DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 14. svibnja 2015.

Beba ima strah od nepoznatih

Vaša beba ima 8 ili 9 mjeseci i odjednom ste primijetili da se plaši nepoznatih ljudi. Bez brige, radi se o normalnoj fazi odrastanja

Iako je vaše dijete do ove dobi bilo poprilično druželjubivo, voljelo ići drugima u ruke i nije plakalo zbog toga, u dobi od 8 ili 9 mjeseci to bi se moglo promijeniti.
Otprilike u toj dobi dijete sve bolje uspijeva razlikovati “poznato” od “nepoznatog”. Doduše, ono je u stanju i puno ranije prepoznati da joj se približava stranac, no tek sada te činjenice dijete postaje zaista i svjesno. Ne čudi stoga da odjednom pokazuje distancu pred nepoznatim ljudima ili ne želi ići drugima na ruke.
Zašto se to događa?
Svijest o tome tko se nalazi u blizini ustvari je prirodni zaštitni mehanizam koji štiti dijete od nevolja. On osigurava da se svakim danom sve aktivnije dijete (neki mališani već puze, a neki čine svoje prve korake) ne odvoji previše od mame i tate odnosno da se stalno zadržava u njihovoj blizini gdje je najsigurnije. Razumljivo kako je taj mehanizam nekada davno bio važan jer su mladuncima u prirodi uvijek prijetile opasnosti.
Kako se ponašati?
Kao i u mnogo drugih neobičnih ponašanja kod djeteta i ovdje vrijedi slično pravilo – prihvatite tu fazu. Dijete zaista osjeća strah i ne treba ga siliti da bude hrabro kad trenutno ima samo potrebu da bude uz vas. Budite otvoreni prema drugima, nemojte dijete unaprijed štititi ako ne pokazuje strah, ali nemojte ni odbiti zaštititi ga ako ono to od vas traži. Što ćete manje raditi od toga problem, to će ta faza brže proći.

Nema komentara:

Objavi komentar