine i Indije gdje je kurkuma osnovni sastojak većine narodnih lijekova. Potvrda ovog narodnog iskustva došla je nedavno nizom naučnih studija obavljenih u najuglednijim istraživačkim centrima na svijetu.

Kurkuma i med kao glavni sastojci zlatne mješavine odvojeno a posebno u sprezi djeluju antiupalno, antibakteriski te antikancerogeno. Za razliku od hemijskih lijekova koji često imaju mnoštvo štetnih nuspojava zlatna mješavina predstavlja idelnu kombinaciju koji nema neželjenih efekata, dok istovremeno unaprijeđuje crijevnu floru i poboljšava probavu.

Za zlatnu mješavinu potrebno je:

– 100 grama prirodnog meda
– 1 puna supena kašika kurkume (turmerika)
– prstohvat crnog bibera (papra)
– 2 supene kašike prirodnog jabukovog sirćeta
– čajna kašika sitno naribane kore limuna

Pomješajte kurkumu, biber i jabukovo sirće, te ih dobro izmješajte.. Dodajte na to limunovu koricu i na kraju med. Mješajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Smjesu držite obavezno u staklenoj posudi sa poklopcem u frižideru. Ukoliko niste sigurni da imate neprskani limun onda njegovu koru tretirajte jabukovim sirćetom kako što smo već ranije pisali ili koristite samo limunov sok umjesto korice. Biber se u smjesu dodaje kako bi se značajno pojačala absorcija kurkume što je dokazano naučno i praktično.

 
Način korištenja:

– Za antikancerogeno djelovanje, jačanje imuniteta, opšte zdravlje, te protiv sezonskih alergija potrebno je uzimati jednu supenu kašiku zlatne mješavine svaki dan najbolje ujutro.

– Ukoliko osjećate da dobijate prehladu, gripu ili neku drugu infekciju (pluća, grla, i sl. sa povišenom temparaturom) potrebno je koristiti pola čajne kašikice svaki sat prva dva dana bolesti, te po pola čajne kašikice svaka dva sata trećeg I četvrtog dana, I na kraju po pola čajne kašikice tri puta na dan ostali period bolesti dok simptomi potpuno ne prestanu.

>> Med – zlatni nektar

Veoma je važno da koristite zlatnu mješavinu na pravilan način. Potrebno je smjesu staviti u usta , te sačekati da se potpuno rastopi bez sapiranja usta. Nakon toga sačekajte par minuta prije nego popijete neku tečnost ili saperete usta. Nećete pogriješiti ako zlatnu mješavinu koristite i kao namaz za hljeb uz doručak , ili je dodate u čaj pod uslovom da je mlak kako se ne bi uništili pozitivni sastojci.

O antikancerogenom djelovanju kurkume i bibera u kombinaciji već smo pisali, kao i o načinu čišćenja voća od pesticide. Linkove za ova dva teksta možete naći na dnu ispod.Preporučujemo vam da probate ovaj jednostavni ali veoma efikasni recept te da iskustva podjelite sa nama.



izvor: Dnevni.rs

PRIRODNI LIJEK ZA SMANJENJE BOLA U RUKAMA (LIJEČI ARTRITIS)

3c1272691ce6f7d7-600x250

Veliki broj ljudi preko 25 godina starosti pati od nekog oblika artritisa. Postoje različiti načini koji pomažu da se smanje bol i upala koje artritis izaziva.



Mnogi ljudi se oslanjaju na bilje dok drugi nalaze olakšanje u kremama i toplom vosku.

Krajem 19. vijeka mnogi ljudi artritis tretiraju toplotom i hidroterapijom. Primjenom toplote na zglobove ili uzimanje vruće kupke podiže prag bola osobe, smanjuje se upala i opuštaju se mišići.

 
Umakanje u vruć parafin je odličan način da se produži efektat tople kupke, a kasnije umočite ruke u posudu koja sadrži topli vosak.

Vosak održava temperaturu oko 20 minuta i lako se skida poslije tretmana.



Ljuta paprika se koristi vijekovima kao snažan prirodan vid liječenja. Mnogi ljudi koriste papriku za liječenje simptoma artritisa.


