DOBRO DOŠLI

....

utorak, 15. ožujka 2016.

JEDITE OVAJ DORUČAK UKOLIKO ŽELITE DA SMRŠATE!


Prema naučnicima doručak je najvažniji obrok, posebno ako planirate održite svoju težinu. Zbog toga je vrlo važno da razmišljate o nekim opcijama za najvažniji obrok za ceo dan.Annals of Nutrition & Metabolism je napravio studiju i pokazao da su najbolji izbor za doručak zobene pahuljice.



U ovoj studiji je bilo uključeno 36 žena i muškaraca. Oni su bili podijeljeni u 3 različite grupe i svi učesnici uzimalu su 350 kalorija. Prva grupa konzumirala je zobenu kašu za doručak, drugi kukuruzne pahuljice, a treći nisu jeli doručak, samo su trošili vodu. U naredna 3 sata učesnici su kontinuirano mjerili njihovo stanje sitosti. Oni su dali uzorke krvi za kontrolu nivoa šećera u krvi i inzulina. Učesnici iz druge grupe koji su jeli žitarice osjetili su glad tri sata nakon doručka. Kukuruzne pahuljice imaju istu količinu kalorija kao doručak prve grupe. Razlika je u tome što se zobena kaša zadržava znatno duže u želucu, dok žitarice povećavaju razine glukoze u krvi.

Možemo zaključiti da je zobena kaša jedan od najboljih izbora za doručak ako želite izgubiti na težini. To je zbog činjenice da ima 31 – 50% manje kalorija koje ćete primijetiti nakon dužeg perioda konzumiranja.

ZAŠTO ZOB?
Zob i njegovi derivati ​​kao što su pahuljice i celuloze su ukusni i veoma zdravi u isto vrijeme.
Zob sadrži vlakna koja povećavaju volumen kada su u probavnom sistemu. Također stimulira vlakna probave.

Snižava holesterol
Kao što ste pročitali zob je bogata zdravim vlaknima. Ova hrana je sposobna da veže masti za sebe i rezultat koji dobijamo je smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi.
British Medical Journal je studiju pokazuje da zob smanjuje rizik raka dojke, debelog crijeva, jajnika i raka prostate.

Nema komentara:

Objavi komentar