DOBRO DOŠLI

....

četvrtak, 29. listopada 2015.

Da nicanje zubića bude što manje bolno

Izbijanje prvih zubića za većinu beba je bolno, a za roditelje naporno. Sa nekoliko malih trikova olakšaćete svojoj bebi ovu fazu. Pri tom pre svega mislimo da joj treba pokloniti više pažnje, a od pomoći su i klasične “grickalice”, ali i gelovi i druga prirodna sredstva koja ublažavaju bol.

ADVERTISING

ZNACI IZBIJANJA ZUBIĆA

Ako vaša beba već neko vreme pojačano bali, često poseže ručicom ka ustima, i pokušava da sve čega se dočepa gurne u njih, sva je prilika da joj rastu zubići. Ako je uz to još i nemirna, često plače, budi se noću i ima slabiji apetit, skoro je sigurno da je to u pitanju.

ŠTA IZAZIVA BOL PRILIKOM IZBIJANJA ZUBA
 
Zubići rastu iz vilice, gde izazivaju otok i bol. Često je faza rasta u vilici i bolnija od izbijanja kroz desni. Bolno je naročito izbijanje kutnjaka, koji su krupniji od ostalih zuba.

Jačina bola varira od deteta do deteta, baš kao i reakcije, a neko dete će veoma burno regovati, iako zapravo oseća samo malu nelagodnost. U svakom slučaju, tokom ovog perioda budite posebno nežni prema svojoj bebi i poklonite joj puno ljubavi.

KAKO DA POMOGNETE DETETU
 
Nekoliko jednostavnih sredstava pomoći će vam da mu ovaj period učinite podnošljivijim
- Pri izbijanju prvih zubića pomažu anestetički gelovi ili masti, koje ćete detetu blago utrljati u desni, na mestu na kome zub pokušava da izbije.

- Da bi ste desni i vilicu rashladili, i na taj način bebi doneli olakšanje, možete da joj kupite grickalicu koja se rashlađuje u frižideru. Žvakanje hladnog i tvrdog predmeta smiruje napetost i nervozu.

- Ako nemate grickalicu, poslužiće i ohlađena kašika

- Izvesno olakšanje donosi i ako bebi masirate vrhove prstića, jer tu leže refleksne zone za bol u zubima.

- Bebi ćete pomoći i ako joj uz obraz prislonite hladan peškirić, ili joj date da jede neko hladno voće ili povrće. Ponekad pomaže i korica hleba, ili kuvani đevrek, koje beba može duže da žvaće. Pritom, međutim, ne smete dete da ispuštate iz vida, da se ne bi udavilo komadom hleba ili voća.


PRIRODNA SREDSTVA ZA UBLAŽAVANJE BOLA

Tu je i čitav niz prirodnih sredstava koja ublažavaju bol prilikom rasta zubića.
- Koren ljubičice istovremeno dezinfikuje i ublažava bol. Možete da ga nabavitei u apoteci ili u prodavnici zdrave hrane. Sadrži eterična ulja i prijatnog je ukusa, a beba treba da ga žvaće. Iz higijenskih razloga, posle svakog “grickanja” ga prokuvajte i ponovo osušite, da se na njemu ne bi razvili mikroorganizmi.
- Čaj od žalfije, ili od kamilice ublažavaju bol i sprečavaju upalu prilikom rasta zubića. Tinkturu ovih biljaka možete detetu utrljatiu desni štapićem s vatom, ili čistim prstom.

Neke bebe se za vreme izbijanja zubića lakše razboljevaju, recimo od proliva, ili drugih problema sa stomakom. Za savet se obratite apotekaru u kog imate poverenja, a ako primetite da je problem ozbiljniji, dete odvedite kod pedijatra.

Nema komentara:

Objavi komentar