DOBRO DOŠLI

....

utorak, 10. studenoga 2015.

Pravilan razvoj djeteta

Kako bi na vrijeme spriječili poremećaje govora kod svog djeteta, bitno je znati na vrijeme provjeriti, da li vaše dijete ima dobra temelj za pravilan govorni razvoj. Ne slušajte tuđe savjete inspirirane vlastitim iskustvima, jer nerijetko odvedu roditelje na krivi put. Ono što je važno je da djetetu pružite dovoljno manipulativnih i čulnih iskustva, kako bi se pravilno razvijalo. U nastavku vam donosimo neke od smjernica koje će vam pomoći pratiti da li se vaše dijete pravilno razvija.





rast djeteta
Od kada se rodi pa do 6-og mjeseca života, dijete treba usavršiti hvatanje predmeta kada mu ih nudite, okretati glavu prema zvuku, okretati glavu i pratiti predmet koji mu pomičete ispred očiju.
Od 6-og do 12-og mjeseca dijete treba mijenjati položaj kako bi uspio dohvatiti predmet, znati oponašati poljupce i pozdrave, igrati se igre kuc kuc i pružati ruke kada želi da ga podignete. Isto tako trebalo bi znati ubaciti neke manje predmete u vrećicu koju mu date, primiti predmete koji su mu pored ruke, namjerno puštati predmete iz ruke da padaju na pod i udarati po sve mu svačemu kako bi stvorilo zvuk.

Od 13-og do 18-og mjeseca bebe trebaju znati donijeti predmete do neke osobe i pokazati, pokazati da nešto ne želi guranjem tih predmeta od sebe i okrećući glavu, samostalno slagati kockice u kulu, te oponašati odrasle, ali samo neke jednostavne radnje.

Od 1,5 godine pa do druge godine, dijete bi trebalo znati izvaditi manje predmete iz većih predmeta, izgraditi kulu od kockica, odnijeti nekome nešto ako mu to zadate, bacati stvari u bilo kojem smjeru, crtati krive linije, saviti i zgužvati papir, te se interesirati za aktivnosti koje rade drugi oko njega.
Od druge do treće godine bi dijete trebalo osim građenja kula od kockica, stavljati razne oblike u njima predviđene rupe, te slagati i ostale predmete po redu ili u niz, razlikovati veliko i malo, samo započeti igru, baciti predmet u smjeru koji je zaželjelo, prepoznavati likove i osobe na slikama, razvrstavati predmete po veličini i boji, znati čemu služi koji predmet, te kako ga upotrijebiti, te donositi, sakupljati i pospremati igračke.

Ovu su samo osnovne smjernice da znate što bi vaše dijete trebalo usavršiti do koje godine, pa da bi onda sukladno s time mogli na vrijeme reagirati i ispraviti pogreške, ukoliko dijete kasni u razvoju.

Nema komentara:

Objavi komentar