Pomješajte ¼ šoljice jabukovog sirćeta i vode sa malo aleve paprike i nanosite je direktno na zglobove. To će smanjiti zapaljenje, bol i otok.

U mnogim apotekama se mogu nabaviti kreme i masti koje sadrže ljutu papriku. Kreme su napravljene korišćenjem ulja iz ljute papričice i imaju tu moć da oslobode bola.

 
U početku mažite sa malom količinom kreme jer može da izazove jak osećaj peckanja. Postepeno nanosite veću količinu.

Izvor: kucnilekar.com

ČAŠICA SVAKO JUTRO: DOMĆI SIRUP KOJI ĆE VAM REGULISATI MASNOĆU U KRVI!

55c6389e-da4c-4897-9d22-23590a0a0a6c-carotid-artery-stenting-690x480

S povišenom masnoćom u krvi ili holesterolom mnogo ljudi se bori u savremenom svijetu zbog brzog načina života, ali i zbog genetske predispozicije.



Normalan nivo holesterola je između 4,60 i 6,20 mmol/L. Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.

 
Potrebni sastojci:


– 1 kg limuna
– 5-6 vezica peršuna
– 3 l vode
– 1 kesica sode bikarbone

Limun i peršun se kuhaju dva-tri sata i pije se svako jutro na prazan stomak.

Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone.

Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena.

Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće.



Limun zajedno sa korom sitno isjeckati.

Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode.

Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, od 2 do 3 sata. Kada je skuhano, ocijediti.


Trebalo bi od prilike da dobijete 1,5 l sirupa.

 
Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera je jedna puna čašica za rakiju.

Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot

EFIKASAN Kućni TRETMAN Za Eliminisanje MITISERA Od Samo 3 Sastojka



Muče li vas uporni mitiseri koji kvare lepotu vašeg lica, ali i vaše raspoloženje posle svakog pogleda na ogledalo?
Ne očajavajte! Postoji sasvim jednostavan PRIRODNI tretman koji će vas osloboditi crnih tačkica sa nosa i brade i vratiti lepotu vašem licu. Čine ga samo 3 sastojka koje sasvim sigurno imate u domu!

 

Pogledajte recept za kućni tretman za borbu protiv mitisera i recite zbogom nepravilnostima na licu!

Mitiseri nastaju najviše u predelu T zone - između obrva, na nosu, tačnije nozdrvama i bradi. Razlog za to je masnija koža, odnosno intenzivnije lučenje sebuma - prirodnih ulja kože koja zapušavaju pore i u kombinaciji sa prljavštinom iz vazduha stvaraju ružne crne tačkice.

U kozmetičkim salonima vam vrlo lako mogu ukloniti mitisere, ali postoje i kućni tretmani koji mogu biti podjedanako efiaksni ukoliko se koriste na pravilan način.

Za piling koji vam predstavljamo u današnjem tekstu će vam od sastojaka biti potrebni SAMO limun, šećer i med!

Jednostavno isecite polovinu limuna, sipajte med, pospite sa malo kristal šećera i počnite da trljate područja kože lica zahvaćena mitiserima.

Trljanjem ćete uraditi piling kože i očistiti pore, a samim tim ukloniti i većinu mitisera.

Med je najbolji prirodni antiseptik, a uz to fantastično hidrira lice. Limun izbeljuje kožu, a njegova kiselina radi blagi hemijski piling lica. Konačno šećer mehanički čisti kožu i uklanja mrtve ćelije kože, otpušavajući pore i omogućavajući delovanje meda i limuna u dubljim slojevima kože.

 

Oni dublji i uporniji mitiseri će ostati, ali i za njih ima leka! Uzmite uvećavauće ogledalo i poslužite se trikom sa PINCETOM kojim ćete ukloniti uporne i sprečiti nastanak novih mitisera.

Izvor: mogujatosama.rs

PIJTE SAMO ČAŠU DNEVNO I RIJEŠITE SE SALA S TRBUHA

dijetalni napitak

Ljeto se opasno bliži, gotovo da je već i stiglo, a vi niste zadovoljni svojom figurom? Pokušajte s ovim napitkom za kojeg mnoge žene tvrde da im je pomogao stanjiti struk za jedan centimetar dnevno.

 


Napitak uklanja višak masnoće i vodu iz organizma. Istovremeno poboljšava funkciju mozga, vid i pamćenje.

Sastojci za pripremu: 1 žličica meda, 2 žličice jabučnog octa i 1 šalica svježe iscijeđenog soka od grejpfruta.


Sve zajedno stavite u blender i dobro izmiksajte.

Napitak konzumirajte prije ručka ili večere u trajanju od sedam dana, a potom napravite pauzu od sedam dana. Ukoliko je potrebno, tretman možete ponoviti.

Ako niste ljubitelj grejpa, možete ga zamijeniti narančom.

 
http://www.kakolijeciti.com/

ČAŠICA SVAKO JUTRO: DOMĆI SIRUP KOJI ĆE VAM REGULISATI MASNOĆU U KRVI!

55c6389e-da4c-4897-9d22-23590a0a0a6c-carotid-artery-stenting-690x480

S povišenom masnoćom u krvi ili holesterolom mnogo ljudi se bori u savremenom svijetu zbog brzog načina života, ali i zbog genetske predispozicije.



Normalan nivo holesterola je između 4,60 i 6,20 mmol/L. Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.

 
Potrebni sastojci:


– 1 kg limuna
– 5-6 vezica peršuna
– 3 l vode
– 1 kesica sode bikarbone

Limun i peršun se kuhaju dva-tri sata i pije se svako jutro na prazan stomak.

Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone.

Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena.

Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće.



Limun zajedno sa korom sitno isjeckati.

Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode.

Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, od 2 do 3 sata. Kada je skuhano, ocijediti.


Trebalo bi od prilike da dobijete 1,5 l sirupa.

 
Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera je jedna puna čašica za rakiju.

Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot

EFIKASAN Kućni TRETMAN Za Eliminisanje MITISERA Od Samo 3 Sastojka



Muče li vas uporni mitiseri koji kvare lepotu vašeg lica, ali i vaše raspoloženje posle svakog pogleda na ogledalo?
Ne očajavajte! Postoji sasvim jednostavan PRIRODNI tretman koji će vas osloboditi crnih tačkica sa nosa i brade i vratiti lepotu vašem licu. Čine ga samo 3 sastojka koje sasvim sigurno imate u domu!

 

Pogledajte recept za kućni tretman za borbu protiv mitisera i recite zbogom nepravilnostima na licu!

Mitiseri nastaju najviše u predelu T zone - između obrva, na nosu, tačnije nozdrvama i bradi. Razlog za to je masnija koža, odnosno intenzivnije lučenje sebuma - prirodnih ulja kože koja zapušavaju pore i u kombinaciji sa prljavštinom iz vazduha stvaraju ružne crne tačkice.

U kozmetičkim salonima vam vrlo lako mogu ukloniti mitisere, ali postoje i kućni tretmani koji mogu biti podjedanako efiaksni ukoliko se koriste na pravilan način.

Za piling koji vam predstavljamo u današnjem tekstu će vam od sastojaka biti potrebni SAMO limun, šećer i med!

Jednostavno isecite polovinu limuna, sipajte med, pospite sa malo kristal šećera i počnite da trljate područja kože lica zahvaćena mitiserima.

Trljanjem ćete uraditi piling kože i očistiti pore, a samim tim ukloniti i većinu mitisera.

Med je najbolji prirodni antiseptik, a uz to fantastično hidrira lice. Limun izbeljuje kožu, a njegova kiselina radi blagi hemijski piling lica. Konačno šećer mehanički čisti kožu i uklanja mrtve ćelije kože, otpušavajući pore i omogućavajući delovanje meda i limuna u dubljim slojevima kože.

 

Oni dublji i uporniji mitiseri će ostati, ali i za njih ima leka! Uzmite uvećavauće ogledalo i poslužite se trikom sa PINCETOM kojim ćete ukloniti uporne i sprečiti nastanak novih mitisera.

Izvor: mogujatosama.rs

PIJTE SAMO ČAŠU DNEVNO I RIJEŠITE SE SALA S TRBUHA

dijetalni napitak

Ljeto se opasno bliži, gotovo da je već i stiglo, a vi niste zadovoljni svojom figurom? Pokušajte s ovim napitkom za kojeg mnoge žene tvrde da im je pomogao stanjiti struk za jedan centimetar dnevno.

 


Napitak uklanja višak masnoće i vodu iz organizma. Istovremeno poboljšava funkciju mozga, vid i pamćenje.

Sastojci za pripremu: 1 žličica meda, 2 žličice jabučnog octa i 1 šalica svježe iscijeđenog soka od grejpfruta.


Sve zajedno stavite u blender i dobro izmiksajte.

Napitak konzumirajte prije ručka ili večere u trajanju od sedam dana, a potom napravite pauzu od sedam dana. Ukoliko je potrebno, tretman možete ponoviti.

Ako niste ljubitelj grejpa, možete ga zamijeniti narančom.

 
http://www.kakolijeciti.com/

OVA BILJKA DAJE ODLIČNE REZULTATE U LEČENJU RAKA MATERICE



Rogač je biljka koja ukusom podseća na čokoladu. Na samo što je ukusan, rogač je i veoma zdrav i pomaže u varenju hrane. Drvo sa kog se ovaj plod dobija se lako uzgaja i ne zahteva posebne uslove za rast.


Rogač se može koristiti kao sastojak u mnogim receptima, kako za poslastice, tako i za pripremanje vegetarijanskih obroka. Sadrži vitamin B6, folnu kiselinu, nijacin, riboflavin i tijamin. Takođe, sadrži brojne minerale, poput kalcijuma, zatim bakar, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, selen i cink.

 
Zbog svoje sposobnosti da apsorbuje vodu, efikasno pomaže u prevenciji dijareje kod beba, dece uzrasta između jedne i tri godine, i dece predškolskog uzrasta. Rogač je posebno dobar izbor onda kada neko pati od visokog krvnog pritiska, jer ova biljka ne sadrži kofein.





Tanini iz rogača sadrže galnu kiselinu koja povoljno utiče na astmu, simptome alergija i na infekcije. Kalcijum i fosfor iz rogača štite od gubitka koštane mase i pojave osteoporoze. Rogač je jako dobar za kosti, zube i desni. Jedna od veoma važnih činjenica u vezi sa rogačem je ta da ima cititoksično delovanje. Brašno od klice rogača daje odlične rezultate u lečenju raka materice.

S obzirom na to da se problemi sa matericom, visok krvni pritisak i gubitak koštane mase često javljaju kod žena srednjih godina, važno je da se sa upotrebom rogača počne što pre. Tako se mogu postići mnogo bolji rezultati.

 
Rogač se lako može nabaviti u formi praha. Dodajte kašiku ovog praha u testo za kolače ili u neku drugu poslasticu. Neka upotreba ove biljke postane vaša navika.

Webtribune.rs

Antivirusni napitak od samo 3 sastojka 100% djelotvoran !

antivirusni napitak od tri sastojka


Organizam je u jesenskom i zimskom periodu podložan svakojakim virusima i prehladama, ali postoji jedna smjesa koja će ga uspješno sačuvati…

Svi sastojci su jednostavni i lako dobavljivi, naročito u narodnoj medicini: limun, đumbir i med.

Svima su poznate korisne osobine limuna, koji pored vitamina C sadrži organske kiseline, odlično jača imunitet i preporučen je kod prehlada, dok je đumbir apsolutno magičan i višestruko koristan korijen.

 
Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.

Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija. Đumbir ima anti-upalna svojstva.



Kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.

Za pripremu antivirusne bombe zdravlja biti će potrebno:

* 2 manja ili 1 veći limun, zajedno sa korom
* 1 srednji korijen đumbira
* 1 staklena tegla cca 0,5 l
* prirodni med po želji oko 200 ml

Priprema:

Limun operite, đumbir ogulite. Nasjeckajte na sitne kriške.
Sameljite u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte med, promiješajte. Smjesu stavite u čistu teglu, poklopite poklopcem. Čuvajte u hladnjaku.

 
Konzumacija:

Možete uzimati po 1 žlicu dnevno, djeca po 1 žličicu. Također, možete staviti u čaj i druge tople napitke.

VIC DANA: SLAVE MUJO I FATA 50. GODIŠNJICU BRAKA I DOGOVORE SE DA ĆE NAPRAVITI...



Slave Mujo i Fata 50. godišnjicu braka i dogovore se da će napraviti sve kao i kad su bili mladi – srediti se i doći u 8 pred česmu na čaršiji.
Sredi se Mujo prvi i izleti iz kuće da prije spoja popije još jednu s jaranima u kafani, pa nakon brze rakijice stigne 5 do 8 pred česmu s buketom cvijeća.



Čeka Mujo, 8.15, Fate nema …. pola devet, Fate nema … pričeka on još 15 minuta pa mu dopizdi i vrati se kući.
Uleti odmah u dnevnu, tamo Fata sređena sjedi na kauču, a Mujo zaurla:



– Fato, bona, pa gdje ‘s ti?!
Fata tužno slegne ramenima:
– Nije me mati pustila …

NEPEČENI KOLAČ ILI TORTA ZOVITE GA KAKO HOĆETE ZA MENE JE OVO SAVRŠEN RECEPT



Sastojci
Podloga
150 g mlevenog keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka
Krema od sira
500 g svežeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mlevenog želatina
Nougat krema
125 g čokolade Milka Noisette**



1 dl kisele pavlake(vrhnja)
+
po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje

Priprema
Podloga
1.
Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
2.
Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
3.
Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.
4.
Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.

Krema od sira
1.
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
3.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
4.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
5.
Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema
1.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
2.



Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
3.
Odmah preliti preko kreme od sira.
4.
Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
5.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
6.
Napomene u vezi dekoracije
Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
Napomene:
1.
* Koristim sir Ella sa 0.9% mlečne masti.
2.
**Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada, s tim da se nakon mešanja sa pavlakom umeša i nekoliko kapi arome lešnika.
3.
Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.

ORIGINAL KREMA ZA KREMPITU



SASTOJCI:
krema:
6 jaja
1 vanili secer
10 zlica secera
6 zlica brasna
1 litra mlijeka
2 zlice gustina
1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu:
6 jaja
20 zlica secera
2 vanili secera
1 kutija (40 dag) gustina
6 zlica brasna



5 dc vode
2 litre mlijeka

PRIPREMA:
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.



Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
Za visoku krempitu:
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
POSLUZIVANJE:
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…

KREMASTA TORTA ZA 5 MINUTA




Extra ukusna i pojede se odma u slast. Svi ce biti zadovoljni i pitace za recept ili ce pitati kud je kupljena sladoled torta jer jos takvu tortu nisu videli.Dok gosti cekaju na kavu ili caj da se skuva vi istovremeno pripremate tortu.
SASTOJCI
9 komada sendwich orginal sladoled
cokoladni preljev



karamelni preljev
slag krema od vanilije ( po upustvu napravit )
PRIPREMA
Prvo napravite slag krem od vanilije prema uputama. Ostaviti sa strane.
Izvaditi 9 komada sanwich sladoleda i ostaviti sa strane.
Na tacnu za torte poredjati kako slika pokazuje 3 sandwica jedno uz drugo, a potom preliti cokoladnim i karamelnim prljevom.



Ponovo poredjati 3 sandwicha, ali sa u suprotnu stranu kako slika pokazuje, pa ponovo preliti sa preljevom od cokolade i karamela.
Zavrsiti sa tri preostala sadwicha sladoleda.
Celu tortu obloziti slag kremom od vanilije, po vrhu ponovo preliti karamelnim i cokoladnim preljevom, i dekorisat po zelji.

Čudesni narodni lijek na dohvat ruke – Sok od krompira

sok od krompire lijek za mnoge bolesti

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krompir ne smije konzumirati sirov.

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica. Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krompira otrovna.

 
Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje. Ono što jest opasno je nedozreo krompir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (”očima”) i pozelenjenu koru.

Krompirom protiv mnogih teških bolesti

O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.

Lesinger smatra da je krompirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krompira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere. U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških
oboljenja poput emfizema.

Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ”Put do zdravog života: raka se ne treba bojati”, tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krompira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti. Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krompira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj. Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka. U zadnje vrijeme krompir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

 
Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova. Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krompira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.

Blagodati krompirova soka:jača imunitet

– čisti organizam od otrova
– njeguje problematičnu kožu
– koristi se kao dio terapije protiv raka
– pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
– smanjuje razinu šećera u krvi
– pomaže kod bolesti jetre i bubrega
– štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata. Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka. Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje. Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore. Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovito masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.

Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.



Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom

Kako spriječiti rak i sniziti holesterol!

med od lipe, kupus i šampinjoni

Za ovaj jedinstveni recept potrebni su sviježi mladi šampinjoni, svježi kupus i prirodni med lipe

Ovaj lijek ima trostruko djelovanje: Koristi se za liječenje bolesti srca, odnosno angine pectoris, snižava loš holesterol i djeluje kao zaštita od raka. Ako duže vrijeme uzimate ovaj lijek neće vam prijetiti opasnost od onkoloških oboljenja.

 
Recept

Uzmite pet šampinjona. Trebaju biti svježi, najbolje ubrani prije manje od 24 sata. Šeširići im trebaju bti zatvoreni. Operite ih i prelijte kipućom vodom. Obrišite ih salvetom i iscijedite da biste dobili bistar sok. Poslužite se sokovnikom.

Također uzmite mladi kupus i iscijedite iz njega sok, dok ne dobijete kašičicu soka. Pomiješajte sok od šampinjona i sok od kupusa pa dodajte jednu kašiku prirodnog lipovog meda.

Ovo je količina lijeka za tri dana. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u frižideru. Svako jutro na prazan želudac pojedite po trećinu ove smjese (manje od pola kašike). Lijek ne treba davati djeci mlađoj od sedam godina.

Zašto kupus?

Kupus je vrlo djelotvoran, a i jeftin lijek za mnoge tegobe. Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, kojeg kod nas pogrešno nazivaju keljem. Najzdraviji je crveni, a najbolje ga je jesti sirovog ili kratko kuhanog.

Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura. Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom on čisti dišne puteve. pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.



Zašto lipov med?

S obzirom na to da lipov med potiče znojenje, korištenje tog meda preporučuje se kod prehlada i gripe, i naravno za eliminaciju toksina iz tijela te kod smetnji i upala dišnih i probavnih organa. Lipov med ubrzava metabolizam, a po okusu podsjeća na čaj od lipe. Ovaj med pojačava rad srca i cirkulaciju.

 
Zašto šampinjoni?

šampinjoniŠampinjoni su proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva Osim ugljikohidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske tvari, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti škrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe oboljele od dijabetesa.

Od vitamina, šampinjoni su odličan izvor riboflavina (40 posto preporučenog dnevnog unosa) niacina (30 posto preporučenog dnevnog unosa). Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od mineralnih tvari značajne su količine kalija.

Uz plodove mora, najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje.

Zatvoreni šampinjoni koje trebamo u receptu najmlađa su vrsta šampinjona, mliječno bijele boje, a beru se u vrlo ranom stadiju razvoja.

Okus im nije toliko izražajan pošto nije bilo dovoljno vremena da sazriju, a koriste se sami ili u kombinacijama u kojima njihovo hrskavo tkivo izvrsno dolazi do izražaja.

Šampinjoni sa zatvorenim klobukom izgledom se jedva mogu razlikovati od onih s nerazvijenim klobukom, no njihov je okus izražajniji.

Maca (Lepidium meyenii) – Biljka koja sređuje hormone

maca, macina trava

Redovna upotreba mace pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće, a njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma donijela joj je nadimak „pametna biljka“

Hiljadama godina korijen biljke mace (također poznata kao Maka, Macha, Mača i Makka) koristi se zbog svojih iznimno ljekovitih i hranjivih svojstava pa je ona svrstana u kategoriju superhrane.

 
Maca (Lepidium meyenii) je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2400 i 4400 metara. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.

Međutim, kada je bitka završila, uskratili su im macu zbog njezinog svojstva da snažno pojača libido. Njen korijen je stoljećima za domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade Španjolci su macu donijeli u svoju domovinu, upoznavši tako i Europu s ovom biljkom.

Jedno vrijeme intenzivno se koristila na španskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tokom godina nestalo. Šezdesetih godina prošlog stotoljeća, Peruanski, Američki i Njemački istraživači ponovno su svijetu otkrili ovu biljku.

Danas je poznato da maca tajnu svojeg djelovanja krije u brojnim nja krije u brojnim aktivnim materijama poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji se posebno smatraju odgovornim za utjecaj na plodnost i libido.

Prirodni adaptogen

Naučnici macu svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma. Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.

Redovna upotreba mace pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće, a njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma donijela joj je nadimak „pametna biljka“

 
Naprimjer, ako neki organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje.

Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.

Malo je poznato da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo stoga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze.

Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma.

Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na nervni sistem, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu. Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani koji koriste mnogi vrhunski sportaši.



Maca u sebi sadrži i četiri jedinstvena alkaloida – macaina 1, 2, 3, 4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Oni pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz mace koji su tijelu potrebni.

Pomaže kod menopauze i neplodnosti

Redovito unošenje praha korijena mace ženama donosi mnoge prednosti, jer to pomaže u stvaranju i održanju hormonalne ravnoteže. Alternativni liječnici preporučuju macu kod hormonalnih poremećaja i problema s neplodnošću.

Maca ublažava simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično. Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osjećaja neugode koje proživljavaju mnoge žene.

Konzumacija mace, pokazala su istraživanja, ima pozitivne učinke na probleme s plodnošću kod muškaraca. Prema studiji Peruanskog sveučilišta Cayetano Heredia, potvrđeno je da maca povoljno utječe na proizvodnju spermija te povećava volumen sjemena.

Maca je djelotvorna i u liječenju problema s libidom i poremećaja erekcije te je mnogi stoga nazivaju i „prirodnom Viagrom“. Osim toga, maca pogoduje razvoju mišića i topljenju masnih naslaga.

Doziranje i mjere opreza

– Korijen mace je moguće pronaći u prahu, kapsulama ili tabletama. Preporučena doza je 1500 – 3000 mg dnevno.

– Maca se ne preporučuje trudnicama i dojiijama.

– Osobe koje pate od visokog pritiska ili bolesti štitnjače prije uzimanja mace trebaju se obavezno posavjetovati sa svojim liječnikom

NIŠTA VAM NE IDE U ŽIVOTU? PROČITAJTE OVO I KRENUĆE VAM NABOLJE

Ništa vam ne ide u životu? Pročitajte ovo i krenuće vam nabolje

Nesretni mladić sa mnogo problema u životu je upitao starog učitelja za savjet šta da radi. Učiteljev odgovor će vas oduševiti.

Ništa vam ne ide u životu? Pročitajte ovo i krenuće vam nabolje

 

Jednom je jedan nesrećni mladić došao do starog učitelja i rekao mu da ima jako mnogo problema u životu i pitao ga za savet. Stari učitelj mu reče da stavi šaku soli u čašu vode i da to popije, piše Atma.

“Kako ti se sviđa?” upita učitelj.

“Grozno je”, ispljune mladić.

Učitelj se nasmeje i zatim upita mladića da uzme još jednu šaku soli i stavi je u jezero.

Hodali su u tišini do obližnjeg jezera i učenik ubaci šaku soli u jezero.

Starac reče: “Sada popij malo vode iz jezera.”


Dok je voda curila niz mladićevu bradu, učitelj upita: “Kako ti se sviđa?”

“Dobro je”, odgovori mladić.

“Ima li ukus soli?” upita učitelj.

“Ne”, kaže mladić.

 
Učitelj sedne pored ovog napaćenog mladića, uzme mu ruku i reče:

“Bol života je ova so, ni više, ni manje. Količina bola u životu ostaje ista, potpuno ista. Ali, osećaj bola kojeg doživljavamo zavisi od posude u koju je stavljamo. Zato, kada te boli, jedino što možeš da učiniš je da proširiš svoj osećaj za stvari. Prestani da budeš čaša. Postani jezero.”

Izvor: atma.hr