DOBRO DOŠLI

....

utorak, 15. ožujka 2016.

AKO IMATE OVE SIMPTOME PRESTANITE JESTI GLUTEN, MOŽDA IMATE CELIJAKIJU!


Celijakija se može razviti samo kod ljudi koji su genetski predisponirani da pate od toga, ali stvarni razlozi za njenu učestalost su još uvijek nejasni.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da može biti uzrokovana kao reagovanje nekih dobrih bakterija na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama.

To je imuna bolest u kojoj je pojedinac Gluten- netolerantan, osoba je netolerantan na gluten. Navodno, oko 1% stanovništva u U.S.A. pati od celijakije.

Naime, čim pacijent konzumira gluten njegov / njen imuni sistem reaguje na to kao na oštećenje tankog crijeva i uzrokuje druge simptome, uključujući proljev, nadutost, umor, i bol u trbuhu.

Osim toga, ova bolest je također stimulirana od strane neke genske mutacije. Ipak, samo 2-3% ljudi koji imaju ove mutacije mogu razviti celijakiju.

Ovo su najznačajnije činjenice celijakiji:

Njegov jedini postojeći tretman je dijeta koja ne sadrži gluten
O 5-22% pacijenata sa ovog stanja imaju srodnika s celijakijom.
Oko 83% stanovništva u Sjedinjenih Američkih Država s celijakijom ima pogrešnu dijagnozu.
Tim Dr. Elena F. Verdu, u kojem je on glavni istraživač, Instituta za istraživanje zdravlja Probave na McMaster University u Kanadi, i njene kolege ispitali su odgovor imunog sistema na gluten u slučajevima nekoliko različitih tipova dobrih bakterija i miševi su netolerantni na ovaj protein.

Naime, istraživači su ispitali miševe podijeljene u tri grupe, koja je izrazila gen poznat kao DQ8, koji se može naći kod ljudi i čini ih genetski sklonim na netoleranciju na gluten.

Kod svake od ovih grupa uključene su različite vrste dobrih bakterija. Prva grupa je bila bakterija bez klice, kod druge grupe su bile specifične patogene bakterije(SPF); tako da njihove dobre bakterije nisu sadržavale ni jednu lošu bakteriju.

Posljednji grupa sastojala se od konvencionalnih SPF miševa, koji su imali razne vrste crevnih bakterija, kao što su oportunističke patogene poput Helicobacterie, Staphylococcus, Streptococcus, kao i Proteobacteria.



Svi miševi su bili podvrgnuti na gluten, a rezultati su bili sljedeći:

-U Slučaju prve grupe, su podigli nivo intraepitelne limfocita (IELs) u crijevima. Naime, aktiviranje i širenje ovih IELs su rani simptom celijakije. Ipak, nije bilo povećanja nivoa IELs u slučaju čiste SPF miševa.

Dalje, U slučaju miševa druge grupe, naučnici su otkrili anatomsku modifikaciju resica, koje su male, prstast projekcije koje oblažu tanko crijevo, kao i povećanje stope smrtnosti od enterocytes.

Osim toga, u miševa treće grupe, tim je otkrio razvoj antitijela kao odgovor na glijadin, koji je sastojak glutena. Takođe, ovi miševi su pokazali T-ćelija kao odgovora jedinstven za glijadin.

Iako su ovi naučnici otkrili prestanak razvoja glutena izazvanog u slučaju čistih SPF miševa, u odnosu na ostale miševe, čim su dobili enterobakterije pristalice Escherichia coli grupe nije više slučaj da pate od celijakije.

Prema tome, konvencionalni SPF miševi pokazali su značajnije gluten-induciranu patologiju u odnosu na čiste SPF miševe. Stoga, istraživači su počeli sa ispitivanjem mogućnost na prisustvo Proteobacteria, kao što je Helicobacter ili Escherichia, kao mogući uticajni faktor.

Dakle, otkrili su da je gluten-inducirana patologije postala otežana čim istraživači povećala prisustvo Proteobacteria u konvencionalnim SPF miševa pomoću antibiotik poznat kao vankomicin u vrijeme njihovog rođenja. Konkretno, istraživači su otkrili povećanja nivoa IELs.

Dr.Verdu objašnjava “Ove studije pokazuju da poremećaj ranog mikroba kolonizacije u životu i indukcije dysbiosis (mikrobiološkog neravnoteže unutar tijela), karakteriše povećanje Proteobacteria, poboljšava ozbiljnost odgovora glutena izazvanog u miševima genetski predisponiranih na gluten. Naši podaci tvrde da su prepoznali porast prevalencije celijakije u opštoj populaciji u proteklih 50 godina , barem u dijelu, do poremećaja u crijevnih mikroba ekologije. Specifična terapija mikrobiota na bazi može pomoći u prevenciji ili liječenju celijakije u ispitanika s umjerenim genetskim rizikom. ”

Dr. Robin G. Lorenz, sa Univerziteta Alabama u Birmingham, u uvodniku koji se odnose na ove studije, tvrdi da, iako rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da prisustvo Proteobacteria može značajno utjecati na patologiju celijakije, oni ne pokazuju da je bolest uzrokovana Proteobacteriom. To može ukazivati ​​samo da Proteobacteria stimuliše imuni odgovor na gluten ili glijadin.

Osim toga, još jedna studija prenosi da je Medical News Today ove godine izjavio da pacijenti s ovom bolešću imaju veće šanse da razviju oštećenja nerava.

Nema komentara:

Objavi komentar