DOBRO DOŠLI
....
nedjelja, 3. siječnja 2016.
BLACK FOREST CAKE ILI SVARCVALD TORTA
Tako svima nama dobro znana" Svarcvald torta "ili kako je jos popularno zovu "Black forest cake" je spoj okusa visnje, cokolade, narandje,a koji daju ovoj preukusnoj torti socan,poseban ukus.
Sastojci
TESTO I
300 g putra
300 g secera
300 g brasna
6 kom jaja
1 1/2kasikica praska za pecivo
TESTO II
250 g cokolade
250 g secera
200 g brasna
6 kom jaja
1/2 kasikice praska za pecivo
180 g putra
COKOLADNI FIL
4 kom zumanjaka
200g secera
100 ml mleka
150 g tamne cokolade
1/4 kasikice soli
600ml tecnog slaga
VISNJE
1 flasa kompota od visanja
1 kasikica vanili secera
1 kasika secera
GLAZURA
100 g secera
100 g cokolade
100 ml vode
1 kasika putra
ZA UKRASAVANJE sveze visnje i nastrugana cokolada
ZA PRELIV TESTA
200 ml soka od narandje
1 kasikica brendy ekstrakta
Priprema:
TESTI I
Ukljuciti rernu na 180 C, obloziti sa papirom okrugli kalup za torte. Kremasto umutiti putar i secer,pa dodavati jedno po jedno jaje. Kad su jaja dobro umucena dodati brasno i prasak za pecivo koji se pomesa sa brasnom. Sve dobro sjediniti,te izruciti u vec pripremljen kalup. Peci 55 minuta u zagrijanoj rerni.Kad je testo peceno ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim prebaciti na zicu da se ohladi.
TESTO II
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa. Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom. Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta. Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.
COKOLADNI FIL
Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa. Zagrijati mleko u maloj posudi. Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom. Vratiti posudu na sporet i smesu 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi] Vazno je da smesa ne prokuha [80 C] U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu. Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks. Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje i ukrasavanje torte.
VISNJE
Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha. Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.
FILOVANJE Black forest torte ide ovim redom. TESTO I presec na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta. Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom . Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji deo torte cokoladnim filom. Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.
GLAZURA
Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom. Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta. Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.
Posluživanje
Sta drugo reci nego da smo svi uzivali u okusu ove preukusne.... torte,koja je bila napravljena povodom rodjendana moje kcerke.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar