Koje su najsmrtonosnije namirnice na svijetu? Te namirnice su otrovne i štetne same po sebi i trebalo bi da preispitamo svoj zdrav razum svaki put kada izaberemo da uzmemo zalogaj.
1. Sjemenke voća
Sjemenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki, kao ni sjemenki breskve i kajsije.
1. Sjemenke voća
Sjemenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki, kao ni sjemenki breskve i kajsije.
2. Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.
3. Muskatni oraščić
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan cio oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan cio oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.
4. Krompir
Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu tjelesne mase moglo da bude fatalno. Izbjegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.
Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu tjelesne mase moglo da bude fatalno. Izbjegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.
5. Bademi
Postoje dvije vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po djecu ta količina može biti čak i fatalna.
Postoje dvije vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po djecu ta količina može biti čak i fatalna.
6. Sirovi med
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.
7. Paradajz
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i sa nezrelim zelenim paradajzom. Morali biste da konzumirate ogromnu količinu da bi posljedice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako izbjegnite jedenje lišća.
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i sa nezrelim zelenim paradajzom. Morali biste da konzumirate ogromnu količinu da bi posljedice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako izbjegnite jedenje lišća.
8. Tunjevina
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem tijelu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lijekova preporučuje da djeca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na nedeljnom nivou.
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem tijelu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lijekova preporučuje da djeca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na nedeljnom nivou.
9. Manioka
Lišće i korjenje manioke je iznenađujuće bogato cijanidom. U ovakvim okolnostima, cijanid bi morao da nam djeluje kao najukusnija, najdelikatesnija supstanca na svijetu, ako već moramo da umremo da bismo uživali u jednom zalogaju… Manioka je tropska biljka porijeklom iz Južne Amerike, ali je postala izuzetno popularna u Africi, prvenstveno zbog svog soka, od kog se fermentacijom može napraviti piće zvano “piwarry”.
Lišće i korjenje manioke je iznenađujuće bogato cijanidom. U ovakvim okolnostima, cijanid bi morao da nam djeluje kao najukusnija, najdelikatesnija supstanca na svijetu, ako već moramo da umremo da bismo uživali u jednom zalogaju… Manioka je tropska biljka porijeklom iz Južne Amerike, ali je postala izuzetno popularna u Africi, prvenstveno zbog svog soka, od kog se fermentacijom može napraviti piće zvano “piwarry”.
10. Indijski orah
Sirovi indijski orasi koje možete naći u supermarketu zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, hemikalija koja se takođe nalazi u otrovnom bršljanu. Ova hemikalija može dovesti do istih posljedice kao otrovni bršljan ili otrovni hrast. Visok nivo urushiola može biti fatalan. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan rizikuju fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirovi indijski orah.
Sirovi indijski orasi koje možete naći u supermarketu zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, hemikalija koja se takođe nalazi u otrovnom bršljanu. Ova hemikalija može dovesti do istih posljedice kao otrovni bršljan ili otrovni hrast. Visok nivo urushiola može biti fatalan. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan rizikuju fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirovi indijski orah.
Izvor: fokuzz
Nema komentara:
Objavi komentar