DOBRO DOŠLI
....
petak, 29. siječnja 2016.
ŠPANSKI VJETAR
Sastojci:
Kore:
12 bjelanaca
660 g šećera
sok od limuna
Fil:
12 žumanaca
7,5 dl mlijeka
250 g putera
50 g čokolade za kuhanje
2 vanilin-šećera
7 kašika šećera
200 g mljevenih oraha
100 g mljevenih prženih lješnjaka
1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme
7 kašika brašna ili gustina
Priprema:
Umutiti 4 bjelanceta i 220 g šećera. Na kraju dodati malo limunovog soka. Kada umutite čvrst snijeg, staviti u kalup a zatim u pećnicu. Koru peći (sušiti) na 110-120 °C oko 60 min. Ispeći ovakve 3 kore i ostaviti ih da se suše najmanje 3 sata.
Fil.
Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U međuvremenu umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera, 7 kašika gustina i 2 vanilin-šećera. Kada mlijeko prokuha, umućenu smjesu od žumanaca, šećera i gustina sipati u nj i miješati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodati i dobro umutiti puter. Smjesu podijeliti na 2 dijela. U jedan dodati orahe a u drugi pržene lješnjake i istopljenu čokoladu. Kada se kore ohlade, umutiti šlag i početi sa premazivanjem.
Postupak premazivanja:
Kora - žuti fil - tanki sloj šlaga - kora - crni fil - šlag - kora - šlag (odozgo i okolo) Tortu ukrašavate po vlastitom ukusu :)
http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar