DOBRO DOŠLI
....
petak, 29. siječnja 2016.
LAVA CAKE - CRNA & BIJELA ČOKOLADA
Evo, uz Tecino dopuštenje, štoviše inzistiranje stavljam recept za svoje verzije njenog ujedno božanskog i grešničkog kolača! "Crni" u kojoj se gorka čokolada kao i uvijek savršeno sljubljuje s narančom, uz nježni touch lavande ili pak "Bijeli" koji svojim karamelističnim okusom, zahvaljujući bijeloj čokoladi i nerafiniranom smeđem šećeru, podsjeća na Dulce de leche uz kokos-bonus...izbor je na vama!
Sastojci
Verzija s narančom i/ili lavandom (za 4 male i 4 veće posudice)
250 g maslaca
200 - 250 g šećera (smeđeg)
5 - 6 jaja
1 vrećica vanil – šećera
150 g brašna (oštrog)
250 g crne gorke čokolade
jedne naranče korica i sok I/ILI
po ukusu lavande
0.5 dl čokoladnog likera
Verzija s bijelom čokoladom i kokosom (za 4 male i 3-4 veće posudice)
250 g maslaca
200 g (može i manje) nerafiniranog smeđeg šećera
5 jaja
od 1.5 cm štapića vanilije istrugana srž
90 g (ako bez kokosa, onda 130 g) oštrog brašna
100 g kokosa (može i bez njega)
250 g bijele čokolade
Priprema
1.
Crna verzija
2.
Maslac izmiksajte sa šećerom i vanil-šećerom, dodajte 5 ili 6 jaja i dobro izmiksajte.
3.
U sok ocijeđen iz jedne naranče umiješati čokoladni liker, naribanu narančinu koricu i/ili cvjetiće lavande po ukusu, pa to dodati u smjesu.
4.
Dodajte brašno, te otopljenu crnu čokoladu.
5.
Bijela verzija – Maslac izmiksajte sa šećerom i srži vanilije, dodajte 5 jaja i dobro izmiksajte. Dodajte brašno i kokos te bijelu čokoladu otopljenu u mikrovalnoj pećnici s malo maslaca odrezanog od mjere koja ide u kolač.
6.
Maslacom namastite i pobrašnite kalupe za souffle , žlicom stavite smjesu u njih i pecite na 200°C, u unaprijed zagrijanoj pećnici. Manje kalupiće 13 – 15 min., a veće 17 – 20 min. Poželjno je da se odozgora raspuknu poput vulkanića iz kojih curi čoko – lava.
7.
Ako su jače pečeni možete, nakon što ih pečene ostavite u kalupu , točno 2 minute (na rešetki), pokušati lagano nožićem odvojiti smjesu od stjenki kalupa, te ih izručiti na desertni tanjurić. Ipak, mislim da je najpraktičnije jesti ih iz posudica, jer postoji veliki rizik od razlijevanja prilikom izvrtanja.
8.
Poslužite uz sladoled od vanilije ili po izboru.
Posluživanje
http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar