DOBRO DOŠLI

....

petak, 8. travnja 2016.

PLETENICA SA SIROM I JABUKAMA! PREDIVNO PRHKO TIJESTO SA SIROM, FIL SA SIROM I JABUKE, MA BAŠ FINO :))))))



Sastojci
za prhko tijesto
250 g kremastog sira
200 g putera
1 kom jaje
4 kašike šećera
3 kašike ulja
1 kom Vanilin šećera Dolcela
1/2 Praška za pecivo Docela
1/2 kašičice Sode bikarbone Dolcela

 
od 1/2 limuna ribana korica
400 g Glatkog brašna Podravka
za fil od sira
350 g kremastog sira
2 kom jaja
50 g šećera
1/2 Vanilin šećera Dolcela
i još
4 kom jabuke
4 kašike šećera
1 kašičica Cimeta mljevenog Podravka

Priprema
1.
Istopiti puter, šećer i vanilin šećer, umiješati sir i kratko umutiti, dodati ulje i jaje pa izmiješati, dodati sobu bikarbonu i izmiješati

2.
i na kraju dodavati brašno pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati i prozirnu foliju i ostaviti da stoji 30-ak minuta
3.
Umutiti sir, dodati šećer i vanilin šećer i jedno po jedno jaje pa sve sjediniti

4.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, svaki dio istanjiti na 25x25 cm, isjeći sa strana trakice dužine 1/3 tijesta tako da u sredini 1/3 ostane cijela

 
5.
po sredini tijesta staviti fil od sira a krajeve saviti preko fila

6.
preko sira poredati kriškice jabuka izmiješane sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom ( ja sam malo prodinstala sam dok ne ispari tečnost koju jabuke puste, nije obavezno, mogu i svježe)

7.
trakice prebacivati preko fila, naizmjenično sa jedne pa sa druge strane sve do kraja i prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje
Peći na 200 C da dobro porumene

8.
Drugi dan su još bolje zato, moja preporuka da se pravi dan ranije

Tagovi

Nema komentara:

Objavi komentar